Adófórum

Adózási és számviteli információk

Faktordíj maximuma

TAO

Faktordíj maximuma

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

 A kérdésem a következő: tudtok-e valamiféle szabályozást arra vonatkozóan, hogy mennyi lehet a faktordíj maximuma. Tudtommal ilyen szabályozás nincs (egyedül a Lánchíd Programban találtam megkötéseket), viszont a pü-i válllakozás üzletszabályzatában renedelkezni kell erről.

Mi a helyzet akkor, ha a pü-i cég eltér ettől. Kölcsönt nyújt egyik partnerének oly módon, hogy a faktordíj és kamat mértéke akár a 100%-ot is meghaladja. A Hpt szabályozza-e ezt valahogyan?

Köszönettel:Nelly

 

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Faktordíj maximuma

HozzászólásSzerző: Napraforgó » hétf. feb. 18, 2008 8:30 pm

Szia!

Szabályozásról nem tudok, illetve nem ismerem, de a pénzintézetek általában úgy állapítják meg mintha kölcsönként lenne kihelyezve arra az időszakra. Ahol én könyvelek, nem csak 1 faktorcéggel állnak kapcsolatban, a %-ra pontosan nem emlékszem, de van  ahol havi kb 1,1%, van ahol jegybanki+4%. Áltatában 30, 60 vagy  90 napra számolják  a  "hitelt".  A 100% nagyon durva!  Üdv:Napraforgó

Napraforgó
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Faktordíj maximuma

HozzászólásSzerző: simke » kedd feb. 19, 2008 7:15 am

Szia Nelly!

Én földalapu faktorálásokkal találkoztam, de ott is max 4 % körüli (3,8 %) A Hpt törvényben nem tesz említést a faktordíjról, de találtam a kiszámítására vonatkozó képletet több linkben is.

A faktorálás díja

 

A faktorálás díjának meghatározásakor problémát jelenthet, hogy mi az amit ilyen esetekben jogszerűen fel lehet díjként számolni. A faktorálás díja a követelést megvásárló faktor által fizetett összeg (amely kisebb mint az átruházott követelés összege) és az átruházott követelés összegének különbözete.

 

A faktorálási díj a faktor által a követelés megvásárlásakor felszámított díjat jelenti, amely két részből áll. Az egyik rész az úgynevezett faktordíj, a másik pedig a megvásárolt követelés összege után felszámított egyszeri kezelési költség. (A faktorálás díja esetlegesen más költségeket is magában foglalhat). A faktordíj lényegében nem más, mint egy, a követelés kiegyenlítésének idejére számított diszkontkamat összege. Ennek megfelelően a faktordíj meghatározása az alábbi képlet alapján történhet:

 

                       K * kl

         D = ----------------------- * n

                  360 * 100

 

ahol

 

D = faktordíj

K = a követelés összege

kl = az alkalmazott kamatláb

n = a fizetési határidőig hátralévő napok száma

 

A faktorálási díj mindkét összetevőjének (faktordíj, illetve kezelési költség) megfizetése a követelés megvásárlásakor történik úgy, hogy a követelés ellenértékéből a faktor levonja a faktorálási díjat és a fennmaradó összeg kerül a jogosult részére kifizetésre.

Mivel a faktordíj egy egyszeri díj, így 100 %  szerintem már nem is törvényesés szinte lehetetlen, hogy ugyanannyi legyen a faktordíj, mint az összeg amit faktoráltatni akarok. Üdv Etus

 

simke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Faktordíj maximuma

HozzászólásSzerző: M.Éva » kedd feb. 19, 2008 7:35 am

Szia!

A 100%-nál már ingyenes átadás történik!

Ez már nem faktorálás!

Üdv:Éva

M.Éva
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Faktordíj maximuma

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » kedd feb. 19, 2008 5:09 pm

Sziasztok! Köszönöm az eddigi válaszokat, sajnos nem volt elég időm végig leírni a történetet. Megköszönném, ha ennek ismeretében további tanácsot adnátok!

2006 év végén az egyik cégnek a faktorcéggel szemben (visszáru, storno szlák, egyebek miatt) a korábbi engedményezési szerződésekből eredően 12 368 e ft tartozása keletkezett. Megállapodás jött létre, hogy jelzálogjog bejegyzésének terhe mellett a faktor további finanszírozásra hajlandó a következő feltételekkel (ellenkező esetben vagy azonnal fizet az adós, vagy felszámolást indít ellene):

ügyleti kamat:  évi 13 %

faktordíj: minden megkezdett 10 nap után || 0,5 %

késedelmi kamat: évi 21% 

1. nap a tőke összege:    12.368.000.-

410. nap a tőke összege:  3.850.000.-

410 nap átlagában a tőke átlagos napi összege 6.568.000.-

erre fizetett a cég  faktordíjat: 7.280.000.-,

és                 ügyleti kamatot: 972.000.- ft-ot

A késedelmi kamat még nincs elszámolva, és közben a tőkét is törlesztette!

A faktordíj a következőképpen lett számolva:

Első tíz nap:    1. nap: 0,5 % / 30nap*tőke= egy napi faktordíj 

                       2. nap: 0,5 % / 30 nap*tőke .........3. nap, 4.nap......                       .                        . 

                      10. nap: 0,5 % / 30 nap*tőke

 41-edik dekád: 1. nap: 20,5 % /30 nap* tőke 

                          2. nap: 20,5 % / 30 nap*tőke és így tovább, ekkor a faktordíj napi összege 3850 e ft tőkére 26 e ft/ nap. Ez az ami nagyon nem tetszik nekem, túlzott mértékűnek tartom. Ezt a 20,5 %-ot nem évi, hanem havi viszonylatban állapítja meg az éppen aktuális dekádra, és 10 naponta fél százalékkal emelkedik a mértéke, tehát a 42-edik  tíz napban már 21 %-kal fog számolni

Korábbi szerződéseknél a kamat évi 13 %, a faktordíj pedig havi 1 % volt a finanszírozott összegre.

A cég üzlet szabályzatában nincsenek a díjak konkrétan meghatározva ( az ügyfél a társaság szolgáltatásaiért kamatot, jutalékot, kez. ktg-et, díjat tartozik fizetni. Az egyes ügyletekre külön szerződést köt, melyben közös megegyezéssel az üzletszabályzat rendelkezéseitől eltérhetnek a különböző jogszabályok által biztosított lehetőségeken belül.

Ezek ismeretében várom a további véleményeteket!Üdv:Nelly 

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Faktordíj maximuma

HozzászólásSzerző: simke » szer. feb. 20, 2008 7:37 am

Szia Nelly!

Bevontam a kérdésedbe a férjemet is, aki bankba dolgozott sokáig (hitelen volt ig.h.), hogy mit lát benne? Azt mondta, hogy nagyságrendileg nem elfogadható a faktordíj. A kamatot kölcsönösen kell, hogy elfogadják a felek. A faktordíjra ő is úgy tudja nincs limit, de szerinte ezt nem kellenne aláírni. A 7 milliós faktordijtól hanyatvágta magát. De ha már aláírtátok, akkor teljesíteni kell, nincs mese. Mivel tudnotok kell, hogy mit irtok alá. De  egy erre szakosodott ügyvéd talán többet tud segíteni. Üdv Etus 

simke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Faktordíj maximuma

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szer. feb. 20, 2008 5:21 pm

Szia Etus!

Köszi, hogy foglakozol a gondommal, és a férjednek is köszönet!

Sajnos aláírta a vállakozó, mert nem lehetett mást tenni, kifizetni nem tudta akkor(2006 év végén). 

Ki is fizette teljesen, éppen a napokban(a tőkéből 2007-ben kb. 9milliót törlesztett). Az egyik ingatlanára volt jelzálog bejegyezve a faktorcég javára(ezt az ingatlant értékesítette az idén), és csak úgy írták alá a törléshez való hozzájárulást, ha a vételár összegéből a vállalkozó a maradék tartozást rá engedményezi.

A probléma az, hogy faktorügyletekben járatos jogászt még nem találtunk, banki jogász sem tudott egyértelmű választ adni, egy ügyvéd aki a Providentnek szokott jogi tanácsot adni, azt nyilatkozta, erre vonatkozó ismerete kevés van, már a harmadikat keresi fel ez ügyben, kíváncsian várom a fejleményt. Megpróbálunk a PSZÁF-től állásfoglalást kérni ez ügyben. Fenntartásaim vannak arra vonatkozóan, hogy vajon jogosan számította-e fel a faktordíjat a partner, ugyanis itt már korábban faktorált követelésekből kifolyólag gyűlt össze a tartozás, tehát ez inkább kölcsönnyújtásnak felel meg.

Ráadásul a közjegyző a földhivatalhoz úgy nyújtotta be a jelzálogjogra vonatkozó bejegyzést, hogy a szerződő partnerek nem írták alá. A héten kaptunk levelet tőle, hogy fáradjon be hozzá aláírni, ugyanis a megállapodás megkötésekor ez véletlenül lemaradt a dokumentumról. Üdv:Nelly

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Faktordíj maximuma

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szer. feb. 20, 2008 8:14 pm

Szia Éva!

Kifejtenéd bővebben, hogyan érted ezt az ingyenes átadást?

Bármilyen ötlet érdekel, hátha találunk valami kapaszkodót ez ügyben!

Üdv:Nelly

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Faktordíj maximuma

HozzászólásSzerző: M.Éva » szer. feb. 20, 2008 8:43 pm

Szia Nelly!

Átadott követelést(engedményezett), de cserébe nem jött be semmi, így érte el a 100% feletti költséget-gondolom én.A valóságban akkor a követelések ingyenes átadása valósult meg.Ez csak ötlet,nem tudom lehet-e kezdeni valamit vele!

Nekem is gyanús, ha nem adott át újabb számlákat, akkor mire kér faktor díjat?Hiszen már nem faktorál semmit!!!Igen , ez már kölcsönbe adott pénz, amire kamatot kérhet.

Üdv:Éva

M.Éva
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Faktordíj maximuma

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szer. feb. 20, 2008 9:15 pm

Köszi!

Előtte ezeket a követeléseket már engedményezte, tehát volt egy korábbi faktorálás, ami után utalta a faktorcég a számlaköv. 80%-át, a maradékot mindig visszatartotta a költségekre(faktordíj, kamat, multik által kiszámlázott költségek, marketingdíj, egyebek, visszáruk). A fennmaradó 20%-ból levonta az őt illető költségeket, és a multi számláit, valamint a visszárut kompenzálta a megmaradt összeggel.

Pl: kiszámláztunk a multinak 6 mill ft árut. Az enegdményezési szerződést követően a faktorcég átutalt azonnal 4,8 mill ft-ot. 60 napra rá a multi utalta neki az áru értékét, levonva belőle a marketingdíj, polcszervíz stb, visszáru értékét. Tegyük fel ennek összege 2,4 mill ft, tehát valójában 3,6 mill ft-ot kapott meg a 6 mill ft követelésből.

6 mill-átutalt összeg(4,8mill)-faktordíj(60e)-kamat(40e)=1,1 mill ft

Az 1,1 mill ft-ot kompenzálta a 2,4 mill ft-tal szemben, így maradt 1,3 mill ft, ami a mi tartozásunk.Ezeket amikor tudta a következő ügyletben elszámolta. Éves szinten kb 150 millió ft volt a faktorálás, tehát a 12 millió csak önmagában tűnik hatalmas összegnek.

Ilyen tranzakciókból, valamint sztornószámlák miatt(ahol az eredeti szla is faktorálva lett) keletkezett a 12 mill ft tartozás. Erre a tartozásra kötöttek egy megállapodást, amire a fentebb leírt díjakat számították fel. Ezért vitatom én a faktordíj jogosságát. Kamattal, késedelmi kamattal egyetértek, de ez a faktordíj, ráadásul a mértéke nagyon piszkálja a csőröm.

Minden ötletet összeszedek, hátha egy ügyvédnek is támad használható javaslata.

Üdv:Nelly

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Következő

Vissza: TAO

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég