Adófórum

Adózási és számviteli információk

külföldi ügyvezető bejelentése

Tb, munkaügy, bérterhek

HozzászólásSzerző: egyetemista » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Kollégák!

Ki és milyen járulékot, SZJA-t fizet, ha a hazánkban működő 100 %-ban francia tulajdonú cég francia ügyvezetője nem a magyar társaságtól, hanem az anyavállalat egy külföldi "bérelszámoló" központjától fogja kapni a fizetését. Hova kell bejententenem, és milyen igazolás kell, hogy utána külföldön megfizetik a járulékot? Az SZJA-t ki fizeti?

egyetemista

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » hétf. máj. 07, 2007 8:39 am

Belföldön sehova! Itt nem lesz adó vagy járulékfizetési kötelezettsége, ha külföldről folyósítják a jövedelmét.

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan

HozzászólásSzerző: egyetemista » hétf. máj. 07, 2007 9:57 am

Kedves István!

De a SZJA tv. 2§ 4 bek. azt mondja, hogy "A külföldi illetőségű magánszemély adókötelezettsége kizárólag a jövedelemszerzés helye alapján belföldről származó...a Magyar Köztársaságban adóztatható bevételére terjed ki." A francia a magyar társaság ügyvezetője, a 2006. évi IV. tv. alapján megbízási szerződés alapján, azaz a jövedelemszerzés helye Magyarország. SZJA-t miért nem kell fizetnie?

segítségét előre is köszönöm.

Tisztelettel:Sajben Katalin

egyetemista

HozzászólásSzerző: picur76 » hétf. máj. 07, 2007 10:04 am

Szia Kati! Igazat adnék Istvánnak, és (igaz, hogy nem tőlem kérdezted) ha a külföldi ügyvezető kintről, az anyacégtől kapja a fizetését, nem belföldön szerzett jövedelme van. A sógorom német állampolgár, itt dolgozik hat éve Mo-on, de minden adót kint fizet meg Németországban (ezzel is erősítve a szegény német gazdaságot). Náluk, a mo-i leányvállalatnál is bbizonytalan volt a "bérelszámoló", és most tudtam meg, hogy kizárólag tételes eho-t fizetnek utána, bár véleményem szerint azt is felelslegesen. Picur
picur76

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » hétf. máj. 07, 2007 11:20 am

Kedves Katalin!

Annak függvényében, amit írtál kérlek tedd fel magadnak a kérdést: Honnan is származik az ügyvezető jövedelme? Franciaországból nemdebár? Már meg is oldottuk a problémát!

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan

HozzászólásSzerző: DBHBS » kedd máj. 08, 2007 6:19 am

Sziasztok

Nem egészen értek egyet az eddigiekkel.Szerintem meg kell nézni a Magyar _ Francia kettős adóztatásról szóló egyezményt, és az alapján lehet eldönteni, hogy az említett ügyvezető jövedelme hol adóköteles. Ide másoltam az egyezmény erre vonatkozó cikkelyét: 

15. Cikk

Nem önálló munka

(1) A 16., 18., 19., 20. és 21. Cikkek rendelkezéseinek fenntartásával, a bér, fizetés és más hasonló térítés, amelyet az egyik Államban illetőséggel bíró személy nem önálló munkáért kap, csak ebben az Államban adóztatható, kivéve, ha a munkát a másik Államban végzik. Amennyiben a munkát ott végzik, úgy az ezért kapott térítés ebben a másik Államban adóztatható.
(2) Tekintet nélkül az (1) bekezdés rendelkezéseire, az a térítés, amelyet az egyik Államban illetőséggel bíró személy a másik Államban végzett nem önálló munkáért kap, csak az először említett Államban adóztatható, ha
a) a kedvezményezett a másik Államban a vonatkozó adózási évben nem tartózkodik összesen 183 napot meghaladó időszakban vagy időszakokban, és
b) a térítést olyan munkaadó fizeti vagy olyan munkaadó nevében fizetik, aki nem bír illetőséggel a másik Államban, és
c) a térítést nem a munkaadónak a másik Államban levő telephelye vagy állandó berendezése viseli.
(3) Tekintet nélkül e cikk előző rendelkezéseire, a nemzetközi forgalomban üzemeltetett tengeri hajó, légijármű vagy közúti szállítást végző jármű fedélzetén vagy a belvízi hajózás céljaira szolgáló hajó fedélzetén végzett nem önálló munkáért kapott térítés abban az Államban adóztatható, amelyben a vállalkozás tényleges üzletvezetésének helye van.
Üdv.: Margó
DBHBS

HozzászólásSzerző: Cityt » kedd máj. 08, 2007 6:56 am

Sziasztok!

Én is találkoztam hasonló esettel. A magyarországi cég nem jelentette be a cégvezetőt, mert külföldről kapta a fizetését. Aztán az APEH sokmilliós SZJA hátralékot állapított (persze jó nagy bírsággal megtoldva) magyarországi munkavégzésére tekintettel (SZJA trv. 2.§ területi hatály). Az is hozzátartozik ehhez, hogy nem állapítottak meg járulékot, amit viszont megállapíthattak volna.

Elvileg van egy mód erre az esetre, éspedig, a magánszemély lesz önmaga munkáltatója. Ő vallja be 08-ason a járulékokat is és az adót (ez a legtisztább helyzet, de nem én találtam ki, hanem egy előadáson hallottam). Ebben az esetben meg kell kapnia a teljes adóval és járulékkal növelt összeget az anyacégétől külföldről. A magyar cég nem jelentheti be, mivel ők nem fizetnek neki bért. Persze gondolhatjátok, hányan választják ezt, amikor tudjuk, hogy a külföldi munkáltatók mekkora összegeket fizetnek az cégvezetőknek...

Üdv,

Cityt

Cityt

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » szer. máj. 09, 2007 5:41 am

Ez mind igaz csak fent egyáltalán nem volt szó sem arról, hogy az ügyvezető belföldről igazgatja a vállalkozást sem arról hogy állandó lakcímmel rendelkezik belföldön, arról meg pláne nem hogy életvitelszerűen is itt él. Ekkor ugyanis az az eset állna fenn, hogy ezt igazolnia kellene Magyarországon és Franciaországban is.

Sok sikert!

De mielőtt nekikezdtek, összevezethető ez papíron?

gyergyoiistvan

Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek