Szia Napraforgó!
A különadóról szóló törvény 3. §. (3) bek. b.) pontja szerint: Csökkentő tétel: az adózás előtti eredmény javára elszámolt visszafizetési kötelezettség nélkül kapott támogatás, juttatás, véglegesen átvett pénzeszköz és térítés nélkül átvett eszköz könyv szerinti értéke.
Üdv. Mari
Szia Mari! Ezt olvastam én is, csak egy kicsit az zavar, hogy az elhatárolt-ból veszem vissza a tárgyévre eső részt. És ez bizony több 10 millió, így hát nem lesz különadó alap. Üdv:Napraforgó
ui: Kérdeztem Tőled valamit ahol az Apehtól kapott e-mail-ról írtál, csak visszaszúrtam a kérdést az előzőbe, és közben te is válszoltál és azért nem olvastad.
Szia Napraforgó!
Az én értelmezésem szerint "az adózás előtti eredmény javára elszámolt" - ezért lehet vele a különadó alapját csökkentened, mikor az elhatároltból visszaveszed, akkor kerül be az adózás előtti eredménybe.
Üdv.
Üdv.
Én is gondolkodom rajta és figyelmetekbe ajánlanán e törvény (különadó) 3 bekezdés h) pontjának második fordulatát (2007-TÖL hatályos). Mi a teendő a Munkaügyi központtól kapott, vagy éppen mezőgazdasági cégek területalapú támogatásaival? A hivatkozott törvény szövege csak az APEH-tól kapottra érvényes.
Üdv
Tomics
Szia Tomics!
Az általad felvetett 3. bek. h.) ponton én is gondolkodtam, de arra a következtetésre jutottam - de lehet, hogy nem helyesen - , hogy ez a K+F kedvezményre vonatkozik.
A HVG szerint "a társas vállalkozás csökkentheti különadóalapját a kutatási tevékenységre fordított, a számviteli előírások szerinti közvetlen költségekkel. Két lehetőség közül választhat:
- vagy az adóévben elszámolt k+f költséget vonja le az adóalapból,
- vagy - ha eszközként nyilvántartásba vette a kutatást - az értékcsökkenés elszámolásának adóévében az elszámolt amortizáció összegével csökkenti az adóalapot.
Ez azt jelenti, hogy a költségekkel csökkenthető a számviteli eredmény, s a különadóalap is.
A kedvezménnyel az alapkutatást, alkalmazott kutatást, vagy kisérleti fejlesztést végző, illetve a kutatást megrendelő élhet, de
- nem vonhatja le a kutatásra-fejlesztésre kapott támogatásokat,
- nem vonhatja le azokat a költségeket sem, amelyeket belföldi illetőségű társas vállalkozástól, illetve a külföldi vállalkozó belföldi telephelyétől közvetlenül, vagy közvetve igénybe vett kutatási és fejlesztési szolgáltatás ellenértéke alapján számolt el."
Üdv. mari
Szia Kohnmari.
Én is elővettem a Hvg-t és útólag már egyetértek a válaszoddal:szerintem is a K+F -re vonatkozik.
Azért köszi az infót.
Üdv: tomics
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 38 vendég