Adófórum

Adózási és számviteli információk

beruházási kedvezmény te.

TAO

beruházási kedvezmény te.

HozzászólásSzerző: hedl » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

sziasztok szeretném ha segitenétek ÚJ tárgyi eszköz ( kizálólag a vállalkozás érdekében használjuk )  beruházási kedvezményképpen adóalap csökkentő tételként figyelembe vehető - e.

2008 évben Munkaügyi központ által kaptunk támogatást munkahelyteremtő és beruházásra vagyis eszköz beszerzésre. Az eszköz 70 % - os nettő értékét kaptuk meg támogatásként amit halsztott bevételként kezelünk és passzív időbeli elhatáolásként a tárgyévi écs. került átvezetésre bevételnek.

A munkaügyi Minisztériumtól kértem állásfoglalást mely tartalmazza, hogy ez MPA   1 támogatás és nem minősül deminis támogatásnak. Ezek alapján az Új eszköz beszerzési értékével csökkenthetem az adóalapomat mint kisvállalkozói kedvezmény ?  Elég nagy összegről van szó  12000 e ft. a nettó beszerzési értéke és nem mindegy az adó kiszámitásánál. Vitám van  egy könyvvizsgálóval és ezért szeretném ha megerősítenétek abban hogy igazam van. Mert ha deminis támogatásról lenne szó akkor valóban figyelnem kellenne a térségi megosztást. Válaszotokat előre is megköszönöm. marika

hedl
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

beruházási kedvezmény te.

HozzászólásSzerző: thzs » vas. máj. 31, 2009 2:59 pm

Szia Marika!

Amennyiben a támogatással beszerzett tárgyi eszköz műszaki berendezés - tehát a vállalkozás fő tevékenységét közvetlenül szolgálja -, természetesen új eszköz, és a vállalkozás tulajdonosai kizárólag magánszemélyek, úgy a támogatással beszerzett tárgyi eszköz teljes értékével csökkenthető az adóalap.

A tao. tv. 7.§ alábbi bekezdéseiben írtakat alaposan tanulmányozd át, a feltételek és korlátok tekintetében. 

 

(11) Az (1) bekezdés zs) pontjában foglaltakat az adózó

a) abban az adóévben alkalmazhatja, amely adóév egészében valamennyi tagja (részvényese, üzletrész-tulajdonosa) az adózón kívül kizárólag magánszemély (ideértve az MRP-t is) volt,

b) nem alkalmazhatja az üzemkörön kívüli ingatlan, az ültetvény bekerülési értékére, az üzemkörön kívüli ingatlan, az ültetvény bekerülési értékét növelő adóévi felújítás, bővítés, rendeltetés-változtatás, átalakítás értékére, valamint a hibás teljesítés miatt a jótállási időn belül cserébe kapott tárgyi eszköz, szellemi termék bekerülési értékére, ha a cserére visszaadott tárgyi eszközre, szellemi termékre az adózó alkalmazta az (1) bekezdés zs) pontjának előírását.

 

(12) Az (1) bekezdés zs) pontja szerinti összeg nem haladhatja meg az adózás előtti eredményt, és nem lehet több 30 millió forintnál. Ennek az összegnek a 19. § (1) bekezdése szerinti adókulccsal számított értéke az állami támogatásokra vonatkozó rendelkezések alkalmazásában, ha a beruházás elsődleges mezőgazdasági termelést szolgál, az EK-Szerződés 87. és 88. cikkének a mezőgazdasági termékek előállításával foglalkozó kis- és középvállalkozásoknak nyújtott állami támogatásra történő alkalmazásáról szóló 1857/2006/EK rendelet 4. cikkében foglalt támogatásként vehető igénybe, minden más esetben az adózó választása szerint

a) az adóévben igénybe vett csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősül, vagy

b) a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott állami támogatásra vonatkozó bizottsági rendeletben foglaltak szerinti támogatásnak tekintendő.

 

 

Annak alátámasztásához, hogy a támogatás nem zárja ki a társasági adó alap csökkentési lehetőséget - természetesen, ha az egyéb feltételek fennállnak -, bevágok egy adó kérdések és válaszokban megjelent választ.

