Adófórum

Adózási és számviteli információk

S.O.S nyereség minimum

TAO

S.O.S nyereség minimum

HozzászólásSzerző: validitas » szer. jan. 16, 2008 12:42 pm

Folytatom. Tehát, mivel az adózás előtti eredményed lényegesen nagyobb, mint a nyereség minimum, ezért nem kell minimumadót számítanod, csinálhatod tovább a bevallást, figyelembe veszed az adóalap növelő-csökkentő tételek, és a társ. adó alapod ugyanúgy nulla lesz.

Így tetszik?:))

Üdv: Böbe 

validitas

S.O.S nyereség minimum

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. jan. 16, 2008 12:59 pm

Szia Böbe!

Így nekem nagyon tetszik, de vajon az apehnak is tetszeni fog-e? Mert akkor ezt a fejtegetést folytatva, miután nem fizet semmi adót a nulla adóalap után, és nem fizet a 218 e nyereség minimum után sem, akkor az olyan, mintha ő nem akarná megfizetni a nyereség minimum után az adót. Pedig meg akarja fizetni. Tehát az a 17 e tao mindenképp fizetendő, nem?

Az x-elgetéseket is próbáltam a 0771-en, és így levezetve a dolgokat, csak a 3-as kódnál nem jelzett hibát. A 2-es, 4-esnél igen. A 3-as pedig az, hogy az adóalapja kevesebb a nyer. minimumnál, ezért a nyer. min. után fizeti meg.

Na most aztán Te már teljesen képbe vagy?

Üdv. Kata 

kovalkata

S.O.S nyereség minimum

HozzászólásSzerző: garbo50 » szer. jan. 16, 2008 1:11 pm

Sziasztok !

Akkor tehát egy álláspontra jutottunk- a nagyobb számít.

Mégegyszer : hasonlítani kell.

1/ rendes adózás előtti eredmény( adóalap) ( kiszámítod mintha nem lenne szükséged a minimumot számítan    ~  bevétel- ráforditás )

2/ a bevételből levonod az eladásra szánt  áruk beszerzési árát,(ha van külföldi bev. azt is) ezt szorzod 0,2-vel= itt ez lesz  az adóalapod 

A kettőt hasonlitod, a nagyobbik érték után  a továbbiakban úgy jársz el, mint egyébként járnál az adózás előtti eredmény megállapítása után. Számba veszed a növelő, csökkentő tételeket, majd kiszámítod az adót, levonod a kedvezményeket.... stb

Amennyiben a minimum lenne az alap jönne még az arányosítás.

Üdv. 

garbo50

S.O.S nyereség minimum

HozzászólásSzerző: validitas » szer. jan. 16, 2008 1:26 pm

Kata!

Nem az van, hogy nem akarja megfizetni a nyereség minimum utáni adót, hanem  az összehasonlítás eredményeként az jött ki, hogy nem  aszerint kell neki  adót számítani.  Megnéztem egyébként a kitöltési útmutatót is, de ugyanazt írja, meg kell nézni, melyik a nagyobb. Az adózás előtti eredményed nagyobb, így nincs minimumadó. Viszont a növelő-csökkentő tényezőket meg figyelembe kell venned az adóalap kiszámításánál.

Nem tudom, miért jelez hibát a 0771-esnél a 2 kód, de így lesz jó, egyetértek Garbo50-nel.

„2” –essel, ha Tao. alany esetében a Tao. tv. 6. § (2) bekezdés szerinti

adózás előtti eredménye vagy a Tao. tv. 6. § (1) bekezdés szerinti adóalapja

közül a magasabb érték eléri a Tao. tv. 6. § (7) bekezdése szerinti

jövedelem- (nyereség-) minimumot.

<>Ez megegyezik a Tao. törvény 6.§ (5) bekezdésének szövegével, amit már korábban bemásoltam. A lényeg , mi a  nagyobb? Adózás előtti vagy adóalap?  Ha  az adózás előtti, akkor meg kell nézni, hogy a  nyereség minimum nagyobb-e, mint az adózás alőtti. Ha negyobb, mintimumadó, 3-as kód. Ha az adózás előtti nagyobb, nincs minimumadó, 2-es kód. 

validitas

S.O.S nyereség minimum

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. jan. 16, 2008 1:31 pm

Szia Garbo!

Ne haragudj kérlek, de mostmár tiszta gagyi vagyok. Most a példánál maradva, akkor szerinted: A.e.e: 1818x16%=291 társasági adó, vagy (nyer.min.) 218/2x16%=17 TAO, vagy adólap nulla, TAO = nulla.

Én egyszerűen ezt totál hülyeségnek tartanám, hogy valaki az a.e.e után megfizesse a 16százalékot, mikor a rendes adója nulla lehetne a csökkentő tételekkel. De mivel nem akar ellenőrzést, inkább kifizeti az elvárt szerintit, nehogy már akkor a 17 e helyett a 291 ezret kelljen fizetnie?! Tán már totálkáros vagyok, de Te most akkor konkrétan a példát hogy érted?

üdv. Kata 

kovalkata

S.O.S nyereség minimum

HozzászólásSzerző: validitas » szer. jan. 16, 2008 1:40 pm

Példánál maradva:

Adózás előtti 1.818 nagyobb, mint adóalap és nagyobb, mint nyer.min. 218. Ezért nem nyer.minimumot számolok,hanem az adózás előtti - csökkentő || növelő= egyenlő Tao alap=0. Tao=0. De különadó azért van!

validitas

S.O.S nyereség minimum

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. jan. 16, 2008 1:48 pm

Szia Böbe!

Tehát mostmár akkor próbálom afelől megközelíteni, hogy a törvény célja az volt, hogy eredményt mutasson ki a cég, nem az, hogy mindenáron társasági adót fizessen. Tehát mivel ő kimutatott több eredményt, mint az elvárt nyereség, ezért joga van felhasználni minden adóalap csökkentő lehetőséget, nullára korrigálni az adólapját, és így egyáltalán nem kell TAO-t fizetnie, nem kell nyilatkoznia az elvárt minimumról, mert ezzel a bevallással nem kell számolnia az ellenőrzéssel. A különadót természetesen az 1818 után meg kell fizetni.

Valahogy így kezdek kilábalni???

üdv. Kata  

kovalkata

S.O.S nyereség minimum

HozzászólásSzerző: garbo50 » szer. jan. 16, 2008 1:55 pm

Szia Kata!

Jól latom hogy belekavarodtál? 

Összehasonlítani a 16% előtt kell : A tényleges, azt írod 1 818.-  

A számított lenne a 218.-

A minimum témával innen kezdve nem kell foglalkoznod. 

Itt látható melyik a nagyobb - ebből kell kiindulni. A továbbiakban úgy jársz el, mint rendesen. Az 1 818.- ból levonod  csökkentő, hozzáadod a növelő tételeket , ezután számítod a 16 %-ot, ha marad adóalapod, de mint írod nem marad.

Üdv. 

garbo50

S.O.S nyereség minimum

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. jan. 16, 2008 2:04 pm

Szia Garbo!

Nagyon jól látod, igen csak sikerült belekavarnom magam! De ha megnézed a 16-os válaszom, ott talán már kezdek kitisztulni. Tehát a lényeg az, hogy nem kell TAO-t fizetnie, és NYILATKOZNIA SEM KELL, hogy ő a nyereség minimum szerint állapítja meg az adóját. Akkor mostmár végleg jól értem???

Üdv. Kata

Ui. Nektek is ennyire rosszul működik ma a Fórum honlapja?

kovalkata

S.O.S nyereség minimum

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. jan. 16, 2008 3:26 pm

Szia Kata! 

Csak most tudtam feljönni. 

Attól függően, hogy a tao.alap nagyobb,vagy az adózás előtti eredmény
a kettő közül a magasabb értékhez kell viszonyítani, ha ezek közül bármelyik kevesebb mint
a számított elvárt jövedelem, akkor:  
Vagy nyilatkozok és a tao.számított adóalap utánán fizetem az adót, vagy  
Nem nyilatkozom és akkor az elvárt szerint.  
Ha az adózás előtti eredményem nagyobb lenne, vagy a tényl.tao.alap 
nagyobb lenne, mint az elvárt min.adóalap:   
akkor a tényleges tao.alap után fizethetek nyilatkozat nélkül.ek.  

Amit "válaszottam" tao alapnak azután állapítom meg a tao.adót, amiből az adókedvezményeket

még érvényesíthetem, a kedv-el csökkentett adó a megfizetendő tao.adó.. 

melcsi62

ElőzőKövetkező

Vissza: TAO