Adófórum

Adózási és számviteli információk

Önellenőrzés, helyesbítés???

TAO

Önellenőrzés, helyesbítés???

HozzászólásSzerző: Judit_2105 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok,

történt, hogy átvettem egy Bt könyvelését januárban. Az előző könyvelőtől a nyitó adatokat 1 hete (jól látjátok) kaptam meg, mert nem lehetett elérni, beteg volt stb.

Végre megkaptam. Kiderült, hogy a könyvelés és a főkönyvi kivonat "jónak" tűnik, meg tudtam nyitni az évet. Megnéztem a júliusban leadott beszámolót, és tao bevallást, ami köszönő viszonyban nincs egymással. A lényeg, hogy újra könyvelt 5 évet a könyvelő, és "helyre tett" mindent, kijavította papíron a beszámolót, de nem módosította vagy önellenőrizte (?) a bevallásokat, beszámolókat.

Az apeh-ban azt mondták neki, mivel adóalapot és adót nem érint a változás, semmit ne tegyen, csak egy jegyzőkönyvet írjon.

De így hogyan tudok leadni beszámolót erre az évre, ha az előző év adatai nem egyeznek a lekönyvelt adatokkal? Ilyenkor önellenőrzést, vagy helyesbítést, vagy mit kell beadni a cégbíróság és az apeh felé a korábbi évekről???

Segítsetek légyszi, mert nem jutok egyről a kettőre a könyvelővel, és lassan évet kellene zárnom.

Mit lehet tenni egy ilyen könyvelővel???

Köszönöm

Judit

Judit_2105
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am

Önellenőrzés, helyesbítés???

HozzászólásSzerző: tevike » hétf. dec. 07, 2009 9:45 pm

Szerintem, új beszámolókat kell beadni, ha jelentős a hiba. Ha nem, a középső oszlopba írni az eltérést. Ha nem akarod, hogy Nálad jelentkezzen a hiba, a 2008-as beszámolót újból adasd be, úgyhogy az eltéréseket a középső oszlopba írod. Persze,akkor,ha nem jelentős hiba miatt nem kell újra beadni az 5 év beszámolóit.

Szerintem, írásban kérj választ az APEH-től. Írd meg, hogy adó, adóalap eltérés nincs, de a beszámoló adatai változnak. Ha írásban mondja, hogy nem kell önellenőrizned, akkor rendben. A bevétel és költség, ráfordítás nem változott? Mert, ugye, az átfogó ellenőrzésnél ezt nézegetik, szemezgetik.

tevike
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

Önellenőrzés, helyesbítés???

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » kedd dec. 08, 2009 8:30 am

Szia!

Ha nem jelentős a hiba, akkor nem kell semmit csinálni a mérleggel. Ha jelentős, akkor a középső oszlopba fogod írni a változást majd jövő májusban.

Ha különösen jelentős a hibahatás, és a hitelezők érdekét sértené, ha nem tennéd rendbe (mert pl. sokkal több a kötelezettség, mint az eredetileg beadott mérlegben, vagy jelentős vagyonvesztés van), akkor újra közzé kell tenni a beszámolót.

A TAO-bevallást én akkor is helyesbíteném, ha a változás adóalapot nem érint, mert ebben a bevallásban a mérlegadatokat is közölni kell.

De szerintem ez nem a te dolgod lenne. Bár tapasztalatból tudom, hogy nem lesz egyszerű az előző könyvelőt rábírni a javításra...

Üdv. Andi

nagy.andrea2
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Önellenőrzés, helyesbítés???

HozzászólásSzerző: Erra74 » kedd dec. 08, 2009 9:41 am

Mérleg-beszámolót ha nem jelentős a hiba májusban 3 oszloposra kell készítened, középre a változásokat.

TAO: önellenőrzés valóban nem szükséges, ha nem változott az adó alapja és mértéke, viszont helyesbítés szerintem igen, mert a többi adatban van változás.

Ez utóbbit előző könyvelő nem hiszem, hogy elkészíti, hacsak nincs egy olyan szerződés közte és a megbízója között, hogy ezért ő felel, és a megbízó ezt ki tudja belőle verni.

Tapasztalatból tudom, hogy te mint új könyvelő semmilyen eredményt nem tudsz elérni, mert nem vagytok semmilyen szerződéses kapcsolatban. Ilyen nekem is volt, végül az én nyakamba szakadt, viszont azt a megbízónak elmondtam, és leírtuk, hogy hozott anyagból dolgozom, nem könyvelem újra, így a felelősség azé aki az adatot adta. És persze nem ingyen készül ha neked kell elkészítened.

Erra

Erra74
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am

Önellenőrzés, helyesbítés???

HozzászólásSzerző: Judit_2105 » kedd dec. 08, 2009 9:57 am

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat, sokat segít. A tao bevallást lehet helyesbíteni, a kitöltésiben benne van.

Ugyan nem néztem át tüzetesen a korábbi éveket, de ami biztos, hogy a vesztesége 2mFt helyett 4mFt lett.

