Oldal: 1 / 1

Tagi kölcsön átvállalása?

HozzászólásElküldve: csüt. jan. 01, 1970 1:00 am
Szerző: takacsviki

Sziasztok!

Egy évek óta nem működő Bt beltagja szeretnévégre megszűntetni a céget. Semmi más nincs már a cégben, csak negatív saját tőke  a tagi kölcsön (kötelezettség)! Mivel a cégnek pénzeszközei sincsenek, így a tagi kölcsönt nem tudja visszafizetni. Nem szeretné, hogy felszámolás legyen a megszűnés módja, ezért próbálunk megoldást találni a tagi kölcsönre! Szóba jött az elengedés, de az illeték köteles, fizetni meg persze nem akar (nem tud).

Mi a véleményetek arról a megoldásról, hogy egy másik cég átvállalja a taggal szembeni kötelezettséget (a másik cég (kft) tulajdonosai is családtagok)? Mivel a cégek között  a tartozás elengedés illeték mentes, a megszűnő cég csak a társasági adó alapjába kell, hogy beletegye (rendkívüli bevétel), ugye? (a keletkezett adóalapot meg leírjuk az elhatárolt veszteséggel). A tagnak pedig a Kft fogja a kölcsönt visszafizetni. Működő dolog lehet ez így?

A másik megoldás, ami még szóba jöhetne, de erre nem találtam sehol semmit, hogy egy másik magánszemély vállalná át a kötelezettséget a cégtől. Lehet ennek a megoldásnak valami vonzata a társasági adón kívül?

Válaszotokat köszönöm: VIki


Tagi kölcsön átvállalása?

HozzászólásElküldve: kedd jan. 26, 2010 1:05 pm
Szerző: acco

Ha magánszemély vállalja át a kötelezettséget, annak ajándékozási illetékvonzata is van. Mindenképpen az a jó megoldás, ha a társaság vállalja át a kötelezettséget.

nagymagdi


Tagi kölcsön átvállalása?

HozzászólásElküldve: kedd jan. 26, 2010 5:13 pm
Szerző: gyorkosolga

Szia Viki!

Szerintem is az a jó megoldás, ha a társaság vállalja át a kötelezettséget mert az illeték mentes mivel társaság - társaság között történik. Így lehetővé válik a társaság megszüntetése mert nem lesz nyílvántartott kötelezettsége.A könyvelését jól írtad le.

Üdv. Olga


Tagi kölcsön átvállalása?

HozzászólásElküldve: csüt. márc. 11, 2010 2:37 pm
Szerző: SzAttila

Kedves Viki!

Nekem is hasonló a problémám.

Én azt találtam ki, hogy egy ismerős bevételis EVÁs cég eszközt (PÉNZeszközt) ad át ellenérték nélkül a végelszámolandó cégnek. A szerződésben előírt feltétel, hogy csak az eredménytartalék növelésére használható fel az összeg. Ha tárgyi eszközt át lehet adni ingyenesen, akkor pénzeszközt is lehet. (?)

Máshol már feltettem, ezt a kérdést, de kielégítő választ még nem kaptam. Én csak kispályás vagyok, felkent könyvelő konkrétan még nem kritizált. Jól gondolom ezt az egészet?

(Nálam nagy összegről van szó, jó lett volna még idejében a tagi kölcsönt jegyzett tőkévé transzformálni.)

Köszi: Attila

 


Re: Tagi kölcsön átvállalása?

HozzászólásElküldve: pén. szept. 30, 2016 11:33 am
Szerző: tundi28
Sziasztok, szeretném megkérdezni a témához kapcsolódóan, hogy a tagi kölcsön átvállalása még mindig ugyanígy működik, ugye? A tartozást átvállaló cég ráfordításként elszámolja, de nála más kockázata nincs? És még egy kérdés: erről elég egy engedményezési szerződés?

Köszönöm , Tündi