Sziasztok
Kérlek segítsetek, hogy kapcsolt vállalkozás e az alábbi eset.
A cég: férj 50 % feleség 50 %
B cég: ( férj testvére 50 % ) Köszönöm előre is. marika
Sziasztok
Kérlek segítsetek, hogy kapcsolt vállalkozás e az alábbi eset.
B cég: ( férj testvére 50 % ) Köszönöm előre is. marika
Szia Olga!
Ha a testvér a B cégben nem többségi (50 %-on felüli) tulajdonos, nincs különleges, a vezető tisztségviselők kinevezésére vonatkozó jogosítványa, nem rendelkezik 50 %-nál több szavazati joggal, és a B cég többi tulajdonosa nem számít közeli hozzátartózónak, akkor a két vállalkozás nem kapcsolt egymással.
Kapcsolt vállalkozásnak tekinthető a férj és a feleség az A céggel.
Üdv.Zs.
Szia Olga!
Az a feltétel nem áll fenn, hogy mindkét vállalkozásban megvalósul a többségi tulajdon, vagy a meghatározó befolyás.
Többségi befolyás az olyan kapcsolat, amely alapján a természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság (a továbbiakban: befolyással rendelkező) egy jogi személyben a szavazatok több mint ötven százalékával vagy meghatározó befolyással rendelkezik.
A meghatározó befolyással való rendelkezés akkor valósul meg, ha a befolyással rendelkező jogosult a vezető tisztségviselők vagy felügyelőbizottsági tagok többségének megválasztására, illetve visszahívására, vagy - a jogi személy más tagjaival, illetve részvényeseivel kötött megállapodás alapján egyedül rendelkezik a szavazatok több mint ötven százalékával.
Az A vállalkozás az rendben van, ott a férj és feleség szavazatai összeszámítódnak.
DE a B cégben a testvér nem többségi tulajdonos, és nincs meghatározó befolyása - az eddigi ismereteink szerint.
Ha a B cégben a testvér legalább 50 % -nál több szavazattal rendelkezne, akkor lenne az A és B cég 2010-ben kapcsolt vállalkozás.
Üdv.Zs.
Sziasztok, bocs hogy most válaszolok de az iparkamara regisztrációt töltöttem ki a programjukkal, hát nem egyszerű dolog.
Kapcsolt vállalkozásnak gondolom én is csak az Apeh elbizonytalanított. Azt mondta a hölgy hogy ne foglalkozzak a 50 % -kal, azok nem kapcsoltak. hiába mondtam, hogy nem számit a feleség bele, Ő szerinte nem. Azért lenne pontosan tudni mert üzleti kapcsolat is létrejött a két cég között és nem akarok büntetést ha nem jelentem be. Egyébként a B cégnél az 50 % tulajdonrész mellett még annyi + jogosultsága van, hogy a munkáltatói jogok gyakorlója is, vagyis ő irányítja a céget.
Szia Marika!
Akkor gyorsan tisztázzuk a tulajdonosokat.
Azt írtad:
B cég: ( férj testvére 50 % )
Kérdésem: a B cégben ki van még tulajdonos?
zs.
szia Zs.
Semmi rokoni kapcsolat csak 50 % üzletrész. tehát 1 fő
Tehát a B Kft. tulajdonosa a testvér,és még egy nem rokoni kapcsolatban lévő "idegen".
(Rokoni kapcsolatnál most a férj-feleség-testvér trió szempontjából vizsgálódunk.)
Akkor változatlanul fenntartom az előbb mondottakat. Mivel a B kft.-ben nincs többségi tulajdonban a testvér, ezért az A és B cég nem kapcsolt vállalkozás.
Üdv.Zs.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 26 vendég