Adófórum

Adózási és számviteli információk

TAO feltöltés állásfoglalás

TAO

HozzászólásSzerző: kovacs.attilane » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Nem kérdés, csak hátha segít valakinek, ma kaptam ezt az állásfoglalást:

Hivatalunkhoz címzett, elektronikus levelére válaszolva ? melyben a november havi általános forgalmi adó bevallásban szereplo visszaigénylésbol rendezné a társasági adó feltöltési kötelezettségét, ez határidoben történt feltöltésnek minosül-e - az alábbi tájékoztatást adom:

Az adózás rendjérol szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban: Art.) 43.§ (4) bekezdése szerint az adózó bevallásában rendelkezhet arról, hogy az igényelt költségvetési támogatást az adóhatóság az adózó által megjelölt adó megfizetésére számolja el. A jogszeruen igényelt költségvetési támogatás beszámításával az adó megfizetettnek, a költségvetési támogatás kiutalása, illetoleg az adó megfizetése idopontjában az igénylés (bevallás) beérkezése, de legkorábban a támogatás esedékesség napját kell tekinteni.
Az Art. 4.§ (3) bekezdés b) pontja szerint: ha a törvény másképp nem rendelkezik az adó-visszaigénylés és az adó-visszatérítés tekintetében a költségvetési támogatásra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

A fenti törvényi rendelkezések értelmében a december 20-án esedékes általános forgalmi adó bevallásban szereplo jogszeru visszaigénylés társasági adóra történo átvezetésével határidoben eleget tesz a feltöltési kötelezettségének, az átvezetett összeg erejéig.

Tájékoztatom, hogy levelem az Ön által rendelkezésre bocsátott adatokon, információkon  alapul. Egyben közlöm, hogy válaszlevélben részletezettek az adóhatóság szakmai álláspontjának minosülnek, kötelezo jogi erovel nem bírnak.

Tisztelettel:

APEH Dél-alföldi Regionális Foigazgatóság
Jogi Koordinációs Foosztály
Tájékoztatási Osztálya

kovacs.attilane

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd dec. 14, 2010 7:34 am

Köszönjük hogy megosztottad velünk. Én még nem is hallottam eddig ilyen esetről. Üdv. Kata
kovalkata

HozzászólásSzerző: kovacs.attilane » kedd dec. 14, 2010 7:48 am

Hozzá kell tennem, hogy a könyvvizsgálómat kivéve mindenki óv a dologtól, mert a Hivatal sokszor kinyomta már a bírságot, mivel csak 30 ill 45 nap múlva írják jóvá a TAO-n, de állítólag MINDIG  visszavonták, mert az Art. szerint nem jogos

Ildi

kovacs.attilane

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd dec. 14, 2010 7:51 am

Szia Ildi!

Bevallom Neked, ha nincs rá esély, hogy 20-ig jóváírják a TAO-n, akkor bizony én is félnék ezt meglépni. Most előadáson is épp téma volt ez, hogy a TAO-nál csak azokat veszik számításba, amik 20-án ott vannak a számlán (vagy esetleg 20-án már leemelték a Te bankodról, de az csak 21-én érkezik meg). A többi esetben nem méltányolnak. Úgyhogy akkor eléggé szórtak a vélemények, mert Te pont azt ellenkezőjét hallottad. (ja, egyébként arról nem hallottam még, hogy a költségvetési támogatást is át lehet oda vezettetni)

Üdv. Kata 

kovalkata

HozzászólásSzerző: zspotorke » szer. dec. 15, 2010 1:45 am

Sziasztok!

Ezt a kérdést én is feltettem anno az APEH nyílt napján - és pontosan ezt a választ kaptam Ildi, amit Neked is írtak. Ezzel együtt: ha behívnak kiutalás elöttire ott elég egy "szösszenet", hogy ne teljesüljön a dolog és akkor 2 legyet egy csapásra..

Ha nagy összegről van szó én is óvatos lennék. Lehet, hogy ez gyávaság, de...

zspotorke

HozzászólásSzerző: timsina1 » szer. dec. 15, 2010 7:22 am

Én évek óta a 11. havi áfáról vezetem át a társasági adó feltöltést. Még soha nem lett belőle probléma, mindig elfigadta az adóhivatal.
timsina1

HozzászólásSzerző: hbrigitta79 » pén. dec. 17, 2010 12:03 pm

Szerintem is ha jogos a visszaigénylés minden további nélkül át lehet vezetettni. Nekem is azt tanácsolták, hogy biztos ami biztos fizessünk. De szerencsére nem fogadtam meg a tanácsot, és soha se késedelmi kamatot se mulasztási bírságot nem kellett amiatt fizetni, hogy APEH vizsgálat miatt később került átvezetésre az összeg.
hbrigitta79

Vissza: TAO