Adófórum

Adózási és számviteli információk

székhely ktg. elszámolása BT-nél

TAO

székhely ktg. elszámolása BT-nél

HozzászólásSzerző: gariv » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy a székhely címére a/ kültag, beltag bejelentett  lakcíme/ víz, villany, gáz számlák, és  annak ÁFÁ-JA  arányosan elszámolható - e? Nincsen külön árammérő, nem váltottak ki bérbeadáshoz adószámot.

Ha mint egyéni vállalkozó váltana ki adószámot, akkor a saját lakóhelyét bérbe tudná adni a BT-nek. Igy tudna egy kis költséget csinálni.

A bérbeadási szerződés alapján pedig a kiszámlázott bérleti dijjal, mint bevételével ő számolna el, tételesen. Ez járható út lenne arra, hogy a egyéb költségeiből valamennyit le tudna igy irni?

Köszönöm : Évi 

gariv
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

székhely ktg. elszámolása BT-nél

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » csüt. aug. 23, 2007 5:57 am

Szia Évi! 

„1./ Ha a magánszemély a saját vállalkozás részére úgy engedi át a lakáshasználatot....  

1./ Ha a magánszemély a saját vállalkozás részére úgy engedi át a lakáshasználatot, hogy ezért bérleti díjat nem köt ki – az ügyletből eredően a feleknek adókötelezettségük nem keletkezik.

2./ Ha a társaság a rezsiköltségeket megtéríti, ez a térítés a magánszemély önálló tevékenységből származó bevétele, amellyel szembeállítható a magánszemély nevére szóló közüzemi számla.

3./ Ha a magánszemély bérleti díjat köt ki, - ez szja köteles 25% forrásadóval. Az Szja előleget a Kft-nek kell levonnia, és befizetnie – és erről a magánszemélynek igazolást adnia. A magánszemély lakás bérbeadási tevékenysége–mint szolgáltatás az Áfa tv. szerint tárgyi mentesnek minősül.

Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértő „

 Ha saját vállalkozásnak adja bérbe, akkor még EHO fizetési kötelezettsége is keletkezik(ha kér érte bérleti díjat és ez meghaladja az 1 mill.ft-ot), és a  magánszemélynek adószámot kell kérnie.Meg kell gondolni melyik éri meg jobban: a társaság 16+4% fizetendő adója(ha nyereséges), vagy a magánszemélyt terhelő 25% szja(+14% eho az előbb említett esetben) .Természetesen ha ingyenesen adja a vállalkozás használatába, szerződést,megállapodást akkor is kell készíteni.Üdv:Nelly 
tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

székhely ktg. elszámolása BT-nél

HozzászólásSzerző: gariv » csüt. aug. 23, 2007 7:21 am

Szia Nelly!

Köszönöm a gyors választ. A  BT kültagja    /az Ő tulajdonát képezi a ház/      kiváltana egyéni vállalkozást, és a lakás használatának arányában       /a BT bér,munkaügy amivel foglalkozik/   kiszámlázná a közüzemi dijakat a BT-nek. Ez a gyakorlatban akkor úgy nézne ki,   - abban az esetben ha ÁFA szempontjából az általános adózási szabályok alapján jelentkezne be - , hogy pl. 10.000 ft. -os ÁFÁ-s ELMÜ számlát az egyéni  vállalkozásában lekönyvel, mint bejövő számlát, és 4.000,- ft-ot  ÁFÁ-san pedig a BT részére kiszámláz? Egy kicsit sántit a dolog, mert igy folyamatosan az egyéni vállalkozásában veszteség keletkezik, és folyamatosan nő a visszaigényelhető ÁFA.  Szeretném a segítségedet kérni, hogy mit gondolok rosszul, illetve az általad leirtakból a  2./ pont alapján erre gondoltál? 

 Köszi: Évi

 

gariv
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

székhely ktg. elszámolása BT-nél

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » csüt. aug. 23, 2007 7:26 am

Szerintem az a gond, hogy ebben az esetben az EV eszközei közé fel kellene venni a házat, mivel ugye másnak az eszközét nem adhatja bérbe. Így magánszemélyként is bérleti díjat kellene fizetnie a házért. Nem tudom, a tényleges gyakorlat ezt tükrözi-e, de logikailag sántít az egész ügy, úgy ahogy van. Miért nem jó a kültagnak, ha egyszerűen ingatlanbérbeadásra adószámot kér? További kockázat: ha EV-ként elveszti az állását, fizethet maga után dupla minimálbér alapján járulékokat.
aniko.varga2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

székhely ktg. elszámolása BT-nél

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » csüt. aug. 23, 2007 7:36 am

Az a probléma, a lakás nem szerepelne az egyéni vállalkozó tárgyi eszközei között,így bérbe sem adhatja(egyébként sem szoktuk javasolni egy ilyen ügylet miatt bevinni a magánszemély tulajdonát a vállalkozásba, ráadásul a bérbeadás így is TAM lenne, mivel lakóingatlanról van szó.) A magánszemély saját magának mint egyéni vállalkozónak ráadásul nem tudja bérbeadni, mivel a két személy nem különül el egymástól.A rezsiköltség részbeni térítésével a magánszemélynek nem keletkezne jövedelme(levonja amit megfizet), igaz a társaság sem vonhatja le az áfát, és mint írtam a társasági adó megfizetése kevesebb lenne mint a bérbeadót terhelő szja.Nelly

Nyereségcsökkentés céljából jobb lenne inkább pl.gk költségtérítést adni a tagnak ha megoldható, esetleg emelni a tagi bért(legalább a nyugdíj és tp.alap is több lesz,így nem potyára kidobott pénz), aki alkalmazottként van a bt-ben,számára adni az adómentesen adható juttatásokat.

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

székhely ktg. elszámolása BT-nél

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » csüt. aug. 23, 2007 7:51 am

Az első válaszomban "a saját váll-nak adja bérbe", azt mint adószámos magánszemély gondoltam a bt-részére bérbe adni.Most hogy visszaolvastam látom félreérthető a fogalmazás. A magánszemély saját magának mint egyéni vállalkozónak továbbra is fenntartom azt az álláspontomat, hogy nem adhat bérbe.Nelly
tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

székhely ktg. elszámolása BT-nél

HozzászólásSzerző: gariv » csüt. aug. 23, 2007 9:31 am

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat!

Akkor szerintetek ugy van, hogy a magánszemély kivált egy bérbeadásra jogosító adószámot, és ez alapján adja bérbe a lakását a Bt-nek. Ők levonják a 25%-os forrásadót a fizetendő bérleti dijból.

 Vagy ha  vállalkozóként bérbeadásra kerülő ingatlan az pedig akkor lehetséges, ha azt vállalkozóként vette, és nem lakás céljára van az ingatlan nyilvántartásban, illetve úgy épitette, és beruházásként szerepelt, amit később  aktiváltak.  Ezt adja bérbe. 

Remélem jól értelmeztem amit írtatok. 

Nem túlbonyolitásként, de szeretném megkérdezni, hogy az alábbi abban esetben hogy lehetne a bérbeadás? Egyik rokonom sajnos ápolásra szorul. Az ápolási ktg. finanszirásához szükség van a lakásának a kiadására. /A lakás teljes hasznonélvezője az ápolt, fele tulajdonban tulajdonosa, a másik fél tulajdon pedig két lánya tulajdona/. Azt javasolták, hogy egyéni vállalkozó legyen az ápolt, és amennyiért kiadja, vagyis a bevételével szemben állitsuk be a közmü számlákat, marad valamennyi kicsi haszon, és ezt mint vállalkozói nyereség adózza le. Ez akkor a fentiek alapján lehetséges? Még annyit, hogy ha csak bérbeadásra jogosító adószáma van akkor is választhatja a tételes ktg. elszámolást, vagyis a bevételét szemben állithatja a közmü számlákkal? Mindezt az egyiK lánya, mivel részben tulajdonos ő is csinálhatja?

 

Köszi: Évi 

 

 

gariv
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

székhely ktg. elszámolása BT-nél

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » csüt. aug. 23, 2007 10:03 am

Szia!

Az első bekezdés igen, kifizető 25% forrás adót levon, a magánszem.év végén döntheti el, hogy külön adózó jöv.lesz, vagy összevonandó, de év közben így kell kezelni, ahogy írod.(ha z 1 miil.ft-ot el fogja érni, még 14% eho islevonandó és fizetendő;a magánszemélynek nyilatkoznia kell)

Máodik bek:szintén igen, annyival kiegészíteném, az egyéni váll.is vehet lakóingatlant,és ezt is bérbeadhatja, de ez mindenképpen TAM(hiába iroda céljára fogják használni), az a meghatározó szempont, a földhivatalnál miként szerepel a nyilvántartásban.(ha nem tervez valaki nagyon hosszú "egyéni vállalkozói karriert"nem érdemes agyontömni a vállalkozását eszközökkel, mert egy megszűntetés esetén nem győz majd adózni utána)

Az ápolt rokonnál: mivel a teljes lakás haszonélvezője a beteg( a lányai "csak" tulajdonosok), ezért csak ő jogosult az ingatlant bérbeadni, a haszonélvezet arról szól,hogy joga van használni,és a dolog hasznait szedni(akkor is ő lenne jogosult erre, ha tulajdoni hányaddal nem rendelkezne az adott ingatlanban, csak a haszonélvezeti joggal,de erre pontos választ ügyvéd,vagy jogász tud adni hogyan kivitelezhető).Egyéni vállalkozóként az év végi nyereségnek kb.a felét elviszi az adó és az eho(vállalkozói adóalapot terhelő adó: 16%+4%, valamint 25 ill.35% osztalékalapot terhelő adó, és még az osztalékalap után fizetendő 14% eho), ha év közben pedig vállalkozói kivétet realizál annak a járulékvonzatát ismered.A kapott költségtérítés a bevétel részét képezi, ha magánszemélyként bérbead.

http://www.apeh.hu/adoinfo/inf2007/k01.html?pagenum=7     bérbeadás

http://www.apeh.hu/adoinfo/inf2007/k05.html?pagenum=2     %-os eho

Nelly

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am


Vissza: TAO

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég