Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kft.tulajdonú cégautóadó

TAO

Kft.tulajdonú cégautóadó

HozzászólásSzerző: Zsuzsa78 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

A kft. 2001.ben vásárolt egy autót 5 éves lízinggel. Már letelt a lízing ezért a forgalmiban a Kft. a tulajdonos. 2008.ban nem számolt el Semmi költséget az autóra. Ha 2009. ben sem számol el semmi költséget (se amortizációt, mert már nincs,se üa. ktg)akkor kell e fizetnie cégautóadót???

A törényben egy kicsit két értelmű az egész. Egyszer azt mondja, hogyha cég a tulajdonos akkor kell fizetni... másik gondolat a törvényből...ha számol el költséget akkor kell fizetni ktg.et....

Tehát, ha Kft.a tulajdonos és SEMMI költséget nem számol el, akkor kell e fizetni cégautóadót??

Köszönöm előre is! Kérlek ha tudtok küldjetek esetleg hivatkozást, vagy állásfoglalást (én kértem az Apehtól de le se sz...tak) 

Zsuzsa78

Kft.tulajdonú cégautóadó

HozzászólásSzerző: Panni49 » hétf. jan. 05, 2009 7:48 pm

Szia! Cégautóadót kell fizetni:
- a nem magánszemély tulajdonában álló személygépkocsi után ( ha van elszámolt költség,ha nincs)
- a magánszemély tulajdonában álló személygépkocsi után,amennyiben a személygépkocsi után költséget,ráfordítást,értékcsökkenésti leíráást számolnak el.Üdv.Panni

Panni49

Kft.tulajdonú cégautóadó

HozzászólásSzerző: mazsi5 » hétf. jan. 05, 2009 7:50 pm

Szia!  Szerintem számolt el költséget, még akkor is, ha az a lízing nem zárt végű volt, hanem un. tartós bérlet..  mert gondolom a kötelező biztosítást és a gépjármű helyiadót azért megfizette utána, mint üzembentartó, 2009-ben pedig mindezt megfogja fizetni mint tulajdonos.. Üdv.

mazsi5

Kft.tulajdonú cégautóadó

HozzászólásSzerző: Zsuzsa78 » hétf. jan. 05, 2009 7:59 pm

Igen megfizette, de most 2008.ban SEMMI költséget nem könyveltünk le, és 2009.ben sem akar elszámoltatni. Tehát a könyvelésben nem lesz semmi költség  vagy kiadás az autóval kapcsolatban

Zsuzsa78

Kft.tulajdonú cégautóadó

HozzászólásSzerző: mazsi5 » hétf. jan. 05, 2009 8:24 pm

Zsuzsa!  Egyébként mivel a cégeknél nem kérdés, hogy a könyvelésben jelenik-e meg rá költség vagy sem,  ez csak a magánszemélyek esetében kérdés ,  a nem magánszemély tulajdonában álló személygépkocsi után a cégautó adót meg kell fizetni. Az már egy másodlagos kérdés, hogy az Önkormányzat által a KFT-re kivetett gépjárműadót, mint fizetési kötelezettséget/ill. annak megfizetését miért nem könyveli be a KFT.

Panni49 válaszát (amit nem láttam, amikor én reagáltam) jól fogadtad el. Üdv.

mazsi5

Vissza: TAO