Sziasztok!
Én ezt a jogszabályt másképp értelmezem, mint Confused. Szerintem annyi változott tavalyhoz képest, hogy kivették az adóalapnövelők közül a teljes adomány összegét, a csökkentők közül az adózás előtti eredmény 20%-ának megfelelő összeget, vagyis a számvitelben rendkívüli ráfordításnak elszámolt adomány teljes értékű ráfordítás lett, nem kell vele módosítani az adóalapot utólag. Plusz csökkentőbe bekerült 2 még ezen kívül is extrán támogatni kívánt cél: a kiemelkedően közhasznúak +50% és a tartós adományázi szerződésen alapuló adományozás +20%.
Amiről Confused írt, az az adóalapmódosítás, ami az adózás előtti eredményt (amiben már benne van az adomány) csökkentheti még. Ha igaz lenne Confused értelmezése, akkor megmaradt volna az adományok adóalapnövelő tételek közti szerepeltetése, a csökkentőből pedig kivették volna a korábbi 20%-os csökkenést és helyette szerepelne ez a 20-50% kedvezmény. De nem így van!!!!
Az az infó viszont nekem új, hogy csak abban az esetben ismeri el a tao az adományt, ha anélkül nem veszteséges a közhasznú szervezet. Ezt megkérdezhetem, hogy melyik jogszabályban találtad?
Ugyanis alapvetően a közhasznú szervezetek az adományt elköltik, vagyis évvégi beszámolójukban lesz adomány és ennek megfelelően jó sok ktg is. Ha utólag megnézem a ktgeiket úgy, hogy a bevételekből kivonom az adományt, akkor naná, hogy veszteséges lenne az adomány nélkül. Nem gondolnám, hogy az állam azt az adományt ismerné el ktgnek, amit a közhasznú szervezet felhalmoz és nem költ el.
Arról nem is beszélve, hogy utólag honnan tudnám meg, hogy hogyan alakult a közhasznú szervezet mérlege, ami még nincs is kész január 31-én, amikor nekem elküldi az igazolást. Továbbá súlyos bizonytalansági tényező lenne, ha az adományozásnál még nem tudom, hogy ezt el fogom tudni számolni vagy sem.
Tovább kutakodtam, a tao tv. írja ezt a bizonyos veszteségmentes igazolást a 13. fejezetben. Ha viszont a HVG Adókülönszám 54.oldalának 1. hasábját legalul nézem, akkor azt mondja, hogy ez a nonprofit szervezetekre nem vonatkozik. Hivatkozásként egy olyan törvényhelyet ad meg (2009.évi 116 tv. 145§ (1) bekezdés, ami viszont csak a hatálybaléptetésről beszél 2010.01.01-i nappal.
Valószínúleg a HVG elírta a hivatkozást, de remélem, hogy az viszont igaz, hogy a nonprofitokra nem vonatkozik. Jövő csütörtökön megyek egy TAO előadásra, amit a Pölöskeiné tart, meg fogom tőle kérdezni. Jelenleg a Saldo sem tudja értelmezni ezt a kitételt, most beszéltem velük. Viszont csak a veszteségmentességi igazolás a kérdés számukra is, a rendkívüli ráfordításként való elszámolás nem.