Adófórum

Adózási és számviteli információk

beruházási adóalap és adókedvezményről

TAO

HozzászólásSzerző: s-veronika@freemail.hu » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Ha van egy csak magánszemélyek tulajdonában lévő magyarországi cég, ennek 100 %-os tulajdonában van egy magyarországi leányvállalata.

A leányvállalat igénybe veheti-e adóalap csökkentő jogcímként a beruházási adóalap kedvezményt a TAO 7.§ zs bekezdése szerint? Hisz az anyavállalatának magánszemélyek a tulajdonosai, a törvény szerinti többi feltételnek pedig megfelel a leányvállalat.

Előre is köszönöm a gyors választ!

Veronika

s-veronika@freemail.hu

HozzászólásSzerző: madora100 » pén. szept. 04, 2009 7:07 am

Véleményem szerint akkor veheti igénybe a TAO kedvezményt, ha a többségi tulajdonosú anyavállalat tulajdonosai is magánszemélyek. Írásod szerint én ezt értem, így igénybevehető a kedvezmény, a többi feltétel fennállása esetén.
madora100

HozzászólásSzerző: zspotorke » pén. szept. 04, 2009 7:13 am

Én is így tudom ill. emlékeim szerint a besorolást (kis-és középváll.) a két cégre együttesen kell vizsgálni. De ennek utána kell néznem.

P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: thzs » pén. szept. 04, 2009 9:32 am

Szia!

A leányvállalat sajnos nem veheti igénybe a 7.§ zs. pontjában részletezett kedvezményt, mert ezt csak kizárólag magánszemély tulajdonosokkal - és esetleg visszavásárolt üzletrésszel, részvénnyel - rendelkező társaságoknak jár.

(Azt, hogy ki tekinthető kis- ill. középvállalkozásnak, valóban a kapcsolódó cégekkel együtt kell elbírálni, de a leánynál sajnos ez a zs. pontos kedvezmény nem jöhet szóba.)

tao részlet:

1996. évi LXXXI. Törvény a társasági adóról és az osztalékadóról

7. § (1) Az adózás előtti eredményt csökkenti:

zs) az adóév utolsó napján kis- és középvállalkozásnak minősülő adózónál - ha igénybe kívánja venni a kedvezményt - a korábban még használatba nem vett ingatlan, valamint a korábban még használatba nem vett, a műszaki berendezések, gépek, járművek közé sorolandó tárgyi eszköz üzembe helyezése érdekében elszámolt adóévi beruházások értéke, továbbá az ingatlan bekerülési értékét növelő adóévi felújítás, bővítés, rendeltetés-változtatás, átalakítás értéke, valamint az immateriális javak között az adóévben állományba vett, korábban még használatba nem vett szellemi termék bekerülési értéke, figyelemmel a (11)-(12) bekezdésben foglaltakra.

(11) Az (1) bekezdés zs) pontjában foglaltakat az adózó

a) abban az adóévben alkalmazhatja, amely adóév egészében valamennyi tagja (részvényese, üzletrész-tulajdonosa) az adózón kívül kizárólag magánszemély (ideértve az MRP-t is) volt,

b) nem alkalmazhatja az üzemkörön kívüli ingatlan, az ültetvény bekerülési értékére, az üzemkörön kívüli ingatlan, az ültetvény bekerülési értékét növelő adóévi felújítás, bővítés, rendeltetés-változtatás, átalakítás értékére, valamint a hibás teljesítés miatt a jótállási időn belül cserébe kapott tárgyi eszköz, szellemi termék bekerülési értékére, ha a cserére visszaadott tárgyi eszközre, szellemi termékre az adózó alkalmazta az (1) bekezdés zs) pontjának előírását.

(12) Az (1) bekezdés zs) pontja szerinti összeg nem haladhatja meg az adózás előtti eredményt, és nem lehet több 30 millió forintnál.

Üdv.Zs.

thzs

HozzászólásSzerző: s-veronika@freemail.hu » hétf. szept. 07, 2009 2:12 am

Köszönöm a válaszokat! Megnyugtatóbb lett volna, ha csak egyféle válasz érkezik, de mivel nemleges választ is kaptam, én is kételkedem.
s-veronika@freemail.hu

Vissza: TAO