Adófórum

Adózási és számviteli információk

jövedelemnyer.minimum és veszteség elhatárolása

TAO

jövedelemnyer.minimum és veszteség elhatárolása

HozzászólásSzerző: cent » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok !

Segítség kellene, hogy jól gondolom-e??

adott egy kft. veszteséges 2006, 2007, 2008-ban is. 2008-ban a kts. és ráf. 50%-nál nagyobb az összes bevétele, tehát választhat, hogy vagy jöv.nyer. minimum alapján számítja a társ.-i adóját, vagy nyilatkozik.

nyilatkozni, fog mert nem szeretne ellenőrzést.

Kérdéseim:

1.)A kiegészítő adót (4 %-ot) is meg kell fizetnie  a 16 %-on kívül?

2.)A veszteség elhatárolása miatt, (mert a tárgyévet megelőző 2 évben is veszteséges volt ) kérvényeznie kell??

Köszi: Centi

cent
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

jövedelemnyer.minimum és veszteség elhatárolása

HozzászólásSzerző: mazsi5 » hétf. ápr. 06, 2009 5:53 am

Szia Centi!   Ha a az árbevétel nem éri el a ktsg+ráfordítás 50%-kát, az a negatív társsasági adóalap elhatárolásánál játszik, hogy kérelmezi-e az APEH-tól a negatív adóalap elhatárolhatóságát, vagy eveszíti aadott elhatárolhatóságot..

Az "elvárt jövedelemnél"/minimum jövedelemnél más a viszonyítás:  Megnézed az adózás előtti eredményt, megnézed a Tao tv. szerint számított társasági adóalapot...   aztán levezeted az elvárt jövedelem/minimum jövedelem számítást..   A minimum jövedelem számítás az az összes bevétal (kettősnél összes 9-es) korrigálva a csökkentő növelővel.... Ha az igy kijött összeg több (pozítív szám), mint az SZTV adózás előtti eredmény,  vagy a Tao tv. szerinti tao alap  (ezek közül ahhoz kell viszonyítani, amelyik a magasabb "pozítív szám) , akkor jön szóba az elvárt jövedelem szerinti Tao-zás, vagy a nyilatkozat a 3 év adataira vonatkozóan..............

Ha az elvárt jövedelem szerint Tao-zik a cég (mert mondjuk az adózás előtti eredmény és a Tao tv. szreinti tao alap is negatív,vagy nulla  de az elvárt jövedelem szerinti számított összeg nem negatív és nem nulla, akkor - ha nem akar kieg.nyilatkoztatot tenni - akkor az elvárt szerinti alapra számítottan fizeti meg a 16% Tao-t,  de ez nem vonatkozik a 4% különadóra. 

A különadó alapja az az SZTv szerinti adótás előtti eredményből indul ki, ott is vannak korrekciós (növelő,csökkentő téetelek), ami kijön pozitív összeg az a 4% különadó alapja.

Ha az adóköteles tevékenység megkezdését kövő évtől számított negyedik, vagy azt követőe évben alakul úgy, hogy két egymást követő évben is veszteséges lenne, akkor a második veszteségesnél a nagatív tao.alapot csak akkor határolhatja el (viheti majd tovább)  a következő évekre, ha határidőben kéelmet adott be ennek kérésée és azt megítélték számára.  Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha a tv. által megjelölt időszakot követően a bevétel nem éri el a ktsg+ráfordítások összegének felét. Üdv.     

mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

jövedelemnyer.minimum és veszteség elhatárolása

HozzászólásSzerző: cent » szer. ápr. 08, 2009 2:57 am

Szia Mazsi!

Köszönöm válaszod.

Ha jól értelmezem, akkor (10 éves cégről van szó),

1.) ha nem kérvényez elveszíti a veszteség továbbvitelét, mert az előző két év is veszteséges vollt és a tárgyévben a kts.||ráf......stb.

2.) a tao szerint választhat, vagy min.jöv. szerint adózik 16 %-kal, vagy nyilatkozik.

 

üdv,Centi

cent
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am


Vissza: TAO

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég