Adófórum

Adózási és számviteli információk

Fenn áll a kapcsolt vállalkozási viszony?

TAO

Fenn áll a kapcsolt vállalkozási viszony?

HozzászólásSzerző: horvathkata_8212 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Ti szerint az alábbi cégkapcsolat(ok) kapcsolt vállalkozásnak minősülnek?

1., "A" BT-ben 50-50%-ban tulajdonos 1-1 személy. "B" KFT-ben ugyanez a 2 személy ugyancsak 50-50%-ban tulajdonos. A 2 személy között házassági, élettársa kapcsolat nincsen, csak van egy közös gyermekük. Mindkét cégben ugyanolyan jogokkal rendelkeznek, a szavazati jogok is 50-50%. Az egyik személy a BT-ben a másik személy pedig a KFT-ben ügyvezető, és az ellentétes cégekben vannak munkaviszonyra bejelentve.

 2., Amennyiben ugyanez a 2 személy alapít egy "C" KFT-t 50-50%-ban tulajdonosként akkor az már kapcsolt vállalkozásnak minősülne?

 Köszönöm a válaszokat!

horvathkata_8212
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

Fenn áll a kapcsolt vállalkozási viszony?

HozzászólásSzerző: monti771 » vas. feb. 15, 2009 6:13 pm

monti771
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Fenn áll a kapcsolt vállalkozási viszony?

HozzászólásSzerző: thzs » vas. feb. 15, 2009 8:07 pm

Szia Kata!

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. LXXXI. törvény 4. § 23) pontja alapján kapcsolt vállalkozásnak minősül:

a) az adózó és az a személy, amelyben az adózó - a Ptk. rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával - közvetlenül vagy közvetve többségi irányítást biztosító befolyással rendelkezik;
b) az adózó és az a személy, amely az adózóban - a Ptk. rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával - közvetlenül vagy közvetve többségi irányítást biztosító befolyással rendelkezik;
c) az adózó és más személy, ha harmadik személy - a Ptk. rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával - közvetlenül vagy közvetve mindkettőjükben többségi irányítást biztosító befolyással rendelkezik.

Többségi irányítást biztosító befolyásnak minősül az is, ha valamely személy jogosult a vezető tisztségviselők, többségének kinevezésére vagy leváltására.

A többségi irányítást biztosító befolyás meghatározásához a közeli hozzátartozók szavazati jogát együttesen kell figyelembe venni.

Nem a részesedés mértéke, hanem a szavazati jog, illetve a kinevezés, leváltás joga a meghatározó a kapcsolt vállalkozási viszony fennállása szempontjából.

Ptk. HATODIK RÉSZ ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

685. § E törvény alkalmazásában

b) közeli hozzátartozók: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér; hozzátartozó továbbá: az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a jegyes, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa;


 Fentiek szerint tehát jelenleg sem a férfi, sem a nő nincs kapcsolt vállalkozási viszonyban sem a Bt.-vel, sem a Kft.-vel, mivel nincsenek egyikben sem többségi tulajdonban. (Azt le kell ellenőrizni a társasági szerződésben, hogy a szavazati jogokra, a vezető tisztségviselők kinevezésére és visszahívására vonatkozóan bizonyosan nem rendelkezik egyikük sem külön jogokkal.)

 

Ha egy harmadik Kft.-t alapítanak, és hasonlóan egyikük sem lesz többségi tulajdonban, nem rendelkeznek többségi szavazati jogokkal és vez.tisztségviselők kinevezésének jogával, akkor a harmadik Kft.-vel sem lesznek kapcsolt vállalkozási viszonyban.

 

Természetesen a három vállalkozás egymáshoz való viszonya sem lesz így kapcsolt vállalkozási viszony.

 

Zs.

(

 

 

thzs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Fenn áll a kapcsolt vállalkozási viszony?

HozzászólásSzerző: horvathkata_8212 » kedd feb. 17, 2009 1:50 pm

Szia Zs!

Köszönöm gyors és teljeskörű válaszodat. Én is úgy gondolom, ahogy leírtad, csak az egyik ismerősöm (jó szakember!) megilyesztett, mivel közölte, hogy ez kapcsolt vállalkozásnak minősül.

Fent írtad, hogy: "Többségi irányítást biztosító befolyásnak minősül az is, ha valamely személy jogosult a vezető tisztségviselők, többségének kinevezésére vagy leváltására." --> ez alatt azt kell érteni, hogy egyedül jogosult lenne? Tehát ha a szavazatoknak csak a felével rendelkezik, akkor már nem jogosult, ugye?!

Ha a 3. cégben mindkét fél ügyvezetőnek lesz megjelölve akkor az befolyásolna valamit?

Köszönöm

Kata

horvathkata_8212
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

Fenn áll a kapcsolt vállalkozási viszony?

HozzászólásSzerző: thzs » kedd feb. 17, 2009 2:42 pm

Szia Kata!

Lehet mindkettőjük ügyvezető, tökéletesen paritáson vannak így is. Sőt lehet csak az egyikük a társasági szerződésben kinevezve ügyvezető. A lényeg, hogy egyik tulajdonosnak sincs olyan - külön, egyedül is érvényesíthető - jogosítványa, amellyel a vezető tisztségviselőt kinevezheti, ill. visszahívhatja.

 

Zs.

thzs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am


Vissza: TAO

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég