Adófórum

Adózási és számviteli információk

kedvezményes társ.adó

TAO

kedvezményes társ.adó

HozzászólásSzerző: rjulcsi » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

1.) Ha egy 2009. áprilisban alakult Bt beltagja csak augusztustól főállású társas vállalkozó, tehát csak onnantól kezdve fizet a minimálbér kétszerese után járulékot maga után, de decemberben már nem főállású társas vállalkozó, tehát heti 40 órás munkaviszony mellett társas vállalkozó, így decemberre nem vesz jövedelmet, nincs járulékfizetés, akkor igénybe veheti-e a kedvezményes 10 %-os társasági adófizetési lehetőséget?

2.) Ha ez a Bt, mint említettem 2009-ben alakult, nem fizetett még ta. előleget, akkor most kell fizetnie először január 20-ig?

Köszönöm.

 

rjulcsi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:23 am

kedvezményes társ.adó

HozzászólásSzerző: Nyerkiné » pén. jan. 08, 2010 1:05 pm

A társasági adó törvény lehetőséget teremt a vállalkozások számára, hogy az alap 16% helyett kedvezményes 10%os társasági adót fizessenek.

 

Jelenleg a társasági adó a pozitív adóalap 16 százaléka. Van azonban egy 10%-os adómérték is, amely meghatározott feltételek teljesülése esetén a pozitív adóalap 50 millió forintot meg nem haladó összegéig alkalmazható, és az általános 16 százalék adómérték csak az e feletti adóalapra vonatkozik

 

A kedvezményes társasági adókulcs használatának két feltétele van.:

 

Az első, hogy a vállalkozás rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkezzen, amely a következőt jelenti:

a) A cég nem vesz igénybe az adóévben a Társasági adó törvény alapján adókedvezményt, és
b) az adóévben legalább egy fő a foglalkoztatottainak átlagos állományi létszáma, és
c) adóalapja az adóévben és az azt megelőző adóévben legalább a jövedelem- (nyereség-) minimum összegével egyezik meg, és
d) Rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkezik, az adóévben  nem volt jogerős munkaügyi bírságuk,

e) az adóévben legalább az adóév első napján érvényes minimálbér kétszeresének - ha az adózó székhelye a jogszabályban megnevezett leghátrányosabb térségek, települések valamelyikében van, akkor a minimálbér - adóévre évesített összege és a foglalkoztatottak átlagos állományi létszáma szorzatának megfelelő összegre vallott be nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot.

 

A kedvezményes adókulcs másik feltétele, hogy az adózó adóalapja legalább elérje a minimum adóalapot.


A társasági adó és a különadó esetében a minimum adóalap számítása a következőképpen történik: nettó bevétel-eladott áru beszerzési értéke-közvetített szolgáltatások értéke számítás eredményének 2%-a.


Ezen második feltétel azon vállalkozásokra nem vonatkozik, amelyek előtársasági vagy azt követő adóévükben vannak, vagy tárgyadóévet megelőző adóévben árbevételük 15%-át kitevő elemi káresemény érte őket.

 

A kedvezményes társasági adó maximált alapja.

 

Én ezt úgy értelmezem, hogyha idén alakultam, akkor a második feltétel nem vonatkozik rám, azonban élhetek a kedvezménnyel, ha az első feltétel /munkaügyi kapcsolatok/ rendben van.

Nyerkiné
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am


Vissza: TAO

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron