Oldal: 1 / 2

bónusz elszámolás

HozzászólásElküldve: csüt. jan. 01, 1970 1:00 am
Szerző: pimpa1
Sziasztok! Remélem valaki dolgozik így a hosszú hétvégén :) Abban kérem a segítséget, hogy van egy cégem, aki kiállít számlát az egyik partner cégének, aki viszont kevesebbet egyenlít ki, mivel a különbözetet bónuszként számolják el. (anno így kötöttek szerződést). a partner cég egyéb bevételként, ez a cég meg egyéb ráfordításként...bizonylatként csak egy kompenzáló levelet küldenek, amiben az elszámolás szerepel. áfát nem érint. Ez így szabályos? hogyan kell ezt helyesen könyvelni?

bónusz elszámolás

HozzászólásElküldve: szomb. márc. 13, 2010 10:46 am
Szerző: bezi02

A kompenzáló levél alapján egyéb bevételként kell könyvelni bruttó öszegben.

Én a 964 utólag kapott engedmény fők.szláta könyvelem.


bónusz elszámolás

HozzászólásElküldve: szomb. márc. 13, 2010 12:07 pm
Szerző: Zskovács

Sziasztok!

Ez így rendben is volna, de szerintem az utólag adott engedményről egy "számlát helyettesítő okmányt" külön kellene kiállítani és az eredeti számlát pénzügyileg ezzel a || okmánnyal alátámasztva kellene rendezni. Igaz van szerződés, de a könyvelőnek jobb ha van egy "normális" számviteli bizonylata is, a szerződés nem biztos, hogy mindig a rendelkezésére áll.

Ez a bizonylat természetesen már ÁFA-t nem tartalmaz, nálunk anno ez volt a gyakorlat.

Egyéb bevétel és ráfordítás, az OK.

Zsuzsa


bónusz elszámolás

HozzászólásElküldve: szomb. márc. 13, 2010 3:09 pm
Szerző: gyorkosolga

.


bónusz elszámolás

HozzászólásElküldve: szomb. márc. 13, 2010 3:55 pm
Szerző: Zskovács
A kérdés nem a pénzügyi teljesítéshez kapcsolódó engedményt sugallja véleményem szerint, ezért ez az engedmény tipikusan az egyéb bevételek és ráfordítások közé sorolandó.
Az Sztv. 77. § (1) bekezdés f) pontja és 81.§ (2) bekezdés g) pontja alapján a szerződésen alapuló nem számlázott, utólag kapott engedmény szerződés szerinti összegét az egyéb bevételek között kell nyilvántartani, míg az utólag adott engedményt az egyéb ráfordítások között. Az Sztv. 84. § (7) bekezdés o) pontja és 85. § (3) bekezdés o) pontja értelmében a szerződésben meghatározott fizetési határidőn (esedékességen) belül történt pénzügyi rendezés esetén adott – legfeljebb a késedelmi kamattal arányos, nem számlázott – engedmény összegét a pénzügyi műveletek egyéb ráfordításai között, míg a kapott engedményt a pénzügyi műveletek egyéb bevételei között kell szerepeltetni.
Zsuzsa

bónusz elszámolás

HozzászólásElküldve: szomb. márc. 13, 2010 5:04 pm
Szerző: bezi02
Szerintem nincs szükség más okmányra. Nekünk a szállító küld egy "Utólag adott engedmény elszámolása" nevű számviteli bizonylatot. Ez alapján könyveljük. Mivel áfát nem érint ezért szerintem ez megfelel a számviteli előírásnak.

bónusz elszámolás

HozzászólásElküldve: szomb. márc. 13, 2010 5:36 pm
Szerző: vib2

Szia!

Bezi02-vel értek egyet, mi is igy számoltuk el. Más a skontó és más az amikor pl a forgalom nagyság miatt adnak engedményt és más az elszámolása is. Egyéb bevétel és egyéb ráforditás és a számla ebben az esetben nem szükséges nincsen áfa.


bónusz elszámolás

HozzászólásElküldve: szomb. márc. 13, 2010 5:53 pm
Szerző: Zskovács

Szia Vib2!

Itt nincs különösebb vita, ha van egy elszámolási bizonylat, akkor az is megfelel a sztv. előírásainak.

Ha van egy || bizonylat, abból még gond nem volt. Ha a kompenzáló levélben - amit pimpa1 említett a kérdésében - egyértelműen megállapítható az engedmény mértéke és összege, akkor rendben van.

Sokkal "izgalmasabb" része a dolognak az, hogy ez egyéb bevétel és ráfordítás, nem pedig pénzügyi, mint ahogyan a Számviteli levelekből idézve lett.

Zsuzsa

 


bónusz elszámolás

HozzászólásElküldve: szomb. márc. 13, 2010 5:53 pm
Szerző: Zskovács

Duplázódott a levél.

 


bónusz elszámolás

HozzászólásElküldve: szomb. márc. 13, 2010 6:12 pm
Szerző: pimpa1
Igen, szerződést még nem láttam, pedig már egy ideje bekértem tőlük. Ránéztem volna, noha küldik a komp.levelet,mint számviteli bizonylatot,nekem akkor az egyéb ráfordításba kell tennem, a vevővel szemben..közben már elkezdtem dolgozni, és látom, nagy a káosz.. amikor a vevő bankon keresztül egyenlít, nem hivatkozik számlaszámokra, ha hivatkozik, nem azt az összeget utalja, amit a bizonylaton kiszámol, én meg szopjam ki a kisujjamból..