Adófórum

Adózási és számviteli információk

Osztalék svájci anyavállalatnak

TAO

Osztalék svájci anyavállalatnak

HozzászólásSzerző: KViki08 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Ha svájci anyavállalatomnak fizetek ki osztalékot, kell valamilyen adót fizetni itthon? (mivel nem EU tagállam)

köszönöm

KViki08
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

Osztalék svájci anyavállalatnak

HozzászólásSzerző: simke » kedd ápr. 08, 2008 11:28 am

Szia!

Az anya- és leányvállalati irányelv a tőkeáramlás szabadságának elvéből indul ki. Mivel a befektetett tőke hozamának kettős adóztatása potenciálisan korlátozza a tőke szabad áramlását, az irányelv célja a gazdasági értelemben vett kettős adóztatás elkerülése az osztalékra vonatkozóan. Ennek módszere - bizonyos feltételek fennálltakor - az osztalék adómentessége a kifizetés helye szerinti országban, illetve a mentesítés vagy az adóbeszámítás a kedvezményezett illetősége szerinti országában. Az EU határain túlra juttatott osztalékot változatlanul forrásadó terheli, és akkor is ez az adó érvényes, ha a meghatározott feltételek nem teljesülnek, természetesen figyelemmel a kettős adóztatást elkerülő egyezmények rendelkezéseire is. A belföldi társaságoknak juttatott osztalék változatlanul adómentes maradna.

Egyéb változások 2006

1./ 2006-tól megszűnik a társaságoknak fizetett osztalék adókötelezettsége. Unióhoz történő csatlakozásunk miatt nem kell az osztalékadót megfizetni azon társaságoknak kifizetett osztalék után, ha a haszonhúzó uniós tagállambeli, és legalább két éve min. 20% részesedéssel rendelkezik az osztalékot fizetőben.

 

5.2        Anya- és Leányvállalati Irányelv, az osztalék nemzetközi és gazdasági értelemben vett kettős adóztatásának kiküszöbölése

 

Az irányelv személyi hatálya a minősített társaságokra (minősített társasági forma, forma szerinti és a tényleges ügyvezetés helye szerint is fennálló illetőség egy tagállamban, rendes adókötelezettségnek való alávetettség) vonatkozik.

 

A kettős adóztatás kiküszöbölésének szabályai a következők:

 

·        A gazdasági értelembe vett kettős adóztatás úgy küszöbölhető ki, hogy az anyavállalat honossága szerinti tagállamnak – hazai adózási rendszerére figyelemmel – vagy mentesítenie kell a külföldről kifizetett osztalékot a második adózás alól, vagy meg kell engedni, hogy a leányvállalat által megfizetett adó beszámítható legyen az anyavállat adójába.

·        A leányvállalattól származó osztalék mentesítésének vagy beszámításának csak a kifizetésre rendelkezésre álló osztalék értékének 95 %-ára kell kiterjednie.

·        A fennálló 5 %-os érték azért vonható ki a kedvezményezés alól, mert az akvizíciós költségnek minősülő, amire sok állam rendesen nem terjeszti ki az adókedvezményt.

·        A nemzetközi értelembe vett kettős adóztatás úgy küszöbölhető ki, hogy az irányelv eltiltja a tagállamokat attól, hogy a külföldre kifizetett osztalékra külön forrásadót vessenek ki.

 Üdv Etus

simke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Osztalék svájci anyavállalatnak

HozzászólásSzerző: KViki08 » csüt. jún. 26, 2008 7:53 pm

köszi
KViki08
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am


Vissza: TAO

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: MSN [Bot] valamint 1 vendég