Adófórum

Adózási és számviteli információk

kölcsön kapcsolt vállalkozások között

TAO

HozzászólásSzerző: inkonzisztens » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Mint tudjuk, a kölcsönnyújtás nem kapcsolt vállalkozások között nem lehetséges, mivel a kölcsönnyújtás hitelintézeti tevékenység, és csak hitelintézetek/pénzintézetek gyakorolhatják. Viszont ugye kapcsolt vállalkozások között lehet kölcsönt nyújtani. 

Hogy mi minősül kapcsolt vállalkozásnak, sok helyről kell összeszedni (tao, kkv, ptk, stb). A kérdésem az lenne, hogy hol találom meg azt a paragrafust (melyik törvényben), hogy kölcsönt csak kapcsolt vállalkozások nyújthatnak egymásnak. 

inkonzisztens

HozzászólásSzerző: Bakosné » kedd júl. 27, 2010 5:26 pm

Szerintem te a hitelre gondolsz, azt csak pénzintézet adhat. De kölcsönt miért ne adhatna? Ez szerintem csak a két félre tartozik, persze kamatot meg kell határozni. Jegybanki kétszeresét nem kifogásolhatják szerintem.

Márti

Bakosné

HozzászólásSzerző: melcsi62 » kedd júl. 27, 2010 5:28 pm

Szia!  Szerintem ilyet nem fogsz találni, hogy csak kapcsolt vállalkozási viszonyban álló cégek adhatnak egymásnak kölcsönt..........

mint cég mástól is kaphatok kölcsönt nem csak kapcsolt vállalkozástól, arról nem is beszélve, hogy nem minden cégnek/vállalkozásnak van kapcsolt vállalkozása.., miközben minden nem egyszemélyes gazdasági társaságnak vannak tulajdonosai, akik alkalmasint tagi kölcsönt nyújtanak a cégüknek kamatra, vagy éppen kamatmentesen, amit nem tilt semmi.., az más kérdés, hogy attól függően, hogy magánszemélytől van a kölcsön, vagy éppen gazd.társaságtól, kapcsolttól..  a vonzatokat alkalmasint kezelni, (alultőkésítés, stb..)

Alkalmasint két cég közötti kölcsön alkalomszerűen és nem üzletszerűen az nem pénzintézeti tevékenység ..

Üdv.

melcsi62

HozzászólásSzerző: inkonzisztens » kedd júl. 27, 2010 6:17 pm

köszi a válaszokat.

a hitel valóban más, mint a kölcsön, elképzelhető, hogy ez a megkötés csak a hitelre vonatkozik.

a tagi kölcsönnél fel sem merült bennem sohasem ez a kérdés, az egyértelmű.

a gondom csak az, hogy több könyvvizsgáló mondja azt, hogy kölcsön két nem kapcsolt vállalkozás között nincsen. most akkor ők ilyenkor a hitelre gondolnak, vagy tudnak valamit, amit mi nem?

én elfogadom a ti érveléseteket (meg magam is erre hajlok, csak amikor az ember bizonytalan...).

akkor ezek szerint A kft. nyújthat eseti kölcsönt B kft-nek

inkonzisztens

Vissza: TAO