A könyvelő "gépe" elromlott, és elvesztek az adatok, ezért kellett újrakönyvelni. Sejtem, hogy a 2 mFt egy olyan tárgyi eszköz beszerzése volt, aminek 1 hónapig elszámolták az écs-jét. A főkönyvből mára "eltűnt" az eszköz és a hozzá tartozó számla, és csak 1 havi écs maradt utána. (eladás sem történt) Így nem hiszem, hogy jelentős a hiba, viszont a veszteség göngyölítése 2003 óta 2mFt-al kevesebb.

Ilyenkor mi van? A beszámoló 3.oszlopába írjam be az eredménytartalékba a 2mFt veszteséget?

Köszönöm

Judit

 

Judit_2105
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am

Önellenőrzés, helyesbítés???

HozzászólásSzerző: validitas » kedd dec. 08, 2009 10:01 am

<>Sziasztok!

Az előző könyvelő szerintem nem igazán jól oldotta meg a dolgot. Ugyanis ha hiba van a könyvelésben, akkor önellenőrzést kell végezni, és a hibás könyvelési tételeket stornózni, a helyeseket pedig könyvelni a hiba feltárásának időszakában kell. Nem pedig újrakönyvelni az éveket.

Az érintett főkönyvi számlák különböző évekre alábontásával lehet biztosítani azt, hogy évenként ki lehessen mutatni a hibahatásokat.

Ha a hibahatás nem jelentős, akkor nem kell külön oszlopban hozni, beolvad a tárgyévi adatokba! Ha jelentős, de nem lényeges, akkor kell középső oszlopban hozni. És ha nem csak jelentős, hanem a valós képet lényegesen befolyásoló is, akkor a beszámolókat újra el kell készíteni, közzé kell tenni, ha könyvvizsgálat kötelező a cégnél, akkor újra auditáltatni is kell.  A kategóriákat a számviteli politikában kell meghatározni, azt kell megnézni, hogy mit minősít jelentősnek, lényegesnek, stb.

De sajnos a kérdéses esetben nem ez történt, hanem újra lettek könyvelve a különböző évek. Ezért az önellenőrzés a szokásos szabályoknak megfelelően nem megoldható. Véleményem szerint a régi könyvelőnek el kell készítenie újra a beszámolókat, és azokat újra közzé kell tenni (Cégbíróság, IM).

Nem tudom, mi lehetett az oka az újrakönyvelésnek, de én kétségesnek találom, hogy ha annyi hibás vagy hiányzó tétel volt 5 év anyagában, hogy újrakönyvelték, az eredményt ne érintett volna valamilyen formában.

Üdv: Böbe 

<>
validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Önellenőrzés, helyesbítés???

HozzászólásSzerző: validitas » kedd dec. 08, 2009 10:04 am

Szia Judit!

Azért több, mint aggályos, hogy a főkönyvből csak úgy "eltűnt" egy tárgyi eszköz! Az 1 havi écs viszont gond nélkül ott maradt? Nem kéne akkor azt is kivenni?

Azért nézd meg a számviteli politikát, nem tudom, hogy mekkora cég ez, hogy 2 mFt változás nem jelentős hiba?

Üdv: Böbe 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Önellenőrzés, helyesbítés???

HozzászólásSzerző: Judit_2105 » kedd dec. 08, 2009 10:20 am

2003-as eszközről van szó, ami 2004-ben már nincs a főkönyvben. Ha most önellenőrzök, akkor az 5 év kitolódik. Ebbe már nem érdemes belenyúlni, úgy gondolom. Az écs is 2003.évi.

Számviteli politika???? November 9-én nyomtatta ki az elmúlt 6 év anyagát. 

Viszont a beszámolót nem tudom, meddig módosítsa(m) vissza.

 

Judit_2105
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am

Önellenőrzés, helyesbítés???

HozzászólásSzerző: validitas » kedd dec. 08, 2009 12:16 pm

Igen, 2003-at már semmi értelme piszkálni. Azt írtad, az elmúlt 5 évet könyvelte újra. Akkor hasonlítsd össze a főkönyvi kivonatokat a beszámolókkal. Ami nem stimmel, azt kellene módosítani. Csak a 2009-esben nem tudod sajnos kimutatni, mert nem 2009-ben lettek a tételek könyvelve.

Még esetleg azt lehetne (jól el van szúrva az egész), hogy kimutatod évenként, hogy az új főkönyvi kivonat szerinti beszámoló és a régi, benyújtott beszámoló között beszámoló-soronként mennyi a különbözet. Az évenkénti különbözet-összegeket összesítve írod be a 2009-es beszámoló középső oszlopába.

Hát, nem irigyellek ezért a munkáért, de írásban rögzítsd, hogy ezért nem vagy  felelősségre vonható. Ha van könyvvizsgálója a cégnek, beszéld meg vele is, bár úgy sejtem, nincs.

 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am


Vissza: TAO

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég