Adófórum

Adózási és számviteli információk

Adomány 2010

TAO

Adomány 2010

HozzászólásSzerző: matyekg » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

A következőben kérném segítségeteket.

2010.évben és Kft. "adományt" (visszafizetési kötelezettség nélküli pénzátadás) akar utalni egy közhasznú minősítéssel rendelkező Sportegyesület részére. Azt megtaláltam a TA.-ban , hogy adólapot nem kell növel vi és az adóalap csökkenthető "tartós adományként" (mitől tartós?) az adómány összegének 20%-l, és amennyiben a Sportegyesület nem veszteséges az adomány nélkül, akkor az "adományozás" a vállalkozás érdekében felmerült ráfordítás.

Tehát, ha jól értem a kifizetéskor elszámolom rendkívüli ráfordításként (azaz csökkentem az adóalapom) évvégén elismert költség lesz a kifizetés, nem kell növelnem az adóalapomat és még ha tartós az adomány akkor az igazolásalapján az adóalapomat még 20%-l csökkenthetem?

Ha van valakinek gyakorlati tapasztalata az megköszönném.

Üdv.

G.

matyekg

Adomány 2010

HozzászólásSzerző: mona79 » csüt. jan. 28, 2010 1:57 pm

A tartós adomány akkor tartós, ha olyan jellegű szerződést köttök az egyesülettel, ez nem egyszeri kifizetés, hanem többször és rendszeres és meghatározzák a felhasználást stb.
mona79

Adomány 2010

HozzászólásSzerző: Confused » csüt. jan. 28, 2010 4:50 pm

A 2010. január 1-től hatályos szabályok alapján ezentúl csak a kiemelkedően közhasznú szervezetnek juttatott adomány 50%-a vonható le az adományozó adózás előtti eredményből, illetve a közhasznú, kiemelkedően közhasznú szervezetnek való tartós adományozás esetén az adomány 20 %-a, együttesen legfeljebb az adózás előtti eredmény összegéig. Tehát csak az adomány 20 illetve 50%-a vonható le az adóalapból, attól függően, hogy milyen szervezet a kedvezményezett.

A tartós adományozás azt jelenti, hogy a támogató vállalja, hogy a  támogatást az arra vonatkozó szerződés megkötésének évében és az azt követő legalább három évben nyújtani fogja.
Confused

Adomány 2010

HozzászólásSzerző: csibus » szer. márc. 03, 2010 9:43 am

Sziasztok!

Én ezt a jogszabályt másképp értelmezem, mint Confused. Szerintem annyi változott tavalyhoz képest, hogy kivették az adóalapnövelők közül a teljes adomány összegét, a csökkentők közül az adózás előtti eredmény 20%-ának megfelelő összeget, vagyis a számvitelben rendkívüli ráfordításnak elszámolt adomány teljes értékű ráfordítás lett, nem kell vele módosítani az adóalapot utólag. Plusz csökkentőbe bekerült 2 még ezen kívül is extrán támogatni kívánt cél: a kiemelkedően közhasznúak +50% és a tartós adományázi szerződésen alapuló adományozás +20%.

Amiről Confused írt, az az adóalapmódosítás, ami az adózás előtti eredményt (amiben már benne van az adomány) csökkentheti még. Ha igaz lenne Confused értelmezése, akkor megmaradt volna az adományok adóalapnövelő tételek közti szerepeltetése, a csökkentőből pedig kivették volna a korábbi 20%-os csökkenést és helyette szerepelne ez a 20-50% kedvezmény. De nem így van!!!!

Az az infó viszont nekem új, hogy csak abban az esetben ismeri el a tao az adományt, ha anélkül nem veszteséges a közhasznú szervezet. Ezt megkérdezhetem, hogy melyik jogszabályban találtad?

Ugyanis alapvetően a közhasznú szervezetek az adományt elköltik, vagyis évvégi beszámolójukban lesz adomány és ennek megfelelően jó sok ktg is. Ha utólag megnézem a ktgeiket úgy, hogy a bevételekből kivonom az adományt, akkor naná, hogy veszteséges lenne az adomány nélkül. Nem gondolnám, hogy az állam azt az adományt ismerné el ktgnek, amit a közhasznú szervezet felhalmoz és nem költ el.

Arról nem is beszélve, hogy utólag honnan tudnám meg, hogy hogyan alakult a közhasznú szervezet mérlege, ami még nincs is kész január 31-én, amikor nekem elküldi az igazolást. Továbbá súlyos bizonytalansági tényező lenne, ha az adományozásnál még nem tudom, hogy ezt el fogom tudni számolni vagy sem.

Tovább kutakodtam, a tao tv. írja ezt a bizonyos veszteségmentes igazolást a 13. fejezetben. Ha viszont a HVG Adókülönszám 54.oldalának 1. hasábját legalul nézem, akkor azt mondja, hogy ez a nonprofit szervezetekre nem vonatkozik. Hivatkozásként egy olyan törvényhelyet ad meg (2009.évi 116 tv. 145§ (1) bekezdés, ami viszont csak a hatálybaléptetésről beszél 2010.01.01-i nappal.

Valószínúleg a HVG elírta a hivatkozást, de remélem, hogy az viszont igaz, hogy a nonprofitokra nem vonatkozik. Jövő csütörtökön megyek egy TAO előadásra, amit a Pölöskeiné tart, meg fogom tőle kérdezni. Jelenleg a Saldo sem tudja értelmezni ezt a kitételt, most beszéltem velük. Viszont csak a veszteségmentességi igazolás a kérdés számukra is, a rendkívüli ráfordításként való elszámolás nem. 

csibus

Adomány 2010

HozzászólásSzerző: matyekg » szer. márc. 03, 2010 9:12 pm

Szia Csibu!

Köszönöm a megerősítést, most idő hiányában gyorsan csak annyai, hogy a TA. 3.számú melléklet 13.pontjának utolsó "tagmondata" alapján gondoltam a "veszteség mentességet".

Üdv.

G

matyekg

Adomány 2010

HozzászólásSzerző: zsofia » kedd márc. 23, 2010 10:47 am

Sziasztok!

Ezzel kapcsolatban szeretném én is megkérdezni a véleményeteket, hogyha egy egyéni vállakozó utal adományként, támogatásként egy bizonyos összeget egy közhasznú minősítéssel rendelkező sportegyesületnek, akkor az ő esetében hogyan alakul az adomány elszámolása?

Köszönöm,

Zsuzsó

zsofia

Adomány 2010

HozzászólásSzerző: zfa » csüt. szept. 16, 2010 6:46 am

Sziasztok!

09.14-én voltam egy előadáson, ahol Átsné Molnár Judit (APEH Ügyfélkapcsolatai Fő.) volt az egyik előadó. Rákérdeztem erre a nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költségre (TAO tv.3.sz.mell.A. 13.pont): " az adóévben visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatás..., (ha) az adózó nem rendelkezik a juttatásban részesülő nyilatkozatával, amely szerint a juttatás adóévében az eredménye a juttatás következtében elszámolt bevétel nélkül számítva nem lesz negatív, amelyet a beszámolója elkészítését követően azzal igazol."

Ő azt mondta, hogy ez a közhasznú szervezet vállalkozási tevékenységére vonatkozik. Azaz, ha nyilatkozik a közhasznú szervezet, akkor arról kell, hogy nyilatkozzon, hogy a vállalkozási tevékenységének adózás előtti eredménye a kapott támogatás nélkül sem lenne negatív, vagy arról, hogy nincs vállalkozási tevékenysége.

És igen, utólag a beszámolóját is el kéne kérni. (esetleg önállóan letölteni, ha valahol közzéteszi)

Mindezt még nem láttam sehol leírva így és nyilatkozat mintával sem találkoztam, de hasznos lenne. Úgyis kevés a pénz, legalább azt a lehetőséget ne zárjuk el a közhasznú szervezetek elől, ami még elérhető lehet!

zfa

zfa

Adomány 2010

HozzászólásSzerző: zfa » csüt. szept. 16, 2010 6:50 am

Bocs! Pontatlan voltam. Én kifejezetten a közhasznú szervezetnek adott támogatásra kérdeztem rá, de az előbb idézett törvénypont nem csak rájuk vonatkozik természetesen!

zfa

zfa

Vissza: TAO