Sziasztok! Segítek.
A Signum egy kockázati életbiztosítás, amit a Cafetéria rendszeren belül a cég megköthet a dolgozójára, mint biztosított személyre. Szerződő a cég/vállalkozás, biztosított a munkaviszonyban dolgozó munkavállaló, és kedvezményezett a biztosított által megjelölt magánszemély/személyek.
Ebben az esetben a cég költségként elszámolhatja a könyveiben, személyi jellegű kifizetés, 400000.- Ft kereten belül. Nagyon előnyös "tulajdonságai" vannak ennek a kockázati életbiztosításnak, megkötheti bárki, nem csak cég, ami a legérdekesebb, a szerződést kötő "személye" megváltoztatható.
Nekem is felszegezték a kérdést - csak azért merek róla beszélni - de véleményem szerint minden más esetben, költségként nem számolható el.
Egy teljesen új dologról van szó, a jelenlegi szabályozás szerint adómentes természetbeni juttatás, de a következő adóévben nem lehet tudni, hogy ez a keret illetve ennek adómentesége megmarad-e.
Az új adócsomag 11 % EHO-ról regél, ami egy drasztikus érvágás lenne azoknak a cégeknek, akik eddig is alkalmazták a Cafetéria rendszert, nem beszélve azokról, akik most akarják bevezetni.
Üdv. Zsuzsa
Kedves albert20001!
Jó volna, ha részletesebben kifejtenéd mi a kérdésed, mit hallottál, mert a dolog igen is komoly, magam is foglalkozom a témával.
Maga a Signum életbiztosítás több variációban létezik, sőt a jövőre nézve megtervezhető egy bizonyos biztonság, ez így önmagában nem válaszolható meg, ez ennél sokkal bonyolultabb.
Amennyiben vállalkozói minőségedben kérdeztél, mindenféle képen könyvelővel kell egyeztetned.
Üdv. Zsuzsa
A signum kockázati biztosítást ismerem, tudom, hogy ebben a felállásban adómentes juttatás és vállkozónak pedig egyéb bérjellegű ktg, mindaddig amig a kedvezményezett a magánszemély. Ez max 400e Ft lehet ebben az évben. De vannak eseti befizetések amiről nincs külön szerződés és ez az esti itt a kulcsszó. ezeket az összegeket lehet az bármekkora, ktgként számolhatja el a vállalkozás, addig amíg a számlán van.
Na ebbe én is belszólok, ha szabad!
A CAFETERIA rendszer az jelenti, hogy a dolgozó a munkáltató által felajánlott különböző természetbeni juttatások közül válogathat.- nem pedig azt, hogy összesen 400 000,- Ft-ig válogathat éves szinten.
A négyszázezer Ft-os korlát a természetbeni juttatásoknak csak egy bizonyos körére vonatkozik, nevezetesen azokra, amelyek az SZJA törvény 71. paragrafusában fel vannak sorolva. Tehát: adómentesen 400.000,- Ft felett is lehet adni olyan dolgokat, amik nincsenek benne 71. paragrafusban.
Nézzétek meg ezt a paragrafust! Nincs benne kockázati életbiztosítás sehol! Tudjátok az hol van?
Az 1-es mellékletben. 1.mell. 6.3 pont. Ez pedig további két szempontból fontos:
a 6. pontban az áll: károk megtérülése, kockázatok videlése szempontjából mentes. Véleményem szerint azért ez nem is személyi jellegű kifizetés - hanem az 53-asban elszámolható sima egyéb költség - de talán ennek nincs is jelentősége. - ezen a ponton lehet velem vitatkozni.
fontosabb a másik szempont: sehol nem szerepel, hogy ezt csak munkáltató kötheti a munkaválallalójára. Ami pedig nem tilos, az szabad. Tehát köthető tagra. Értitek? Vállalkozó kötheti saját magára!!!!!!!!!!!!!!! 400.000,- Ft-os kotlát nélkül!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Egy bibit látok én azonban. Tökre nem mindegy, mikor kötik. Ugyanis az ilyesmit 1 évre szokták (nem muszáj), tehát: ha év végén kötnek, az éves díjat nem lehet mind elszámolni. Az arányos részét el kell határolni a következő évre.
Írjatok! Vitatkozzatok, Így jutunk előre.
Köszönettel: Járási Terézia Pécs
Sziasztok!
A biztosítási díjak számviteli elszámolásával kapcsolatban itt olvasható egy irányadó írás:
http://www.apeh.hu/adoinfo/szja/eletbizt_szamviteli.html
Üdv: Böbe
Szia Terézia!
A társ.adóról szóló 1996.évi LXXXI.tv. 3.sz. melléklet B) fejezete (a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségek) szerint költségként elszámolható:
8. a biztosítás díja, ha a biztosított az adózóval munkaviszonyban vagy önkéntes jogviszonyban álló magánszemély, az adózó vezető tisztségviselője, tevékenységében személyesen közreműködő tagja, vagy az adózónál jogszabályban meghatározott tanulószerződés alapján gyakorlati képzésben résztvevő szakképző iskolai tanuló;
Tehát a vállalkozásnál költségként elszámolható akkor is, ha a tag a biztosított, nemcsak munkavállaló. És a kockázati élet- és baleseti halál biztosítás díja az SZJA tv. általad hivatkozott szövege értelmében adómentes bevétel a magánszemélynél.
Üdv: Böbe
Üdv. Böbe!
Jó paragrafus! Elszámolható TA tv.szerint is és SZJA tv. szerint is. - És még SZJA mentes is, tehát még csak nem is kell leadózni természetbeni juttatásként, és még a 400.000,- Ft-os korlátban sincs benne. Közben találtam borzasztó könnyen (mert minden a signummal van tele) egy weboldalt erről, ami egyértelműen leírja, hogy ez egyeseknek még egy szempontból tök jó üzlet. Ugyanis a befizetett díjat bármikor vissza lehet kérni év közben, szíves saját használatra (ez véleményem szerint költség minusz) , de aztán év végén vissza kell rakni - úgy gondolom-de nem tudom.
Szia! Teri
Szia Validitas! Elolvastam és elgondolkodtam. Szerintem pontosan kellene látni egy ilyen Signum szerződés szövegét. - Akik kitalálták a Signumot, szerintem elolvasták az APEH honlapján lévő magyarázatot. Sok üzletkötőt fognak agyoncsapni ha nem így van. És minket is, könyvelőket.
A Signum oldalán azt olvastam, hogy a díjat nem kell elhatárolni. Nem tudom mire alapozzák.
Üdv. Teri
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 70 vendég