Szia Kata!
Bocsánat, csak el voltam foglalva és nem tudtam válaszolni. Szóval jól látod, az eredmény a lényeg. És a te esetedben nem kell nyilatkozni, nem kell Tao-t fizetni, megnyugodhatsz. Nem veszik a fejedet:-))
Üdv: Böbe
Szia Kata!
Bocsánat, csak el voltam foglalva és nem tudtam válaszolni. Szóval jól látod, az eredmény a lényeg. És a te esetedben nem kell nyilatkozni, nem kell Tao-t fizetni, megnyugodhatsz. Nem veszik a fejedet:-))
Üdv: Böbe
Nagyon szeretném megkösszönni mindenki segítségét!
Üdv. Kata
Kata!
Azt írtad a kérdésben, hogy ez az utolsó lehetőség, hogy illetékmentesen elengedjék a kölcsönt.
Erre vonatkozóan változott az illetéktörvény 2008.01.01-től?
Üdv:
Szia!
Megpróbálok utána nézni, hogy melyik topic-ban tett közzé valamit erről egy Fórumtársunk.
üdv. Kata
Szia BaraMa!
Ez volt abban a topicban, de most sajnos nem tudom hol. Onnan másoltam én is ki. Úgyhogy ha valamelyik Fórumtag ráismer, akkor neki köszönd, ő volt a kedves válaszadó.
A 1990. évi XCIII. törvény (illeték tv.) módosítása szerint azonban 2008. jan. 1-től ajándékozási illetéket kell fizetni az elengedett követelés összege után a megajándékozottnak.
A 12. § (1) b.pont szerint az illeték általános mértéke
18 millió forintig 21%
18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 30%
35 millió forint feletti rész után 40%.
Szia Kata!
Egy régebbi hozzászólásomból vágom be ezt a részt:
A 17. § (1) bekezdés szerint mentes az ajándékozási illeték alól:
l) hitel (kölcsön) nyújtásából származó, 10 000 forintot meg nem haladó összegű követelés elengedése, feltéve, hogy azzal a hitel-, kölcsönszerződés jogosultjának követelése végérvényesen megszűnik; (Biktatta: 2007. évi CXXVI. törvény 146. § (1). Hatályos: 2008. I. 1-től.)
(2) bekezdése szerint az ajándékozási illetékkötelezettség
b.) ingó, vagyoni értékű jog ajándékozása esetén a szerződésről kiállított okirat aláírása napján keletkezik, (ha a szerződésről csak külföldön állítottak ki okiratot, azon a napon, amelyen az illetékkötelezettséget megalapító esemény bekövetkezett,
c) ha az ingó, a vagyoni értékű jog ajándékozásáról nem állítottak ki okiratot, a vagyonszerzéskor
keletkezik.
Fentiek szerint amennyiben a tag még 2007. évi dátummal mond le a tagi kölcsönéről, akkor 2007-ben kell azt könyvelni is, és nem kell a társaságnak ajándékozási illetéket fizetni utána.
Az a 17.§ l) pont teljesen új, és csak a 10.000 Ft-ot meg nem haladó elengedett követelést mentesíti az illeték alól.
Üdv. Kata
Most már nem tudom eldönteni, hogy 2007-ben valóban illetékmentes-e a tagi kölcsön elengedése!
Üdvözlettel
Szia BaraMa!
Én ezt találtam a követelés elnegedésről:
http://www.adko.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=71&Itemid=93
Ez alapján 2008-tól válik illeték kötelessé. Üdv.: Zsuzsa
Na igen..
Az egyik vélemény dr Vadász Iváné, a másik pedig dr Maczkó Tiboré (www.ado.hu)
Akkor most kinek higgyek?
Imádom ezt a mindenki számára egyértelmű törvénykezést.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 94 vendég