Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kardos Juditnak pont

TAO

Kardos Juditnak pont

HozzászólásSzerző: Nyerkiné » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Szia Judit!

Ahogy igértem. Kérlek valamit válaszolj, és én elfogadom.

Györgyi

Nyerkiné

Kardos Juditnak pont

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » hétf. dec. 14, 2009 6:20 pm

Szia Györgyi !

Nem a pontokért válaszoltam, csupán segíteni próbáltam.Szerintem inkább magadnak add vissza egy válasszal és köszönöm.

A Tao feltöltést  vázlatosan beírom:

Feltöltési kötelezettség 2009-ben a társasági adóban és a különadóban

A Tao. tv. hatálya alá tartozó, kettős könyvvitelt vezető adóalanynak, ha az előző évi (évesített) árbevétele az 50 millió forintot meghaladta, feltöltési kötelezettsége keletkezik

-a társasági adó

-a különadó

-a helyi iparűzési adó tekintetében

Bevallás csak a társasági adó feltöltéséhez kapcsolódik, a bevallást a 0901 számú nyomtatványon kell teljesíteni.

Rendezőelv az, hogy befizetni a várható fizetendő adó és az adóévre megfizetett előlegek különbözetét;

bevallani pedig a várható fizetendő adó és az adóévre bevallott előlegek különbözetét kell.

(Bevallott előleg a 2007 és 2008 TAO bevallásban szerepel.)

Határidő

a feltöltési kötelezettség befizetésének és bevallásának határideje az adóév utolsó hónapjának 20. napja

2009-ben ez december 21-e lesz.

Szankció

Ha a vállalkozás nem fizette meg legalább 90 százalékos mértékben, a befizetett előleg és az adó 90 százalékának különbözete után 20 százalékig terjedő mulasztási bírságot fizet.

Társas vállalkozások különadója

társas vállalkozások különadó-kötelezettsége 2010-től megszűnik, ettől függetlenül a 2009. adóévben még él a különadó-feltöltési kötelezettség, tehát a 2009. adóév utolsó hónapja 20. napjáig a különadó-előleget a várható fizetendő különadó összegére ki kell egészíteni. Elszámolni május 31-ig kell a TAO bevallásban.

Így a havi bevallók decemberben két 0901 bevallást adnak, egyet 2008.11.01 – 2008.11.30. időszakra az adókról,

és 2008.01.01 – 2008.12.31. időszakra a társasá gi adó feltöltésről.

Ha az adózónak nem keletkezik feltöltési kötelezettsége, nullás bevallást kell adnia.

Üdv: K.Judit

Kardos.Judit

Vissza: TAO