Adófórum

Adózási és számviteli információk

Végrehajtás, iratok bekérése

TAO

Végrehajtás, iratok bekérése

HozzászólásSzerző: Rozalinda » pén. jan. 22, 2010 3:26 pm

Ezzel az irat megtekintéssel az a baj, hogynem bizonyiték.  van ugye egy cég, akinek tartoznak. De a tartozás tényét  mi bizonyitja, a  számla, azon rajta van a fizetési határidő, meg a teljesités igazolás. Igy megállapitható a valós teljesités, hiszen vevő aláirásával igazolta azt. Meg hogy a fizetési határidő lejárt. De a főkönyvi kivonat és a vevő analitika ilyen szempontból nem bizonyiték. Gondoljunk csak bele, hogy a mérleg alátámasztására is ugy leltározzuk a vevőt, hogy levélben megkeressük. Egyeztetjük a tartozást. Gondolom, aki nem kötelezett kettős könyvvitelre már az is kapott ilyen egyeztető levelet, esetleg amit a cég könyvvizsgálója  küldött.  Egyszóval  az elismert követelés a bizonyiték és ha  lejárt az valóban  végrehajtás alá  vonható. Akinek már  volt birósági végrehajtása  tudja, hogy  milyen  dokumentumokat kell bemutatni, hogy  a végrehajtási eljárás  elinduljon. 

Nos  az adóhatósági végrehajtás sem lehet  különb. A  főkönyvi kivonat és a vevő analitika nem végrehajtható okirat.  Pusztán ez alapján nem lehet a  vevőnél végrehajtási  cselekményt  foganatositani.

A  vevő analitika egyoldalú nyilatkozat, pusztán  az  adós  álláspontját  tükrözi a kérdésben.

Ilyen esetben nincs  helye  a vélelmezésnek  és a bizonyítási  kényszer  megfordításának.  Vagyis Az adóhatóság az  adós  nyilvántartása  alapján bizonyosságot szerzett a követelés jogosságról és ez alapján végrehajtást  foganatosít a vevőnél. Vevő  Nem  fizettél az apeh  adósának, fizess helyette az apehnek.  Ezt követően  vevő bizonyitsa, hogy nem tartozik, ez nagyon  morbid  lenne.  Nem fordulhatott meg a bizonyitási teher!!! Vagy én vagyok esetleg  lemaradva néhány  paragrafussal???  Praktikusan miért nem tartozhat a vevő, esetleg korábban már  fizetett, csak hibás a könyvelés, vagy időközben vitatta a telejesitést és számla helyesbitést  kezdeményezett.  Szóval ne már a vétlen harmadiknak, a vevőnek kelljen ez esetben  bizonyitania.  És a rosszul fizető apeh adós  helyett fizetni, esetleg  egy torturát  kiállnia, mire az igazát  bebizonyitja.      

Rozalinda
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Végrehajtás, iratok bekérése

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » kedd feb. 09, 2010 11:45 am

Sziasztok!

Van folytatás, íme:

Tisztelt Adózó!

Kérem, hogy a 2010. januar 28-án megküldött Főkönyvi kivonaton szereplő nyitott vevői követelésekről a számla másolatait levelem kézhezvételét követő 8 napon belül sziveskedjen megküldeni (kivéve az időközben teljesítetteket).

Kérem továbbá,hogy a számlákhoz kapcsolódó teljesitésigazolásokat (a számlamásolatokkal együtt) sziveskedjen megküldeni.

Továbbá kérem, hogy a számlákon szereplő vevő nevét, cimét,adószámát mellékletben - pontosan sziveskedjen feltüntetni, mert ennek hiányában a követelésfoglalását nem tudjuk elvégezni.

Székesfehérvár, 2010.február 2.

 

Az már mellékes, hogy bt-ről lévén szó, kft-nek van címezve a levél, és az ügyvezetőnek.

És szerintetek miért kell neki külön mellékletben a vevő adatait feltüntetni, hiszen a számla és a telj. ig. is tartalmazza a nevét, címét, sok esetben még az adószámát is (ha fordított, eleve kötelező elem).

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Előző

Vissza: TAO

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég