Adófórum

Adózási és számviteli információk

TAO 7§ (1) zs.pont szer.adóalap nő ?

TAO

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok !

Segítségeteket kérem az alábbi kérdésben:

A társasági adó alapját növeli azon beruházás, szellemi termék bekerülési értékéből az adózás előtti eredmény csökkentéseként a 7. § (1) bekezdés "zs" pontja alapján elszámolt összeg (egyéni cég jogutódjánál ideértve az egyéni vállalkozóként igénybe vett kisvállalkozói kedvezményt is) kétszerese,

- amely beruházást, szellemi terméket, vagy amely beruházás alapján üzembe helyezett tárgyi eszközt az adózó az adózás előtti eredmény csökkentésének adóévét követő negyedik adóév végéig elidegenít (természetbeni juttatásként átad, értékesít, apportál, térítés nélkül átad, valamint pénzügyi lízing keretében, részletfizetéssel, halasztott fizetéssel átvett eszközt a szerződés szerinti feltételek teljesülésének meghiúsulása miatt visszaad), az elidegenítés adóévéről készített bevallásban,

Ügyfelem 2003 novemberben vásárolt egy személygépkocsit, amely után igénybevettük a kisvállalkozói kedvezményt. Szeretné most értékesíteni, de szerintem az adóév végéig (dec.31) ezt nem teheti "büntetlenűl".

Mivel olvastam egy szaklapban (nem nevezem meg) olyan állásfoglalást is , hogy ha nov.15-én vette, akkor a vétel évétől számított 4. év után nov.15-én büntetlenűl eladhatja, kiváncsi vagyok a ti véleményetekre.

Fontos az ügy. Ja és szerintetek mennyi a minimum amiért eladhatja ?

Köszönöm: Judit

Kardos.Judit

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » csüt. okt. 16, 2008 6:05 pm

Szia Judit!

Már 2008 van!  ADÓÉV: 2003

1.év: 2004..........................4. év: 2007.

Nerm tudom hol olvastad azt az állásfoglalást, de szerintem nagy baromság. A tv azt írja, a 4. adóév végéig.

Mennyiért adhatod? Elvileg annyiért, amennyiért akarod.

A piacon kapható  ugyanolyan típusú, hasonló korú, állapotú gépjármű, tehát nagyjából a piaci érték körül legyen az eladási ár. Ha ennél lényegesen kevesebb, nyilván meg tudja a váll. ellenőrzéskor indokolni.

Üdv:Nelly

tothkornelia69

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » csüt. okt. 16, 2008 6:48 pm

Szia Nelly !

A csavar a dologban az, hogy az érvényesítéstől (2003 évi TAO bevallást 2004.év májusban adtam le) tehát 2004 évtől számít szerintem a négy év ! Hát ezért nehéz ez a fránya kérdés ! Sajna a 0729-es kitöltési magyarázatból nekem így jön le, ezért értetlenkedek..................

Az árat én is így gondoltam, és köszönöm.

Üdv: Judit

Kardos.Judit

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » csüt. okt. 16, 2008 7:24 pm

HILFE !!!

HELP !!!

Kardos.Judit

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. okt. 16, 2008 7:33 pm

Szia Judit!

A törvény az aózás előtt eredmény csökkentésének adóévét követő negyedik év végéig tiltja az elidegenítést. Az adózás előtti eredmény csökkentésének adóéve sztem 2003.év, hiszen annak az adóévnek az eredményét csökkentetted, még ha 2004-ben adtad is be a bevallást. Az év végéig kitétel pedig magáért beszél. Szóval 2007.dec.31-ig nem adhatta el.

Az árat pedig már megbeszéltétek.

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » csüt. okt. 16, 2008 7:49 pm

Sziasztok !

Erre a cikkre gondoltam:

Kisvállalkozói adóalap csökkentő kedvezmény Tao tv. 7. § zs. pontja szerint

Válaszadás dátuma: 2007-01-05

Ha egy bt. 2002-ben vásárolt egy Renault Traffic kisteherautót és ennek beruházási értékével csökkentette a 2002. évi adóalapját, akkor legkorábban 2007-ben (akár januárban) értékesítheti-e, illetve 2007. adóévre (egyéb feltételek fennállása esetén) beléphet-e az Eva tv. hatálya alá? 

Nem keletkezik adóalap növelési kötelezettség, amennyiben a társasági adó törvény szerinti minden egyéb feltételnek is megfelel, többek között annak, hogy a kedvezmény igénybevételét követő négy adóéven belül nem idegeníti el. A társaság a 2002-ben vásárolt gépjármű után 2003. május 31-ével (vagy amilyen dátummal a bevallást beadta) érvényesített kedvezményt, tehát az értékesítés amennyiben 2007. május 31-e után következik be, adóalap növelési kötelezettség nem merül fel.

????? Judit

Kardos.Judit

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. okt. 16, 2008 8:21 pm

Ez a cikk egy kicsit megingatott, de azért ez is "vérzik" egy-két sebből, ugyanis ha a bevallás időpontját nézem, akkor se lehet jó a május 31, mert adóév végét ír a törvény.

Az csökkentés adóéve pedig az az év, amelynek az eredménye csökken, legalábbis eddig így gondoltam, de ki tudja, lehet olyan kificamodott logika is, hogy a bevallás jelenti a csökkentést. Hm, érdekes probléma, szívem szerint maradnék a saját értelmezésemnél, de nyilván komoly tétje van a dolognak. Még próbálok utánanézni több helyen.

validitas

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » csüt. okt. 16, 2008 8:27 pm

Rengeteg fejtörést okoz a téma, mert itt viszont nem adóév vége van (!) a cikkben.

A 0729-es bevallásban is valahogy így vezették le az adóalap növelőt, hogy a bevallás leadását követő 4.év.

Ezt a ...... értelmezni ?????????????? Ezért vagyok bizonytalan, mert ha rosszat mondok, akkor bünti van, és azt nem szeretném.

Köszi: Judit

Kardos.Judit

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » csüt. okt. 16, 2008 8:43 pm

Judit!

Hol van a 29-esben levezetve? Megírnád?

Minden esetre érdekes logika, nekem a tv-ből nem ez következik, de kitudja?

tothkornelia69

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » csüt. okt. 16, 2008 9:51 pm

Szia Nelly !

Ez a mondat zavar:

A támogatás megszerzésének idôpontja:– adórendszeren kívüli (közvetlen) támogatás esetén: a támogatásigénybevételi jogának a kedvezményezettre ruházásánakidôpontja, azaz a támogatásról szóló döntést tartalmazó okiratkelte (a támogatás megítélése).

– az adórendszeren belüli támogatások esetén: az adóbevallásbenyújtásának a napját kell a de minimis támogatás megszerzésiidôpontjának tekinteni.

Üdv: Judit

Kardos.Judit

Következő

Vissza: TAO