Adófórum

Adózási és számviteli információk

iparüzésiadó társaságiadóban

TAO

HozzászólásSzerző: aesdbt@axelero.hu » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

2006-és 2007 iparüzésiadómmai csökkenetttem a társaságiadó alapomat a köztartozások tekintetében megnéztem a folyószámlát és a vége tulfizetést mutatott .Én ugy kezelten hogy nincs köztartozásom.Az APEH viszont átfogóellenörzésnél adónemenként itélte meg és két adónemben tartozásom mutatkozott igy nem vehettem volna igénybe a kedvezményt,Kérlek segitsetek sürgösen mert folyamatban van az ellenörzésem .Még annyit a tulfizetésem 3.500 e ft a hátralékom 98 e ft
aesdbt@axelero.hu

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. jan. 22, 2009 7:58 am

Szia!

Sajnos van jó hírem is, meg rossz is. Ugyanis a 2006. évben hatályos rendelkezés szerint (az adózás rendjéről szóló 2003.évi XCII.törvény 178.§ 4. pontja) adótartozás:

4. adótartozás: az esedékességkor meg nem fizetett adó és a jogosulatlanul igénybe vett költségvetési támogatás,

Azaz nincs mód a túlfizetés beszámítására, nem nettó módon kellett akkor még nézni a folyószámlát.

Azonban ez a jogszabály módosult, mégpedig a 2007.évi CXXVI.törvény 216.§ (1) bekezdése módosította, hatályos 2007. XI. 16-tól:

4. adótartozás: az esedékességkor meg nem fizetett adó és a jogosulatlanul igénybe vett költségvetési támogatás; ha jogszabály valamely kedvezmény igénybevételét ahhoz köti, hogy az adózónak ne legyen adóhatóságnál nyilvántartott adótartozása, e feltétel vizsgálata során az adóhatóságnál nyilvántartott adótartozás összegét csökkenteni kell az ugyanazon adóhatóságnál nyilvántartott túlfizetés összegével (nettó adótartozás),

A jó hír az, hogy a 2007.évi zárásnál, a társasági adó kiszámításánál, bevallásánál már ez a szabály érvényes, azaz hiába volt tartozás néhány adónemen, ha más adónemen túlfizetés volt, és összességében sem tartozás volt, akkor jogosan lett figyelembevéve az iparűzési adó adóalap-csökkentőként.

Nyilván a jogalkotók is érezték, hogy mennyire nonszensz és igazságtalan néhány ezer Ft-os tartozás mellett, több millió Ft-os túlfizetés esetén, hogy ne vehessék figyelembe a kedvezményt. Azért nem értem, hogy a revizor miért nem tudja, hogy 2007.XI.16-tól nettó módon kell nézni az adótartozást?! Szerintem a 2006.évi megállapítással kapcsolatban pedig méltányosságot lehetne kérni, mert bár a jogszabály még nem engedte meg a túlfizetés beszámítását, a jogalkotó szándéka világos, az APEH pedig méltányosságot gyakorolhat.

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: madora100 » pén. jan. 23, 2009 9:06 am

Böbe jogszabályi hivatkozása alapján a 2007.évi adóalap csökkentés egyértelműen kivédhető. A 2oo6.év azonban eléggé kétséges. Tényleg csak az apeh jóindulatán múlik a dolog. Véleményem szerint a revizor 2oo6-ra meg fogja állapítani a TAO hiányt annál is inkább, mert a 2oo7.évet meg tudod vétózni. Ha nem is kapsz méltányosságból adó elengedést, vagy mérséklést, akkor is nyertél valamit .
madora100

HozzászólásSzerző: zspotorke » pén. jan. 23, 2009 9:33 am

Szia!

A 2007-tel szerintem sem lehet gond - törvényi háttér van hozzá.  Én is egészen biztosan beadnék méltányossági kérelmet 2006-ra (ha nincs jóindulat) és többek között a nagyságrendekre való hivatkozással is érvelnék.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: validitas » pén. jan. 23, 2009 9:41 am

Szia Zsuzsa!

Még folyik az ellenőrzés, még nem tud beadni semmit, legfeljebb a revizor jóindulatára apellálhat. De neki meg nyilván a megállapítás az érdeke....

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: zspotorke » pén. jan. 23, 2009 9:49 am

Igen látom Böbe, hogy még folyik  az ellenőrzés és én is azt gondolom, hogy 2006-ra megállapítást fog tenni, mert nem járhat el másként, ott még nem volt oszevonható "törvényesen" az egyenleg. Ésszerűtlen a dolog, ahogy írod is - de attól még nem volt törvénybe foglalva. Ezért gondoltam én is arra, hogy beadnék egy gondosan kimunkált kérelmet - természetesen csak akkor amikor már lehetőségem is van rá.

Üdv: P. Zsuzsa

zspotorke

Vissza: TAO