Sziasztok !
Ha a számla kelte (szállító esetén) 2009,12,31 a teljesítés 2010. hogy könyvelitek le?
ugyanez a kérdés vevő számlánál is szla kelte 2009,12,01 teljesítés 2010
sürgős lenne légyszi segítsetek!
Sziasztok !
Ha a számla kelte (szállító esetén) 2009,12,31 a teljesítés 2010. hogy könyvelitek le?
ugyanez a kérdés vevő számlánál is szla kelte 2009,12,01 teljesítés 2010
sürgős lenne légyszi segítsetek!
attól függ számvitelileg milyen időszakot számlázott ki , én elhatárolnám ha Pl. 2009 decembert számlázott ki.
Vic
Szia
Szerintem ha a számla folyamatos szolgáltatásról szól és ezért a teljesítés ideje és az esedékessége egyenlő és 2010 évre esik a 2009 évben így könyvelném:
T 1/2/5 - K 454
T 368 - K 454
Vevőnél:
T 311 - K 9
T 311 - K 479
2010 évben lehet érvényesíteni az áfát emiatt
T 479 - K 467
ill
T 466 - K 368
üdv Zsolt
MEg kell határozni a számla számvitel szerinti teljesítés időpontját. Tehát, ha az a bevétel vagy költség 2009. évi, függetlenül a számla keltétől , illetve a teljesítés időpontjától a költséget / bevételt decemberbe az áfába pedig januárba kell beletenni, akkor a következőképpen könyvelem, természetesen az a program, amivel én könyvelek erre ad lehetőséget.
2009.12.31-én lekönyvelem a szokásos módon pl. egy vevőt kontírozok ki
T 311 - K 91 K 467, mégpedig úgy, hogy a könyvelés dátuma 2009.12.31, teljesítés dátuma, pedig 2010.... a számlán szereplő teljesítési dátum.
Ebben az esetben a főkönyvi kartonon szerepelnek az összeget, de az áfaanalitikában nem, ezért az áfát el kell a 467 kartonról könyvelnem.
T 467 - K 45 az áfa összegével. Ezt 2010-be visszakönyvelem.
Ezt ettől az évtől (évvégétől) csináljuk így. Remélem így jó, és várom más észrevételét is.
Illetve egy dilemmám azért van. pl a könyvelési díj. A számlát a decemberi könyvelési díjról ugye januárba állítjuk ki, a számlán szerepel, hogy decemberi könyvelés, számla kelte, teljesítés időpontja január.
Ezt az ügyfélnek költségnek lekönyvelem decemberre, ugyanis 2009.évi költség.
De nekünk csak januárba árbevétel, mert ugye a decemberi anyagot januárba könyveljük. Na amikor ezt a magyarázatot beadtam a főnökömnek, ugyancsak nagyot nézett, de végülis igazat adott, bár nem vagyok benne biztos, hogy jó.
Remélem érthető voltam, és másokat is jól belekavartam....
Üdv Móni
Szia!
Szerintem jó, amit a vevő számla kömyveléséről írtál. Apróság, de nem tudom, hogy nálad mi a 45 szla, amire a fizetendő áfát átvezeted.
A könyvelési díjatokról: szerintem az ügyfélnek és nektek azonosan kellene könyvelni a számlát. Ugyanis nála is az a költség, amit ti dec. hóban végeztetek el, függetlenül attól, hogy éppen melyik hónap könyvelési bizonylatait dolgozzátok fel. A szolgáltatás elvégzésének tényleges időszaka számít, akár bevétel, akár költség.
Üdv: Böbe
A 45-ös számla rövidlejáratú kötelezettség. A könyvelési díjról valószínűleg egyet fogok veled érteni.
Köszönöm
Móni
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 35 vendég