Tao kedvezmény támogatásból beszerzett eszköz esetén

 

Válaszadás dátuma: 2005-12-16
 

Egy kft. pályázaton nyert pénzt új termelőgép beszerzéséhez, a támogatás a beszerzési ár 50%-a. Csökkentheti-e adóalapját a beszerzett tárgyi eszköz értékének 100%-val a Tao 7. § 1/zs. pontja alapján, ha minden más kritériumnak megfelel?

Az adóalap a kedvezmény igénybevételének lehetősége függetlenül fennáll, hogy a beruházást saját erőből, hitelből, vagy támogatásból valósítják meg. A teljes egészében hitelből vagy támogatásból történő beruházás is csökkenti az adózás előtti eredményt, ha az egyéb feltételek teljesülnek.


Válaszadó: Győri Éva  Kategória: Társasági adó

Tárgyszó: Kisvállalkozói kedvezmény

Kérdés azonosító: WE-3956

 

 

Biztosan ügyeltetek arra, hogy a halasztott bevétel feloldásánál az értékcsökkenés támogatással arányos részét számoltátok el rendkívüli bevételként.

 

Ez a rendkívüli bevételként elszámolt támogatási összeg a különadó alapját csökkenti.

 

Zs.

thzs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

beruházási kedvezmény te.

HozzászólásSzerző: hedl » vas. máj. 31, 2009 6:17 pm

Kedves Zs. Nagyon örültem, hogy legalább válaszolt valaki a kérdésemre. A felsorolt feltételeknek megfelelünkés én is igy számoltam. Igaz ez nem deminis támogatás. Ami nagyon elbizonytalanított az a társasági adóbevallás kitöltési útmutatójában a deminis támogatási lapjához fűződik. Ott. egy konkrét példát is leirnak. És azt értelmeztem, hogy vagy az állami támogatást veszem igénybe vagy az adóalap csökkentő tételt. Eddig azt hittem, hogy értem de most már teljesen bizonytalan vagyok.

Örülnék ha segítenél, hogy te hogy értelmezed.marika 

                                                                                                                            

hedl
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

beruházási kedvezmény te.

HozzászólásSzerző: thzs » hétf. jún. 01, 2009 6:18 am

Szia Marika!

 

Megnéztem. Nem pontos az adó kérdés és válasz sem, és az én válaszom sem.

Ha valóban nem számít de minimis támogatásnak az a támogatás, amelyet kaptatok - azt írtad, hogy kértél állásfoglalást, és nem az -, akkor 

"... ha egy vállalkozás de minimis támogatást kíván igénybe venni egy olyan
beruházáshoz, amelyhez egyébként más állami támogatásban is részesült, ekkor az állami és
a de minimis támogatás összege nem haladhatja meg az adott régióra meghatározott
intenzitást (nem kumulálható).
Magyarország esetében 2007. január 1-jétől a következő támogatás intenzitások érvényesek:
Észak-Magyarország, Észak-alföld, Dél-alföld és Dél-Dunántúl esetében 50 %; Közép-
Dunántúl esetében 40 %; Nyugat-Dunántúl és Pest megye esetében 30 %; Budapest esetében
2007. január 1-jétől 25 %, 2011. január 1-jétől 10 %.
A fenti besorolás kisvállalkozások beruházásai esetében – kivéve a szállítási ágazatot és
nagyberuházást – 20 százalékponttal, középvállalkozások esetében 10 százalékponttal
növekszik"

 

Ha tehát de minimis lett volna a támogatás, akkor mindkettő - bizonyos korlátokkal - igénybe vehető, de így választanod kell. (A választás persze ésszerűen a támogatás igénybe vétele.)

Igaza van a könyvvizsgálódnak.

A különadó csökkentést ettől függetlenül figyelembe lehet venni.

 

zs.

 

 

thzs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

beruházási kedvezmény te.

HozzászólásSzerző: hedl » hétf. jún. 01, 2009 7:20 am

Köszönöm a gyors válaszodat sajnos én is erre jöttem rá.

Szia még egyszer kösz, hogy segítettél. Marika

 

hedl
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am


Vissza: TAO

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron