Gondolom a kalkulációs tömbre gondolsz? - ezt a vendéglátósok az italokhoz is alkalmazták ( már nem kötelező) Be vezették a dátumot, hogy x napon állapították meg az árat. Italnál: besz.ár. haszonkulcs ~ +80% = eladási ár + áfa = fogyasztói ár.
Ételnél ugyanez a kalkulációs tömb: 10 adag ételre kalkuláltak és a fogy ár a végén volt az egy adagos.
Anyagfajtánként felsorolva- mennyiség besz.árral kiszorozva = beszerzési ár ~+60% = 10 adag eladási ára/10 = 1 adag eladási ára+ áfa = 1 adag fogy.ára.
Az újkori ármegállapítás már nem tartalmazta a haszonkulcsokat ( ezek központilag voltak szabályozva, hatósági árakként [( ételnél) (pontosan nem tudom a dátumot, de még a szerződéses üzletek idejében is, ez kb 90 évek elejéig)]
Utána minden szabadáras lett .
A vállalkozók ármegállapításából elmaradt a haszonkulcs, csak azt kellett feltüntetni ennyiért vettem - ennyiért adom, de még mindig ebben a kalkulációs tömbben, ami a mai napig kapható ugyan, de nem kötelező, hacsak a számviteli szabályzatban nem teszem kötelezővé.
Na most már tényleg bevallásozok.- le vagyok maradva, én is betegeskedtem egy kicsit, de erre sincs időnk.
Üdv. Jutka