Szia!
Sajnos van jó hírem is, meg rossz is. Ugyanis a 2006. évben hatályos rendelkezés szerint (az adózás rendjéről szóló 2003.évi XCII.törvény 178.§ 4. pontja) adótartozás:
4. adótartozás: az esedékességkor meg nem fizetett adó és a jogosulatlanul igénybe vett költségvetési támogatás,
Azaz nincs mód a túlfizetés beszámítására, nem nettó módon kellett akkor még nézni a folyószámlát.
Azonban ez a jogszabály módosult, mégpedig a 2007.évi CXXVI.törvény 216.§ (1) bekezdése módosította, hatályos 2007. XI. 16-tól:
4. adótartozás: az esedékességkor meg nem fizetett adó és a jogosulatlanul igénybe vett költségvetési támogatás; ha jogszabály valamely kedvezmény igénybevételét ahhoz köti, hogy az adózónak ne legyen adóhatóságnál nyilvántartott adótartozása, e feltétel vizsgálata során az adóhatóságnál nyilvántartott adótartozás összegét csökkenteni kell az ugyanazon adóhatóságnál nyilvántartott túlfizetés összegével (nettó adótartozás),
A jó hír az, hogy a 2007.évi zárásnál, a társasági adó kiszámításánál, bevallásánál már ez a szabály érvényes, azaz hiába volt tartozás néhány adónemen, ha más adónemen túlfizetés volt, és összességében sem tartozás volt, akkor jogosan lett figyelembevéve az iparűzési adó adóalap-csökkentőként.
Nyilván a jogalkotók is érezték, hogy mennyire nonszensz és igazságtalan néhány ezer Ft-os tartozás mellett, több millió Ft-os túlfizetés esetén, hogy ne vehessék figyelembe a kedvezményt. Azért nem értem, hogy a revizor miért nem tudja, hogy 2007.XI.16-tól nettó módon kell nézni az adótartozást?! Szerintem a 2006.évi megállapítással kapcsolatban pedig méltányosságot lehetne kérni, mert bár a jogszabály még nem engedte meg a túlfizetés beszámítását, a jogalkotó szándéka világos, az APEH pedig méltányosságot gyakorolhat.
Üdv: Böbe
Szia!
A 2007-tel szerintem sem lehet gond - törvényi háttér van hozzá. Én is egészen biztosan beadnék méltányossági kérelmet 2006-ra (ha nincs jóindulat) és többek között a nagyságrendekre való hivatkozással is érvelnék.
Üdv: P.Zsuzsa
Szia Zsuzsa!
Még folyik az ellenőrzés, még nem tud beadni semmit, legfeljebb a revizor jóindulatára apellálhat. De neki meg nyilván a megállapítás az érdeke....
Üdv: Böbe
Igen látom Böbe, hogy még folyik az ellenőrzés és én is azt gondolom, hogy 2006-ra megállapítást fog tenni, mert nem járhat el másként, ott még nem volt oszevonható "törvényesen" az egyenleg. Ésszerűtlen a dolog, ahogy írod is - de attól még nem volt törvénybe foglalva. Ezért gondoltam én is arra, hogy beadnék egy gondosan kimunkált kérelmet - természetesen csak akkor amikor már lehetőségem is van rá.
Üdv: P. Zsuzsa
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 73 vendég