Adófórum

Adózási és számviteli információk

GYED várható összege

Tb, munkaügy, bérterhek

GYED várható összege

HozzászólásSzerző: bhne » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kérdésem a kövektező:

2005-ben született kisfiam, akivel a szülés kezdő napjától vettem igénybe a szül.szabadság idejét, majd gyed-en voltam, jelenleg ezen időszak alatt felgyűlt szabadságokat vettem ki, azaz gyes mellett szabin vagyok, ami 2008. január elején jár majd le. Utána munkába állok félállásban, bruttó 83300 forintos fizetéssel. 2008. augusztustól a munkáltatómmal úgy egyeztünk meg, hogy visszalépek teljesállásba, bruttó 166600 forintos fizetéssel, kérdés, hogy ehhez valóban tartják-e magukat, vagy a továbbiak miatt ettől elállnak. Tervezzük ugyanis a második baba érkezését, és itt jön a kérdés: mekkora TGYÁS illetve a GYED várható összege, ha a baba 2008-ban születik meg (ez ugye kb. október vagy utána történhet meg és ebben az esetben valószinüleg nem kapom vissza a teljes állást), illetve mekkorák ezek az összegek, ha már csak 2009. elején érkezik meg a baba(itt már a teljes állás esélye talán nagyobb)? Tudom, hogy ezt nem lehet így időzíteni és csak pár hónap a különbség, de szeretnék tájékozódni ezügyben.

bhne

GYED várható összege

HozzászólásSzerző: kaloczy » vas. nov. 25, 2007 7:49 pm

A dolgok jelen állása szerint akár 2008-ban, akár 2009-ben születik meg a babád, a 2008-as jövedelmed fog beszámítani. Mégpedig a 2008 évi átlag.  Úgyhogy a sok félállással szépen le fogod majd rontani a következő két év járandóságait :-(((
kaloczy

GYED várható összege

HozzászólásSzerző: gyöngyvér1 » hétf. nov. 26, 2007 7:08 am

Szerintem is inkálbb a teljes állást próbáld elérni, mert azzal nagyobb alapod lesz, igaz a gyed maximalizálva van, de a tgys nem. A bér 70%-a lesz az ellátás mindkét esetben. 2008 -ban legyen legalább 180 napi jövedelmed (szülés időpontjától vissza számítva 180).Ahogy olvasom az meglesz, már csak a teljes munkaidőt harcold ki.

gyöngyvér1

GYED várható összege

HozzászólásSzerző: kaloczy » hétf. nov. 26, 2007 7:27 am

Gyöngyvér! 180 nap az nála nem nagyon érdekes. Az csak nagyon magas bérnél kell, hogy a tgyás az után számolódjon, és ne lépjen be a minimálbér kétszerese, mint korlát. 

Nála csak akkor kéne a 180 nap, ha az átlaga jóval meghaladná a minimálbér kétszeresét. Erről pedig egyenlőre szó sincs. Egyenlőre arról van szó, hogy a félállással jóval alá menne.

Zsuzsa 

kaloczy

GYED várható összege

HozzászólásSzerző: Kozma1 » kedd nov. 27, 2007 5:39 pm

A Gyes melletti munkaviszony ( Pl. szabadság) külön  jogviszony, ha munkába állsz és Gyest nem kapsz attól számít az alap aTGYÁShoz Ha nem lesz 180 munkanapra  kereseted akkor azt nézzük meg melyik a kevesebb a tényleges kereteted, vagy minimálbér kétszerese. Ha ugy szülsz, hogy a Gyed is abban az évben kezdődik és van 180 nap kereseted akkor az lesz az alap itt is, persze Maximálva a minimál bér kétszeresének a 70%nál nem lehet magasabb. A teljes munkaidő és bér sokat emelne az alapon persze akkor jó ha 180nap kereseted is van.

Mari 

Kozma1

GYED várható összege

HozzászólásSzerző: bhne » kedd nov. 27, 2007 7:14 pm

Sziasztok!

Köszönöm, mindenkinek a választ, nem baj, ha visszakérdezek és pontosítjuk, hogy jól értem-e? Lényegében, akkor nincs különbség, hogy 2008 vége vagy 2009 eleje a szülés időpontja, ha így marad a félállásra vonatkozó megállapodás a munkáltatóval, egyaránt rossz nekem...

A pontosítás miatt: a 180 nap az munkanap (azaz 180/5=36 hét, közel 9 hónap) vagy naptári nap, mert van közötte kb. 3 hónap különbség, és ebben most elbizonytalanodtam.

Egyébként a GYES 2008. októberében fog lejárni.

Ha jól értem, abban az esetben, ha maradok még fél évig félállásban, akkor az lenne a legjobb, ha csak 2009. második felében születne meg a baba? Vagy a 2010-es szülési időpont jelenti csak azt, hogy a TGYÁS és GYED szempontjából is a legjobban járok?

Már kezdek összezavarodni, elnézést érte.

bhne

GYED várható összege

HozzászólásSzerző: hedgehog » szer. dec. 05, 2007 11:50 am

Szia!

A 180 nap az naptári nap.

Kérdeznék én is ehhez a témakörhöz kapcsolódóan. Ha van folyamatos biztosítás, akkor mindenképpen az előző évi átlag a gyed alap, ugye? Ha valakinek nem túl kedvező így a gyed alap, akkor a magasabb alap érdekében mit lehet tenni? Esetleg az jó megoldás-e ha megszakítás van-min.30 nap-és utána magasabb bér?? Ilyenkor ez számítódik az alapba, ugye?? Ennek is meg kell lennie legalább 180 napnak??

Előre is köszi!

hedgehog

GYED várható összege

HozzászólásSzerző: bhne » szomb. dec. 08, 2007 11:05 pm

Sziasztok!

Még nem válaszolt ugyan senki, de én próbáltam számolni, bár lehet rosszul:

2009-ben születendő babánál:

2008-ban: 5 hóra 83000 + 7 hóra 166000 + 1 *13.havi fizu: 1743000 ami havi szinten 145250, ami  a min.bér 2*-ét meghaladja, vagyis a gyed maximuma lenne megállapítva. Én értelmezésem szerint, legalábbis.

De ha Mari válaszát jól értem, akkor amiért még 2008 októberig gyes-t is kapok, ez a számolás nem állja meg a helyét, és mivel a fizum több mint a min.bér kétszerese, ezért a gyed max-ot kapnám.

Lehet, hogy egyszerűbb lenne úgy feltennem a kérdést, hogy ha 2008-ban febr. és júl között félállású, januárban és aug.-dec. között pedig teljesállású vagyok, akkor mi az a legkorábbi "ideális" szülési időpont, amikor a gyed maximumát kapnám?

Válaszotokat köszönöm!

bhne

Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek