Adófórum

Adózási és számviteli információk

Különadó és támogatás

TAO

Különadó és támogatás

HozzászólásSzerző: Napraforgó » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Egy Kft nagy öszegű támogatást kapott az idén (és a korábbi években is), melynek egy részét halasztott bevételként kellett elhatárolni. Kérdésem: A tárgyévre bevételként elszámolt összeggel csökkenthetem-e a különadó alapját. A válaszokat előre is köszönöm! Üdv:Napraforgó
Napraforgó

Különadó és támogatás

HozzászólásSzerző: kohnmari » vas. dec. 16, 2007 2:07 pm

Szia Napraforgó!

A különadóról szóló törvény 3. §. (3) bek. b.) pontja szerint: Csökkentő tétel: az adózás előtti eredmény javára elszámolt visszafizetési kötelezettség nélkül kapott támogatás, juttatás, véglegesen átvett pénzeszköz és térítés nélkül átvett  eszköz könyv szerinti értéke.

Üdv. Mari

kohnmari

Különadó és támogatás

HozzászólásSzerző: Napraforgó » vas. dec. 16, 2007 2:17 pm

Szia Mari! Ezt olvastam  én is, csak egy kicsit az zavar, hogy az elhatárolt-ból veszem vissza a tárgyévre eső részt. És ez bizony több 10 millió, így hát nem lesz különadó alap. Üdv:Napraforgó

ui: Kérdeztem Tőled valamit ahol az Apehtól kapott e-mail-ról írtál, csak visszaszúrtam a kérdést az előzőbe, és közben te is válszoltál és azért nem olvastad.

Napraforgó

Különadó és támogatás

HozzászólásSzerző: kohnmari » vas. dec. 16, 2007 2:32 pm

Szia Napraforgó!

Az én értelmezésem szerint "az adózás előtti eredmény javára elszámolt" - ezért lehet vele a különadó alapját csökkentened, mikor az elhatároltból visszaveszed, akkor kerül be az adózás előtti eredménybe.

Üdv.

kohnmari

Különadó és támogatás

HozzászólásSzerző: Napraforgó » vas. dec. 16, 2007 2:39 pm

OKÉ!
Napraforgó

Különadó és támogatás

HozzászólásSzerző: tamas973 » hétf. dec. 17, 2007 8:28 am

Üdv.

Én is gondolkodom rajta és figyelmetekbe ajánlanán e törvény (különadó) 3 bekezdés h) pontjának második fordulatát (2007-TÖL hatályos). Mi a teendő a Munkaügyi központtól kapott, vagy éppen mezőgazdasági cégek területalapú támogatásaival? A hivatkozott törvény szövege csak az APEH-tól kapottra érvényes.

Üdv

Tomics

tamas973

Különadó és támogatás

HozzászólásSzerző: kohnmari » hétf. dec. 17, 2007 10:04 am

Szia Tomics!

Az általad felvetett 3. bek. h.) ponton én is gondolkodtam, de arra a következtetésre jutottam - de lehet, hogy nem helyesen - , hogy ez a K+F kedvezményre vonatkozik.

A HVG szerint "a társas vállalkozás csökkentheti különadóalapját a kutatási tevékenységre fordított, a számviteli előírások szerinti közvetlen költségekkel. Két lehetőség közül választhat:

- vagy az adóévben elszámolt k+f költséget vonja le az adóalapból,

- vagy - ha eszközként nyilvántartásba vette a kutatást - az értékcsökkenés elszámolásának adóévében az elszámolt amortizáció összegével csökkenti az adóalapot.

Ez azt jelenti, hogy a költségekkel csökkenthető a számviteli eredmény, s a különadóalap is.

A kedvezménnyel az alapkutatást, alkalmazott kutatást, vagy kisérleti fejlesztést végző, illetve a kutatást megrendelő élhet, de

- nem vonhatja le a kutatásra-fejlesztésre kapott támogatásokat,

- nem vonhatja le azokat a költségeket sem, amelyeket belföldi illetőségű társas vállalkozástól, illetve a külföldi vállalkozó belföldi telephelyétől közvetlenül, vagy közvetve igénybe vett kutatási és fejlesztési szolgáltatás ellenértéke alapján számolt el."

Üdv. mari

kohnmari

Különadó és támogatás

HozzászólásSzerző: tamas973 » hétf. dec. 17, 2007 11:20 am

Szia Kohnmari.

Én is elővettem a Hvg-t és útólag már egyetértek a válaszoddal:szerintem is a K+F -re vonatkozik.

Azért köszi az infót.

Üdv: tomics

tamas973

Vissza: TAO