Adófórum

Adózási és számviteli információk

munkaruha nyilvántartása kötelezö-e

TAO

munkaruha nyilvántartása kötelezö-e

HozzászólásSzerző: aesdbt@axelero.hu » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Átfogóellenörzés van nálam a revizor munkaruha szabályzatot kér én a számviteli politikában határoztam meg a munkaruha kihordását és hogy egyszerre költségként számolom el.A vállalkozói szerzödésben bent van hogy a cég biztositja az alvállalkozóknak a munkaruhát és az alkalmazottnak is a munkaruha logóval cég emblémával ellátott ö ezt nem fogadja mivel nem vezetünk nyilvántartást a számlára rá vab vezetve hogy felhasználásra kiadva.Nem tudom mit tegyek segitsetek .Elöre is köszönöm

 

aesdbt@axelero.hu
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

munkaruha nyilvántartása kötelezö-e

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » kedd júl. 21, 2009 7:06 am

.

gyorkosolga
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

munkaruha nyilvántartása kötelezö-e

HozzászólásSzerző: szaboicus » kedd júl. 21, 2009 11:45 am

Szia!
Nálunk védőruha van kiadva.Általában 1x-re vesszük meg a dolgozóknak,kivéve a később belépettek.
Minden vételnél készül 1 nyilvántartás.
A védőruhának(cipőnek,stb,) nincs kihordási ideje, akkor kell cserélni, ha vmi történik vele.
A kockázatelemzésben van szabályozva, hogy milyen munkakőrben kinek mit kell adni.
Üdv:Icus
szaboicus
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

munkaruha nyilvántartása kötelezö-e

HozzászólásSzerző: zspotorke » kedd júl. 21, 2009 12:31 pm

Szia!

 

Nézz bele ezekbe. Nelly-től "loptam". Régebbi anyagok, de talán van bennük használható rész. Az alvállalkozó részére biztosított "munkaruhába" nem kötött bele???? 

 

 

http://www.szmm.gov.hu/main.php?folderID=13642

A munkaruha juttatása a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. Törvény 165. § (2) bekezdése alapján történik, amelynek értelmében "ha a munka a ruházat nagymértékű szennyeződésével vagy elhasználódásával jár, a munkáltató a munkavállalónak munkaruhát köteles biztosítani".
A törvény a munkaruha juttatás kötelező eseteit fogalmazza meg, ezért az erre vonatkozó további szabályozást célszerű a kollektív szerződésben rendezni. Ebben nevesítve azokat a munkaköröket, amelyek munkaruha juttatására jogosítanak, milyen munkaruhák adhatók, mennyi azok kihordási ideje, munkaviszonyba lépéstől számítva mely időponttól jogosult rá a munkavállaló.

A védőruha/védőfelszerelés biztosítását többnyire jogszabály vagy szabvány írja elő (pl.: az élelmiszer-kereskedelemben dolgozó hentesek számára kötelező a lánckötény és lánckesztyű viselete).

A védőruhák az egyéni védőeszközök körébe tartoznak, viselhetők a munkaruha vagy közvetlenül az alsó ruházat felett, feladata kizárólag a munkavállaló védelme valamilyen kockázattól.

Az egyéni védőeszközök elsődlegesen a Munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény hatálya alá tartoznak. A munkavállalók egyéni védőeszközzel való ellátásával kapcsolatos munkáltatói feladatokat a 65/1999. (XII. 22.) EüM rendelet határozza meg. Az egyéni védőeszközöket a kockázatértékelés megállapítása alapján köteles a munkáltató természetben biztosítani. A védőeszköz személyes használatra szolgál, kihordási ideje nincs. A védőeszközt a munkáltató ingyenesen biztosítja, továbbá karbantartás, tisztítás, javítás vagy csere útján gondoskodik arról, hogy a védőeszköz használható, valamint megfelelő higiénés állapotban legyen.
</DIV

Egy kisebb vállalkozásnál nincs kollektív szerződést, ettől függetlenül meg kell határozni a munkaruha kihordási idejét,elszámolási módját szabályzat keretében. (Pl.:azonnali leírással,vagy a használati időre jutó écs elszámolással, ha kihordási idő előtt kilép a dolgozó hátralévő időre jutó időarányos összeget  megtéríti,stb… „A munkaruha kihordási idejére nincs jogszabály, a munkáltató belső rendelkezései szerint kell megváltani, visszaadni, stb., ha kihordási időn belül szűnik meg a munkaviszony.”) Nyilvántartást kell róla vezetni.(Munkaruha nyilvántartó lap: beszerzés dátuma, érték,kihordási idő,melyik dolgozó kapta). Ha megsemmisül, vagy teljesen használhatatlanná válik és a mvállaló olyan munkakörben dolgozik,ahol köteles biztosítani a vállalkozó számára ezt,szerintem a kihordási időtől függetlenül pótolható. Egyéb esetben ha a kihordási idő letelt.

 

Munkaruha és védőruha meghat., összehasonlítása:

http://www.hsz.hu/rovatok/munka-_es_kornyezetvedelem/eve/

 

Ez egy kicsit hosszabb olvasmány

http://kani.hu/download/kando/MUNKAVED.DOC

 

P.Zsuzsa

 
zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

munkaruha nyilvántartása kötelezö-e

HozzászólásSzerző: tevike » vas. aug. 30, 2009 4:53 pm

Ilyenkor nulla értékkel kell nyilvántartani a kihordási idő lejártáig. Azt is pontosan fel kell sorolni, hogy mit kapnak a dolgozók munkaruhaként, mert nem minden munkaruha az SzJA szerint. És  a számviteli politikában is  szabályozni kell az analitikát. Én egyébként sehol nem olvastam olyant, hogy kötelező a munkaruha szabályzat.
tevike
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am


Vissza: TAO

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég