Adófórum

Adózási és számviteli információk

Tagi kölcsön - pótbefizetés

TAO

Tagi kölcsön - pótbefizetés

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

 

Van egy ügyfelünk, szeretné megszünteti az egyik cégét (BT). Az a gond, hogy jelentős összegű tagi kölcsön van bent, amit végelszámolás előtt el kellene engedni, így viszont illetékköteles. De mi van akkor, ha pótbefizetést rendel el a taggyűlés (a feltételek adottak), és a pótbefizetésből visszafizeti a tagi kölcsönt. Aztán megszűnik.

Van ennek a megoldásnak buktatója?

(A tagi kölcsön keletkezése egyébként teljesen indokolt, tárgyi eszközöket vásárolt belőle. De mivel kölcsönző, ezért az eszközök a szokásosnál nagyobb mértékben amortizálódnak, a piaci értékük is jóval kisebb az átlagnál. A tagi kölcsön sem lenne egyébként probléma - a tevékenység jellegéből adódóan -, fedezetet is fel tud mutatni a tulajdonos. De a két cég helyett csak egyet szeretne, beolvadni nem akar... Így a legegyszerűbb a végelszámolás. Semmi más tartozása nincs.

Csak azért mondom mindezt, mert tényleg nem csaló cégről van szó, ezért szeretnék segíteni nekik)

 

Andulka

nagy.andrea2
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Tagi kölcsön - pótbefizetés

HozzászólásSzerző: Babu » csüt. jan. 08, 2009 5:09 pm

Szia!

Nemrégiben az alábbi megoldást kaptam. Nézd meg, hátha segít valamiben.

 

A kedvezményes osztalék feltételei:
-    Ki kell számítani a 2008. adóévi adózott eredmény terhére megállapított összes osztaléknak az elengedett tagi kölcsön összegével egyező részéből az osztalékra jogosult tag vagyoni betétje (részvény, üzletrész, vagyonjegy stb.) arányában rájutó részt.

-    A kedvezményes adókulcs feltétele, hogy a kifizetés a beszámoló letétbe helyezésére előírt határnapot követő 30 napon belül megtörténik.

-    A megállapítás évében megszerzett bevételként igazolt osztalékból az előző pont szerint megállapított összeggel megegyező rész adója 10%

-    Az Szja tv. szerinti 25%-os osztalék alapja a tag számára a megállapítás évében megszerzett bevételként igazolt osztalékból a kedvezményes összeggel csökkentett rész.

-    A kifizető az adót az osztalék kifizetésére nyitva álló határidőn belül megállapítja, és a 25%-os adóval terhelt részt és a 10%-os adóval terhelt részt elkülönítve, igazolást ad a tagnak.

-    Az adó levonására választható, hogy
o    az adót a kifizetőtől kapott igazolás kiállítása napjának negyedévét követő hónap 12.napjáig a magánszemély fizeti meg; vagy
   a kifizető az adót levonja, bevallja és megfizeti.

Fontos tudni, hogy az így teljesített adókötelezettség alapján a magánszemélynek az elengedett tagi kölcsönnel azonos vagyona tekintetében vagyongyarapodás nem vélelmezhető.

Még egy nagyon fontos információ az átmeneti rendelkezésekben, mely nem meglepő módon 12.01-én került be a törvénybe. Ha a társas vállalkozás ilyen körülmények között a tagi kölcsön elengedéséből származó vagyont szerez, akkor az mentes az ajándékozási illeték alól.


A módosító törvény átmeneti rendelkezésével egyidejűleg változik az illetéktörvény is. Az egyre gyakoribbá váló nemzetközi ügyletek miatt szükségessé vált rögzíteni, hogy a törvényt mely esetekben kell alkalmazni.

Ennek megfelelően az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 2. §-a alapján:

„(4) Követelés elengedése, engedményezés, tartozásátvállalás útján vagy más hasonló módon történő vagyonszerzés esetében e törvényt akkor kell alkalmazni, ha a vagyonszerző a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti belföldi illetőségű magánszemély, illetve belföldön bejegyzett szervezet.”

A továbbiakban tehát a nemzetközi ügyletekben nem lesz illeték, viszont a belföldön bejegyzett gazdálkodó szervezetek vagyonszerzése illetékköteles, akár egy elengedett követelés kapcsán is.
 
