Adófórum

Adózási és számviteli információk

Véleményeket szeretnék kérni

TAO

HozzászólásSzerző: Nyerkiné » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Az alábbi furcsa és problémás esettel találkoztam. Felkeresett egy emberke és a következőt adta elő. Kapott levelet a KIM-től, hogy nem nyújtotta be a mérleget ezért amennyiben nov. 2-ig nem adja be, abban az esetben megszüntetik a céget. (A levelet nem láttam). Felhívta az ügyintéző hölgyet, aki azt mondta neki, hogy a 2010-es mérleget küldje be gyorsan a többit pedig majd utána. Kérdeztem tőle, hogy milyen többit? Tulajdonképpen több évre visszamenőleg kellene. Hát rendben mondom, hozza el az anyagát és nekiállok megcsinálom. Elhozta a 2008, 2009 és 2010-es évi bevételi számláit, hozzá valamennyi kiadási számlát, és mondta, hogy több nincs meg. Kértem, hogy hozza el az utolsó beadott mérleget, 29-est, 08-ast, áfát stb., erre azt mondta, hogy 1995 óra nincs beadva semmi, mert a könyvelője eltünt és eltünt mindene. Őszintén szólva, mindíg kétkedek, ha kollégát szídnak, ezért ezt az infot is fenntartásokkal fogadtam. Sajnos nem tudok utána menni, de azért mondtam neki, hogy bármi történt az ő felelőssége, hogy közel 16 éve semmi nem lett benyújtva, mert ha tényleg eltünt a könyvelő, akkor másikat kellett volna keresni. Lényeg, 2008-ig visszamenőleg tudom megcsinálni az adott anyagok alapján a cuccosát, de a mérleg mellé ugyebár kieg.mell. is kell. Ebbe azonban én nem vagyok hajlandó beírni, hogy a Szt. alapján készült, merthogy ugye legszembetűnőbb, hogy a folytatás elvének sem felel meg. Mindenképpen írok valamilyen jegyzőkönyvet, amiben leírom mindazokat a szabálytalanságokat, amiket találok és azt, hogy erre felhívtam figyelmét, az elkészült anyagot átadtam, amiből az ő felelőssége, hogy beküldi-e a bevallásokat, mérleget.

Kérdésem, hogy van-e valami olyan amit szerintetek okvetlen tegyek bele a jegvyzőkönyvbe, kieg. mellékletbe.

Köszönöm

Györgyi

Nyerkiné

HozzászólásSzerző: szaboicus » kedd okt. 25, 2011 9:36 am

Szia Györgyi!

Ha 16 éve nem volt beadva semmi,akkor most miért(mire???) kell neki a cég?

Gondolom fizetve sem volt semmi,mert munkaügyi papírokat,'08-as,1041-es,és bank kivonatokat, stb... sem írtál.

Mivel tudod,hogy "16 éve nem volt beadva semmi",ezért ha akarnád sem tudod a Sztv.szerint elkészíteni a bevallásokat.

"az elkészült anyagot átadtam, amiből az ő felelőssége, hogy beküldi-e a bevallásokat, mérleget"= Itt  már a könyvelői felelősséged is közbejön,mert  olyan anyagot adtál át, ami a törvényi feltételeknek nem felel meg.

Szerintem itt már nem segít semmiféle jzk :(((.

szaboicus

HozzászólásSzerző: Nyerkiné » kedd okt. 25, 2011 9:45 am

Igen értem, hogy mit mondassz, de ha én beleteszem a feltárt hibákat, és azt, hogy az anyag az ismert okok miatt nem teljes, akkor mi a helyzet.

Nyerkiné

HozzászólásSzerző: szaboicus » kedd okt. 25, 2011 10:45 am

Szerintem ezt csak olyan feltétellel add át a részére, hogy A Sztv.szerinti  mérlegközzétételre (beküldésére) nem alkalmas, mert csak tájékoztató jellegű adatokat tartalmaz.

Viszont a indolásba minden belefér a részedről,még az is,hogy a SAJÁT felelősségre  saját ÜK-ján  elküldött bevallásért téged semmiféle joghátrány nem érhet.

szaboicus

HozzászólásSzerző: validitas » kedd okt. 25, 2011 11:23 am

Szia!

Én nem vállalnám. Ki tudja, hogy miért nincs semmi benyújtva, illetve tényleg nincs??? Vagy csak nem fizetett az előző könyvelő(k)nek, és ezért nincs nála semmi.

Az sem biztos, hogy te kapsz a munkádért bármit is - az idegbajon kívül. Szóval, megéri??? Én elhajtanám a fenébe.

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: Nyerkiné » kedd okt. 25, 2011 11:59 am

Icus! Ezt jónak tartom.

Böbe!

Erre én is gondoltam az első pillanatban, úgyhogy alig várom, hogy az ükreg. után a 180-as beérjen és meg tudjam nézni az mo-n, hogy  mi a helyzet.

Györgyi

Nyerkiné

Vissza: TAO