Adófórum

Adózási és számviteli információk

tagikölcsön átadás után illeték

TAO

tagikölcsön átadás után illeték

HozzászólásSzerző: bezi02 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Megtudná valaki kapásból mondani, hogy 2008. jan.1-től a vissza nem fizetett (a tag által véglegesen átadott) tagi kölcsön után mennyi illetéket kell fizetni?

Köszönöm

bezi02
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

tagikölcsön átadás után illeték

HozzászólásSzerző: Babu » pén. márc. 07, 2008 12:14 pm

Szia!

Ezt kaptam nemrégiben egy hírlevélben, remélem segít. Üdv Babu

Az illetékről szóló 1990. évi XCIII. törvény 11. §-a (1) bekezdésének c) pontja alapján az ajándékozási illeték tárgya a vagyoni értékű jognak ingyenes alapítása, ilyen jognak vagy gyakorlásának ingyenes átengedése, továbbá az ilyen jogról ellenszolgáltatás nélkül történő lemondás.

Az illetéktörvény 2008. január 1-jétől hatályos 102. §-a (1) bekezdésének d) pontja alapján vagyoni értékű jog ingyenes vagyonszerzés esetén a követelés is.

A Ptk. és a számviteli törvény előírásaiból az következik, hogy a tag által a társaság részére nyújtott kölcsönt (tagi kölcsönt) kölcsönszerződéssel kell alátámasztani, azaz a kölcsön nyújtásáról okiratot kell kiállítani. Azzal, hogy a tag az általa nyújtott kölcsön miatti követeléséről lemond, azaz követelését elengedi, a társaság ingyenesen vagyont szerez, a tulajdonossal szembeni kötelezettsége összegében.


Ezt támasztja alá a kötelezettség elengedésének számviteli elszámolása is.


A módosítás következtében a kötelezettség elengedése miatti vagyonszerzést illetékfizetési kötelezettség terhel, amelyet a társaságnak, mint vagyonszerzőnek kell megfizetnie.

Az ilyen ajándékozást az illetéktörvény 11. §-ának (2) bekezdése alapján az állami adóhatósághoz 30 napon belül be kell jelenteni. Az ajándékozási illetéket az állami adóhatóság fogja kiszabni. A kiszabott ajándékozási illetéket az egyéb szolgáltatások költségei között kell elszámolni.


Az ajándékozási illeték mértéke az illetéktörvény 12§ (1) b pontja alapján:


Csoport Az illeték általános mértéke
I. Az ajándékozó gyermeke, házastársa, szülője, valamint a háztartásában eltartott szülő nélküli unokája terhére
(Az örökbe fogadott, a mostoha és nevelt gyermek a vér szerinti gyermekkel, az örökbe fogadó, a mostoha- és nevelőszülő a vér szerinti szülővel egy tekintet alá esik)

18 millió forintig 11%

18 millió forint feletti rész után
35 millió forintig 18%

35 millió forint feletti rész után 21%
II. Az ajándékozó I. csoportba nem tartozó unokája, nagyszülője, testvére terhére

18 millió forintig 15%


18 millió forint feletti rész után 

 

35 millió forintig 21%


35 millió forint feletti rész után 30%
III. Minden más megajándékozott terhére

18 millió forintig 21%

 


18 millió forint feletti rész után
35 millió forintig 30%


35 millió forint feletti rész után 40%

Mindezekkel kiegészítve egy tagi kölcsön elengedésének előnyeit és hátrányait összegyűjtve az alábbiakat kell mérlegelnünk.


Előnyök:

-    A társaságban ez rendkívüli bevételként jelentkezik, mely az eredményen keresztül bekerül a saját tőkébe. Ha a társaság veszteségei kapcsán nem tud megfelelni a hatályos GT előírásoknak, így könnyen rendezheti a saját tőke összegét.
-    Ugyan rendkívüli bevétel, de a társasági adótörvény az eredeti jogosult által elengedett követelésekkel csökkenti az adó alapját, tehát nem kell a bevétel után társasági adót fizetni.


Hátrányok:

-         Az államháztartás egyensúlyát javító különadóról szóló törvény adóalapba az adózás előtti eredményt rendeli, melynek része a rendkívüli bevétel is. Az elengedett követeléssel adóalapot nem lehet csökkenteni, tehát a bevétel kapcsán 4%-os adókötelezettséggel kell számolni.
-         A bevétel az eredményen keresztül bekerül a saját tőkébe. Ha azonban a társaság később jelentős nyereséget mutat ki, akkor a felhalmozódó eredménytartalék csak osztalékként vehető ki, így azt adókötelezettség terheli.
-    Az elengedés kapcsán a társaság vagyoni értéket szerez, mely után illetékkötelezettség keletkezik.

Babu
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am


Vissza: TAO

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron