Adófórum

Adózási és számviteli információk

törzstőke átvezetés

TAO

törzstőke átvezetés

HozzászólásSzerző: pintyő1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Egy kedves ügyfelem nagyon kiszurt velem.

Egyéni vállalkozó , és most alapított egy Kft-t. Mondta nekem, hogy megy a bankba befizetni a törzs tőkét. De sajnos befizette, hanem az egyéni számláról átvezette a társaságira. Azt hittem hátast dobok, mikor megláttam. Sőt az illetéket is a cégbejegyzéshez is onnan fizette.

Ha valakinek már volt ilyen esete, kérem segítsen, hogy hogy könyveljem le?

előre is köszi

Andi

pintyő1

törzstőke átvezetés

HozzászólásSzerző: Kiskovács » vas. nov. 21, 2010 7:32 pm

Szia! Ha a törzstőkét átutalta a saját számláról a Kft számlájára, akkor nyugodtan lekönyvelheted, mint befizetett törzstőke. Annak a pénznek mindegy volt, hogy a bankig gyalogolt, autózott, vagy utalással került oda. Ha az illetéket a maszek számláról közvetlenül az állam felé utalta, az a vállalkozó baja. Itt már nem tudsz mit tenni. A maszek bankszámláját őrizze erősen az ügyfél, ha a cégbíróság követeli tőle ismételten az összeget - a KFT-től várja, a magánszemély utalásával valószínűleg nem fog tudni mit csinálni -. Majd kitisztázza az ügyfél, addig pedig nem tudod költségként elszámolni. Persze lehet, hogy célszerű lenne mielőbb tisztáznia a dolgokat, nehogy az legyen belőle, hogy a KFT által be nem fizetett illeték miatt a Cégbíróság a céget törli. Majd az ügyfél ezután jobban odafigyel, hogy mit kavar. Margó
Kiskovács

törzstőke átvezetés

HozzászólásSzerző: baloghnehajni » vas. nov. 21, 2010 8:16 pm

Ma már, mivel elektronikus illeték befizetésről van szó, mindegy, milyen számláról érkezik a pénz. Éppúgy, mint a közzétételi díj befizetésekor, itt is kap egy azonosítót, és az azonosító alapján történik az illeték befizetésének igazolása. Az ügyvéd csak ez után tudja elindítani a cégbejegyzést. Az a veszély tehát nem áll fenn, hogy illeték befizetés hiánya miatt töröljék a céget.

Az egyetlen gond az, hogy az ügyfél az e.v számláról utalt. Én simán kp felvétként könyvelném le mind a törzstőke befizetés, mind az illeték befizetés utalását - annak ellenére, hogy utalásról beszélünk- Ez az egyéni vállalkozásban nem költség, ezt az összeget , ha csak le nem költésgeli a vállalkozásában, le kell mejd adóznia.

A Kft oldaláról valóban mindegy, hogy befizette-e kp.-ban, vagy utalta egy bankszámláról. Egyszerűen felkönyveled a törzstőke beifizetést. 

Hajni

baloghnehajni

törzstőke átvezetés

HozzászólásSzerző: Kiskovács » vas. nov. 21, 2010 8:54 pm

Szia Hajni! Én úgy értelmeztem a kérdést, hogy nem az egyéni vállalkozói bankszámláról, hanem magánszemély bankszámláról utalta az illetéket be a Cégbíróságra. Az egy dolog, hogy az összeg beérkezéséről az IRM-től megkapja a KFT az igazolást, viszont a pénzügyi teljesítést ez alapján nem tudja lekönyvelni, mert sem a KFT bankszámláján, sem a KFT pénztárában nem jelenik meg a befizetés.

A törzstőke befizetés más dolog, hiszen az összeg beérkezett a KFT bankszámlájára, és annak befizetését ott könyvelni tudja, de az illeték elutalásáról, annak pénzügyi teljesítéséről nincs pénzforgalmi bizonylat, tehát a KFT-nél az nem tud megjelenni költségként. Margó

Kiskovács

törzstőke átvezetés

HozzászólásSzerző: baloghnehajni » hétf. nov. 22, 2010 4:38 am

Szia Margó!

Sajnos az IRM a cégalapításról egyébként sem szokott korrekt, lekönyvelhető bizonylatot adni. Legalábbis én még nem találkoztam vele. Ugyanis az illeték elindítása vagy az ügyvéd által történik (ügyfél odaadja neki a pénzt, az ügyvéd pedig a saját ügyvédi számlájáról utalja), és ekkor az igazolás az ügyvéd nevére érkezik, vagy magánszámláról indítják, és akkor a magánszemély nevére szól.

Mióta nem kötelező a törzstőkét elhelyezni a bankszámlán, a cégek csak a bejegyzés után nyitnak számlát, így eleve nincs esélye annak, hogy cégnévre szóljon az IRM igazolás.

Lehet, hogy másnak nem ilyen tapasztalatai vannak, nálam az idén 2-ből 2 cég nem kapott cégnévre szóló igazolást.

Hajni

baloghnehajni

törzstőke átvezetés

HozzászólásSzerző: pintyő1 » hétf. nov. 22, 2010 9:09 am

Sziasztok!

Köszi a válaszokat. Nekem se a Kft-s oldallal volt bajom, hanem az egyéni vállalkozóival.

De ha ugy gondoljátok lekönyvelem kp felvétként.

köszi

andi

pintyő1

törzstőke átvezetés

HozzászólásSzerző: Bakosné » hétf. nov. 22, 2010 12:22 pm

Sajnos a vállalkozók sokszor keverik a vállalkozás pénzét a sajátjukkal. Ha például a vállalkozás bankkártyájával vásárol saját magának, akkor is kp. felvétként könyvelem. Nem tudok más elfogadható megoldást.

Márti

Bakosné

Vissza: TAO