Adófórum

Adózási és számviteli információk

tgk. költségtérítése.

TAO

tgk. költségtérítése.

HozzászólásSzerző: nagyne_karola » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok:

Teljesen összezavarodtam egy kft. esetében, van egy kis teherautója, üa.-ot nem számoltunk el évközben, akkor most a menetlevél szerint  norma x üa.ár , elszámolható ugye, az értékcsökkenést is elszámoltuk, és a hitel kamatát is költségnek.

Vagy hogyan számolhatok el a kft. részére az ügyvezető tulajdonában lévő szgk-ra költséget?

nagyne_karola
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

tgk. költségtérítése.

HozzászólásSzerző: mazsi5 » hétf. feb. 23, 2009 2:07 pm

Szia!  A KFT-ben a jármű üzemanyagot és minden más javítási, fenntartási költségét a KFT nevére,címére szóló számla alapján lehet elszámolni.  Értékcsökkenést az aktíválástól,a számviteli politikában meghatározottak szerint,   a hitel kamatot költségként el lehet számolni.

 A céges tgk-ra szerintem nem vonatkozik az a bizonyos "igazolás nélkül elszámolható, elsimert költség", ami a 9Ft+normaszerinti APEH üzemanyagárral számolt dolog, itt kell a cég nevére szóló számla, a 9Ft pedig egyáltalán nem alkalmazható.  Üdv. 

mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

tgk. költségtérítése.

HozzászólásSzerző: nagyne_karola » hétf. feb. 23, 2009 2:12 pm

Szia Mazsi.

Igen sajnos ettől féltem, hogy ez így van, mert sajnos úgy látszik ezt a fajta elszámolást csak az egyéniknek engedélyezi az szja törvény, társaságoknak a számviteli törvény erre nem ad lehetőséget.

De mi a helyzet a saját gépkocsi  használatával?

nagyne_karola
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

tgk. költségtérítése.

HozzászólásSzerző: mazsi5 » hétf. feb. 23, 2009 2:24 pm

A saját személygépkocsi használatnál  nyilván lehet az általad is ismert: 9Ft+ normaszerinti APEH üzemanyagáras elszámolás költségtérítésként  költségnyilatkozattal,  vagy kiküldetési rendelvénnyel ha a kiküldött mondjuk munkavállaló, vagy személyesen közreműködő tag.   Ilyen esetben viszont természetesen nem lehet valamely magánszemélynek a tulajdona utána a cégben értékcsökkenést elszámolni,stb., mert azokat  a 9Ft betakarja. (szerintük!).   De nem tudom mi az alap problémád?           

Az ügyvezetőd nem tudom milyen jogviszonyban ügyvezető, de a hivatalos útjait a jogszabáyli mértékkel térítve ő is elszámolhatja a cégnél, nyilván meg kellene nézni, hogy mi van megírva az ügyvezető díjazására vonatkozóan, hogy a hivatali utazásra saját gk.térítésként milyen mértékkel kaphat térítést, vagy kinek a leigazolása kell rá,stb...Üdv.

mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

tgk. költségtérítése.

HozzászólásSzerző: nagyne_karola » hétf. feb. 23, 2009 2:32 pm

Szia.

Az alap probléma az hogy ő bizony sok km-t meg tett, a tgk.-val is és a személygépkocsival is (kft. tulajdonos, ügyvezető, heti 36 órás munkaviszony mellett) , de év közben minden úgy jó ahogy van, üa. számlát soha nem hozott, most viszont hiányzik ez a költség. És mivel eddig elvoltam foglalva az egyéni vállalkozókkal, hirtelen minden összekeveredett, és elbizonytalanodtam mindenben.

De akkor a saját gépkocsija után az kiküldetési rendelvénnyel fogom azt hiszen ezt a költség részt lefedetni.

nagyne_karola
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

tgk. költségtérítése.

HozzászólásSzerző: mazsi5 » hétf. feb. 23, 2009 3:03 pm

Ha a tavalyi évről beszélünk, s az ügyvezető nem munkaviszonyban volt ügyvezető a KFT-ben, akkor kiküldetési rendelvényen nem számolhatsz neki 2008-ra szerintem , mert 2008-ban még csak  a munkaviszonyos munkavállaló volt "ilyenen kiküldhető"....   Az ügyvezető ezek szerint megbízásos jogviszonyban volt ügyvezető, tehát nem volt munkavállaló:  megcsinálja az útnyilvántartásait, megírja a költségnyilatkozatát: mint nem önálló tevékenység költségtérítése, az útnyilvántartására kiszámolod a jogszabályi mértékű térítési díjat, s pont annyi lesz a költségtérítése, amit az útnyilvántartása alapján az "igazolás nélküli elismert mértékkel"  elszámolhat, tehát jövedelem nem származik neki belőle.   Ezt a kifizetést viszont most utólag nem tudod berakosgatni 2008-as kifizetésként, mert ezt a fajta költségtérítést a 0808M lapján is szerepeltetni kellett volna havonta (SZJA-s résznél bevétel és elszámolható ktsg ugyanannyi, SZJA előleg alapja nulla) , valamint az éves jövedelemigazolásában is igazolnotok kellett volna.    Viszont 2009. januárról is le kellett már adni a 0908M-et, tehát a január se nagyon jó....      Ugyanakkor, ha februárban kapja meg a pénzét együtt utólag, akkor már kérdésként vetődhet fel a cégautó adója...

Mégis leginkább a 2009. január lenne jó egyben utólag, beadod a helyesbítést (adókülönbözetet nem jelent) a 0908-ra...  és ez már neki 2009-es bevallani valója lesz, amin szintén nem lesz jövedelme, és akkor a cégautó adó sem kérdéses mert a kifizetés és a vonatkozó időszak is 2009.februárt megelőző időszaki..

Ha 2009. januárban van a kifizetése a 2008-as és a 2009. januári költségtérítésének, akkor időbeli elhatárolással a 2008-ast elhatárolod, mint mérlegfordulónap után jelentkező, de beszámolási iudőszakot terhelő költséget...

Persze azt is megteheted, hogy decemberben fizette ki az egészet neki a cég, s akkor a 2008. decemberi 0808-at helyesbíted...  és nyilván a 2008-as nyilatkozatokat tölti. és nyilván a 2008-as jövedelemigazolásában is szerepel, amit bevall a 0853-as bevallásában.. Üdv.
mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am


Vissza: TAO

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég