Adófórum

Adózási és számviteli információk

s.o.s tánya adóalap csökkentési lehetőség

TAO

HozzászólásSzerző: kissvirág1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

A következőkben kérném a segítségeteket: Van egy bt. akinek a szállitó kötelezettségét 2009 évben elengedte egy másik kft. A bt. könyvelését csinálom és azzal tisztába vagyok hogy az elengedett köt. az 98. Rendk. bevételként könyvelem és adóalap csökkentő tétel  tao. 7§. ly. pontja alapján 2009 évben utoljára. A  Bt eredménye így alakul: Adozás előtti eredmény -400e ft (veszteség) adóalapcsökkentő lenne az 500e ft. elengedett kötelezettség (most más csökk. és növelővel nem számolok jelentéktelen összeg az egyéb). így az adóalapom -900 e ft. Kérdésem, hogy csökkentőként elszámolhatom-e az a500 e ft elengedett köt. , van-e valahol maximálva, hogy meddig csökkenthetem az adóalapot ilyen esetben. Pl. tudom, hogy az iparűzésinél az adózás előtti nyereség összegéig max. Az elengedett kötelezettségre nem találtam semmit a tao-ban, a 0929 nyomtatvány is engedi ha az 500e beteszem csökkentőbe. Valami szabályozz-e ezt, hol találom van tényleg lehet az adóalapom -900 e ft és a jöv. nyer. után adózunk,  a -900e elhatárolt veszteség lesz?  Nagyon sürgős lenne aki tudna segíteni kérem válaszoljon. A társasági adóban nem találok erre az esetre maximális korlátot, szerintem működik. Megerősitést várok! Előre is nagyon köszönöm!

kissvirág1

HozzászólásSzerző: Bakosné » vas. máj. 23, 2010 9:28 am

Valami nem stimmel...

Az adóalap csökkentő nem lehet elhatárolt veszteség. Úgyhogy  véleményem szerint teljesen mindegy, hogy beállítod és -900, vagy nem állítod be, és - 400 után fizetsz 0 adót.

Az elhatárolt veszteség: adózás előtti eredmény minusz adók.

Bakosné

HozzászólásSzerző: kissvirág1 » vas. máj. 23, 2010 5:05 pm

Kedves Bakosné!

Köszönöm, hogy válaszoltál, de szerintem nem jó az elhat. veszt. meghatározásod. Tao törvény 17§ (1).(8) az elhatárolt veszteség és ez azt írja, hogy a negatív adóalapot  (adózás előtti +növelő - csökkentő)határolom el, így nem mindegy az esetemben, hogy -400 e ft vagy figyelembe vehetem az 500 adóalap csökkentőt és igy 900 lesz a következő adóévre elhat. veszteség.

kissvirág1

HozzászólásSzerző: petya0127 » szer. máj. 26, 2010 5:29 pm

SZIA! SZERINTEM A KÖNYVEIDBEN SZEREPLŐ VESZTESÉGET LEHET ELHATÁROLNI. A MÉRLEG SZERINTIT.

AZ ADÓ ALAP A TAÓ MEGHATÁROZÁSA SZEMPONTJÁBÓL ÉRDEKES. A TÁRSASÁGI ADÓ ALAP TÚLNYOMÓRÉSZT ELTÉR AZ ADÓZÓTT EREDMÉNYTŐL. PÉLDÁUL LEHET AZ ADÓZÓTT EREDMÉNY BŐVEN NEGATÍV A TÁSSASÁGI ADÓ ALAP VISZONT A NÖVELŐ TÉTELEK MIATT POZITÍV ÉS MÉG ADÓT IS KELL FIZETNI. A MÉRLEG SZERINTI EREDMÉNY NEGATÍV LESSZ, DE ELHATÁROLNI CSAK A TÁRSASÁGI ADÓALAP EREJÉIG LEHET, AMI POZITÍV LETT TEHÁT NINCS ELHATÁROLÁS.

A TE ESETEDBEN SZERINTEM  400 EFT-OT HATÁROLHATSZ EL.

ÍRJATOK, HA ÚGY GONDOLJÁTOK ROSSZÚL TUDOM.

petya0127

HozzászólásSzerző: Bakosné » szomb. máj. 29, 2010 11:45 am

Hát hiába vártam, nem válaszolt más...

Utána olvastam, igazad van, a növelővel, csökkentővel módosított negatív adóalapot lehet elhatárolni. Addig amíg nem volt variálás az elvárt jövedelemmel, és a fejlesztési tartalékos écs-vel, addig nem volt gond. Úgy látszik lemaradtam.

Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem.

Üdv. Márti

Bakosné

HozzászólásSzerző: Bakosné » kedd aug. 31, 2010 5:40 am

http://www.apeh.hu/adoinfo/tarsasagi/tao_valtozasok.html

Megjelent az APEH állásfoglalás a 2010 évi társasági adóalap éven belüli megosztásáról. Napok arányában és kész. Akár hogy is alakult a két félév egymáshoz viszonyítva.

Márti

Bakosné

Vissza: TAO