Adófórum

Adózási és számviteli információk

főiskolásnak van-e EHO fizetési kötelezettsége?

Tb, munkaügy, bérterhek

HozzászólásSzerző: bizsike » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Főiskolás lányom nappali tagozaton tanul és mellette nyári munka reményében kiváltotta a vállalkozói igazolványt, de nem volt semmiféle bevétele ezért megszüntette a vállalkozását. Van -e bármi féle befizetési kötelezettsége? Én úgy tudtam nincs, de az Eho (1950 Ft) fizetésével kapcsolatban elbizonytalanodtam.Erre szeretnék segítséget kapni.

bizsike

HozzászólásSzerző: tepimail » szer. feb. 21, 2007 8:51 am

Szia bizsike!

Sajnos ha kiválltotta a vállalkozói igazolványát, függetlenül attól, hogy volt-e bevétele a tételes EHO-t fizetnie kellett. A törvény nevesíti azokat akik mentességet kapnak a tételes EHO alól, a nappali tagozaton tanulók közül csak azok mentesülnek akik nemzetközi szerződésen alapuló vagy az oktatásért felelős miniszter által adományozott ösztöndíjban részesülnek. (1998/LXVI.törvény 7.§ (1) bekezdés)

tepimail

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » szomb. feb. 24, 2007 8:03 pm

A főszabály, hogy az EHO-t csak egy jogviszonyban kell megfizetni a többes jogviszony esetében. EHO tv. 6.§ (1) Ugyanakkor külön bekezdésben szerepel az egyéni vállalkozó (2), a hallgató illetve tanuló (4) és a többi jogviszony (3). Így itt sajnos a hallgató után is megfizetik, de emellett máshol is kötelező fizetni utánna.

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan

HozzászólásSzerző: Ami » pén. márc. 02, 2007 8:58 pm

EHO-t sajnos ebben az esetben megkell fizetni, ha volt bevétele ha nem, mivel vállalkozó, kivéve ha valaki megfizeti utánna. (pl ha másodállású).

Üdv: AMI

Ami

Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek