Adófórum

Adózási és számviteli információk

Megáll-e a kapcsolt vállalk. definiciója?

TAO

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Egy másik evás kérdés alatt fut már ez a témám, de mivel nem kapok rá megnyugató választ, felteszem mégegyszer, hátha itt most többen is elolvassák. Egész éjjel nem aludtam és reggel óta hasmenésem van, mert a másik topicban P.Zsuzsa az ellenkezőjét gondolta, és úgy hiszem hogy Ő igen jó szakember. 

Van egy számvitelis evás cégem. A részesedés arány az egyszerűség kedvéért 75-25%. Apa és fia van benne, az apáé a 75%, a fiáé 25%. A fiúnak van egy másik cége, ahol ő a többségi tuljadonos, abban nincs benne az apa. Az evás cég rendszeresen számláz a fiú cégének. Eddig én úgy gondoltam, hogy ez nem növelő tétel az evában, mert az apa abban a cégben nincs benne, akitől a bevételt kapja. Az evás cégben is csak kissebbségi részesedéssel van benne a fiú. Tehát semmiféle többségi befolyás nincs a két cég között.

Időközben elküldtem egy elektronikus állásfoglalás kérést az apehnak, dehát az mint tudjuk 1 hónap, és én addig csont és bőr leszek. 

Segítsetek, kérlek. Kata 

kovalkata

HozzászólásSzerző: melcsi62 » csüt. ápr. 03, 2008 7:54 am

Első blikkre, anélkül, hogy belenéznék a törvénybe: azt mondanám, hogy az EVÁ-snál bizony duplás az a bevétel, amit a fiú cégéből kap, mert ugyan az apa nem tulajdonos abban a másik cégben, de az apa többségi az EVÁ-sban, a fia ugyan kisebbségi ebben, de közeli hozzátartozója az EVÁ-s többséginek. De nézem mindjárt :

Az eva alapja

5. § (1) Az eva alapja az adóalany által az adóévben megszerzett összes bevétel, módosítva az e törvényben meghatározott jogcímek szerint.

(2) Az eva alapjának megállapításakor az adóévben megszerzett összes bevételt növeli:

a) az adóévben megszerzett bevétel, ha annak fizetésére (teljesítésére) olyan személy köteles, amellyel az adóalany a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvényben meghatározott kapcsolt vállalkozási viszonyban áll;

TAo.tv.-- 

23. kapcsolt vállalkozás: 2/2006. Számviteli kérdés Két korlátolt felelősségű társaságban is ugyanazon magánszemély a többségi tulajdonos. Kell-e a többségi tulajdonos magánszemélynek összevont (konszolidált) éves beszámolót készítenie?

A 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: számviteli törvény) 10. §-ának előírása alapján összevont (konszolidált) éves beszámolót és összevont üzleti jelentést az a számviteli törvény hatálya alá tartozó vállalkozó köteles készíteni, amely egy vagy több vállalkozóhoz fűződő viszonyában a 3. § (2) bekezdésének 1. pontja értelmében anyavállalatnak minősül.

Bár a két kft. többségi tulajdonosa ugyanaz a magánszemély, a magánszemély azonban befektetőként sem tartozik a számviteli törvény hatálya alá, így összevont (konszolidált) éves beszámolót sem kell készítenie.

[Zárójelben jegyezzük meg, bár a számviteli előírások szerint nem kell összevont (konszolidált) éves beszámolót készítenie, a társasági adó szempontjából a kapcsolt vállalkozási jogviszony a magánszemély és a kft.-ék, illetve a kft.-ék egymás közötti kapcsolatában a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 4. §-ának 23. pontja szerint fennáll!]

[2000. évi C. törvény 10. §, 1996. évi LXXXI. törvény 4. § 23. pont]

a) az adózó és az a személy, amelyben az adózó - a Polgári Törvénykönyv (a továbbiakban: Ptk.) rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával - közvetlenül vagy közvetve többségi befolyással rendelkezik,

b) az adózó és az a személy, amely az adózóban - a Ptk. rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával - közvetlenül vagy közvetve többségi befolyással rendelkezik,

c) az adózó és más személy, ha harmadik személy - a Ptk. rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával - közvetlenül vagy közvetve mindkettőjükben többségi befolyással rendelkezik,

d) a külföldi vállalkozó és belföldi telephelye, valamint a külföldi vállalkozó telephelyei, továbbá a külföldi vállalkozó belföldi telephelye és az a személy, amely a külföldi vállalkozóval az a)-c) alpontban meghatározott viszonyban áll, azzal, hogy

da) többségi befolyásnak minősül az is, ha valamely személy jogosult a vezető tisztségviselők, felügyelő bizottsági tagok többségének kinevezésére vagy leváltására,

db) a többségi befolyás meghatározásához a közeli hozzátartozók szavazati jogát együttesen kell figyelembe venni;

23/a. kedvezményezett átalakulás: az olyan átalakulás (ideértve az egyesülést, a szétválást és a részleges átalakulást is), amelyben jogelődként és jogutódként is csak társaság (32/a. pont) vesz részt, ha

a) a jogügylet révén a jogelőd tagja(i), részvényese(i) legfeljebb a jogutód által az átalakulás keretében kibocsátott részvény(ek), üzletrész(ek) együttes névértéke (névérték hiányában a jegyzett tőke arányában meghatározott értéke) 10 százalékának megfelelő pénzeszközt szerez(nek), valamint

b) szétválás, részleges átalakulás esetén a jogelőd tagjai, részvényesei arányos részesedést szereznek a jogutódokban,

c) az egyszemélyes társaság egyedüli tagjába, részvényesébe olvad be;

------------------------

Tehát a Tao.tv-es kapcsolt vállalkozás elbírálásnál a magánszemélyek tulajdonlása és a magánszemélyek egymáshoz fűződő kapcsolata is figyelembe veendő - a  minősítésnél -, lehet, hogy nincs igazam, de a fiú a papa közeli hozzátartozója, tehát könnyen felfogható úgy is, hogy a fiú akár az EVÁ-s cégben is "többségi befolyású",  a saját cégében, ahol a papa nem játszik ott eleve jegyzett tőkéjénél fogva többségi tulajdonos - tehát az EVÁ-s cég mikor a fiú cégének számláz, akkor az bizony növelő tétel is.

De ezt ne vedd készpénznek, csak eszme futtatás. Ha nekem lenne ilyenem én az az EVÁ-s cég képviselőjétől (mint könyvelő nem vagyok köteles ismerni a rokoni szálkat, stb.) kérném az  írásos nyilatkozatot arról, hogy az EVÁ-s cég kikkel áll a tao.tv. értelmében kapcsolt vállalkozási kapcsolatban (kérjen tanácsot adószakértőtől, könyvvizsgálótól, jogásztól, stb.).  Üdv.

melcsi62

HozzászólásSzerző: melcsi62 » csüt. ápr. 03, 2008 7:54 am

.

melcsi62

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. ápr. 03, 2008 9:13 am

Kezdhetem ásni a síromat...
kovalkata

HozzászólásSzerző: melcsi62 » csüt. ápr. 03, 2008 9:21 am

Kata!  Várjál még, hátha valakik saját példájukon keresztül konkrétabb, biztos álláspontot írnak. Üdv.
melcsi62

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. ápr. 03, 2008 10:58 am

Melcsi, megmenekültem!!!! Képzeld, most tisztáztuk az ügyféllel, hogy abban a cégben a fia nem is tulajdonos, csak munkavállaló, de ő az egyszerűség kedvéért mindig úgy emlegette nekem, hogy a Fia cége... és én ezért már majdnem megástam a síromat!

Köszönöm az együttérzést és bíztatást, üdv. Kata

kovalkata

HozzászólásSzerző: melcsi62 » csüt. ápr. 03, 2008 11:15 am

Na látod, ezért kell velük leíratni, hogy hol van kapcsolt vállalkozásuk, ne a könyvelő elhallása, vagy félreértés  legyen az ok az esetleges büntetésre, vagy ... Örülök, hogy megoldódott. Üdv.
melcsi62

HozzászólásSzerző: kaloczy » csüt. ápr. 03, 2008 11:18 am

Szia! De jó, hogy így záródott az ügyed!

(Hozzászólni ugyan nem tudtam, de folyamatosan figyelemmel kísértem a problémádat. És nem irigyeltelek.)

Zsuzsa 

kaloczy

Vissza: TAO