 
Összegzésül:
-    2008.01.01-től az elengedett tagi kölcsönök kapcsán a vagyonszerző társaságnak illetékfizetési kötelezettsége van.

-    Ha 2008 végén elengedett tagi kölcsön a 2008-as beszámolóban osztalékként jóváhagyásra kerül és azt 30 napon belül ki is fizetik, akkor az 10%-kal adózik, és illetékmentességet élvez.

-    Ha a 2008 végén elengedett tagi kölcsön kapcsán kimutatott eredmény osztalékként nem kerül jóváhagyásra, vagy azt 30 napon belül nem fizetik ki, akkor a társaságnak, mint vagyonszerzőnek illetéket kell fizetni.

Üdv Anna

Babu
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Tagi kölcsön - pótbefizetés

HozzászólásSzerző: Panni49 » csüt. jan. 08, 2009 6:33 pm

Szia! Pótbefizetés azért rendelhető el,hogy a saját tőke értékét rendezze.Ne legyen a saját tőke értéke a jegyzett tőke értéke alatt.Ha ez így van,és módosítjátok a társasági szerződést,akkor lehet pótbefizetést eszközölni.
a pótbefizetésből a tagi kölcsön  visszafizethető,megszűnik a kötelezettség.Igaz,hogy a pótbefizetés is egy kötelezettség,ideiglenesen átadott pénzeszköz,de  ha negatív az eredménytartalék, nincs felosztható vagyon,akkor ugyan úgy működik mint a jegyzett tőke.Ha van felosztható vagyon,és fizetőképes akkor vissza kell fizetni ezt is.
A másik lehetőség,hogy a tagi kölcsönből jegyzett tőkét emelsz.Üdv.Panni

 

Panni49
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

Tagi kölcsön - pótbefizetés

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » pén. jan. 09, 2009 1:46 pm

Kedves Andulka!

Miért akarja elengedni? Amire van fedezet, likvid pénzeszköz azt rendezi a tagi kölcsönnel szemben, amire nincs az a tartozás a cég törlésével egyszerűen megszűnik.

Én azt szoktam javasolni a pótbefizetést illetően, hogy a taggyűlés hozzon határozatot a pótbefizetés lehetőségéről és a következő társasági szerződés módosításkor jegyeztessék ezt be. Így a hivatalos verzió az, hogy már eldöntötték a pótbefizetéssel kapcsolatos kérdést csak azt még sajnos nem jegyeztették be új szerződésen.

Senki nem fog érte egy szót se szólni.

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Tagi kölcsön - pótbefizetés

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » pén. jan. 09, 2009 2:48 pm

Kedves István!

 

Köszönöm a válaszodat, de egy kicsit még értetlenkedem. Én úgy tudom, hogy ha a cégnek tartozása van, és az eszközök nem nyújtanak teljes mértékben fedezetet rá, akkor csak felszámolással szűnhet meg, végelszámolással nem.

Illetve mi van akkor, ha a tag átvállalja a BT. kötelezettségét? Kvázi a saját maga adósa lesz.

 

Andulka

nagy.andrea2
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Tagi kölcsön - pótbefizetés

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » pén. jan. 09, 2009 3:00 pm

Értem a problémád!

Szeretnétek megúszni felszámoló biztos nélkül. Én is a pótbefizetést szoktam alkalmazni tekintve, hogy a tagi kölcsön elengedése illetékköteles. Szerintem határozzák el a pótbefizetést, amiből vissza lehet fizetni a tagi kölcsönt, ha úgy tetszik és ezután döntsenek a végelszámolásról. Még hihetőbb, ha a végelszámolás bejelnetését a pótbefizetés megtörténtéhez kötik.

Üdv: Gyergyói István

 

gyergyoiistvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Tagi kölcsön - pótbefizetés

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » pén. jan. 09, 2009 10:24 pm

Kedves István!

 

Köszönöm a válaszod, így fogunk mi is eljárni.

 

Andulka

nagy.andrea2
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Tagi kölcsön - pótbefizetés

HozzászólásSzerző: reni78 » csüt. máj. 14, 2009 2:56 am

Kedves István,

tőketartalékba való pótbefizetés nem csak cégbírósági bejegyzéssel teljesíthető? Elég róla egy taggyűlési jegyzőkönyv? Tudnál nekem valami törvényi hivatkozást adni?

Köszönöm: Reni 

reni78
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am


Vissza: TAO

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron