Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kiegészítő nyugdíjpénztári kifizetés

SzJA

HozzászólásSzerző: larsen25 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Korkedvezményes nyugdíjba vonuláskor a kiegészítő nyugdíjpénztártól egyösszegű kifizetést kapott egy rendőr.

Az a kérdésem, hogy ezt a bevallásban kell-e szerepeltetni, és ha kell, akkor hol. Azt írják a mellékletben, hogy "A kifizetés nyugdíjnak minősül /SZJA 3.§./23/d/, ezért az SZJA 7.§./1/ a/ alapján nem számít bevételnek, így adómentes."

A belépés dátuma 1996.

Köszönöm a segítségeteket, én már teljesen belegabalyodtam. A HVG tavalyi különszámában azt olvastam, hogy az egyösszegű nyugdíj valóban adómentes, ha legalább 3 éves a tagsági viszony, egyéb jövedelemnek minősül, és a pénztárnak kell levonnia az adót és megfizetnie az ehót.

Most akkor be kell írni a bevallásába - és ha igen, akkor melyik sorba - vagy nem?

Üdv.: larsen25

larsen25

HozzászólásSzerző: M.Éva » csüt. feb. 28, 2008 5:54 pm

Szia!

A 12. sorba kell,nyugdíjnak minősülő adómentes jövedelem.

Útmutató:a magánnyugdíjpénztár által nyújtott nyugdíjszolgáltatás

A rá eső adót a 30.sorban kell levonni.

Üdv:Éva

M.Éva

HozzászólásSzerző: simke » csüt. feb. 28, 2008 10:34 pm

Szia Larsen!

Az egyösszegű nyugdíjszolgáltatás csak akkor adómentes, ha a szolgáltatást igénybe vevő magánszemély folyamatos tagdíjfizetés esetén legalább három éves tagsági viszonnyal rendelkezik. Ebben az esetben, ahogy Éva is írta a 12. sorban kell bevallanod.

Amennyiben nem felelsz meg ezeknek a feltételeknek általában a pénztár a kifizetésekkor - amennyiben a kifizetés részben vagy egészben a Pénztártag jövedelemének minősül - az SZJA előleggel csökkentett részt utalja át a Pénztártag bankszámlájára. (Az SZJA előleg a jelenlegi szabályozás szerint a jövedelemnek minősülő rész 36%-a. A jövedelemnek minősülő rész 11%-ának megfelelő EHO befizetése és bevallása viszont - a hatályos jogszabályoknak megfelelően - teljes egészében a Pénztártag kötelezettsége. (Az EHO befizetésének határideje jelenleg a Pénztár általi kifizetés negyedéve végétől számított 12. nap.)

Üdv Etus
simke

HozzászólásSzerző: M.Éva » pén. feb. 29, 2008 7:25 am

Mivel nyugdíjba vonult az illető, és már 11 éve volt pt. tag, az első válaszom szerint kell eljárni! Üdv:Éva
M.Éva

HozzászólásSzerző: larsen25 » pén. feb. 29, 2008 9:55 am

Köszi, hogy segítetek!

A 12. sorba beírtam 2.431.813.- Ft-ot, a 17. sorban szerepel 429.246.- Ft, az 1. sorban 4.681.622.- Ft. Tehát a 25. sor = 7.542.681.- Ft.

Összesen levont SZJA: 1.379.383.-, így még fizetnie kell 306.001.- Ft-ot?

Plusz a 2.431.813.- Ft 11 %-át EHO-ként?

Ráadásul a 6.748.850.- Ft feletti rész /793.831.- Ft/ után 4 % különadót is?

Ez komolyan mondom, kész téboly! Várom erre is a válaszotokat, köszönettel!!!

larsen25

HozzászólásSzerző: simke » pén. feb. 29, 2008 12:07 pm

Szia!

2007. 01.01-jétől ismét adóterhet nem viselő járandóság lett a nyugdíj. Ez annyit jelent, hogy ha a nyugdijas magánszemély más összevonandó jövedelemmel is rendelkezik, akkor a nyugdij összege az összevont adóalapba beszámítható, de a nyugdíjra eső adót nem kell megfizetni.Ezen számítási mód következményeként a nyugdíj összege ugyan továbbra sem adózik, de felsőbb adósávba "tolhatja" a mellette megszerzett jövedelmet.

A nyugdij önmagában adómentes, de ha van mellette más bevételed (esetedben a munkaviszonyból például), akkor magasabb sávban adózik az egész. Sajnos, ha nem volt más adókedvezményed (életbiztosítás pl.) akkor annyi az annyi. Üdv Etus
simke

HozzászólásSzerző: larsen25 » pén. feb. 29, 2008 1:11 pm

Szia, Etus!

Szóval az SZJA megoldva. És mi a véleményed az EHO-ról és a különadóról, amit még kérdeztem?

Üdv.: Magdus

larsen25

HozzászólásSzerző: M.Éva » pén. feb. 29, 2008 1:12 pm

Szia Larsen!

1.Mielőtt felvette a megtakarítását, nem volt befizetése 2007-re, amire most a 30 %-os kedvezményt igénybevehetné?

2.Az szja-ja az Etus által írtak miatt keletkezett.

3.A 11 %-os EHO nem vonatkozik rá!!!!!

4.A különadó sajnos igen!!!

Üdv:Éva

M.Éva

HozzászólásSzerző: larsen25 » pén. feb. 29, 2008 2:29 pm

Szia, Éva!

Volt befizetése 2007-re, de amikor felvette a megtakarítást, akkor fel is bontották a szerződést, tehát a továbbiakban már nem tag. A 30 %-os kedvezményt úgy tudom, ebben az esetben nem lehet adócsökkentőként figyelembevenni, vagy igen? Lehet, hogy félreértettem valamit, de erről nem a 03-as lapon kell nyilatkozni, hogy milyen bankszámlára kéri utalni az adózó?

Az már jó "jel", ha nem kell legalább EHO-t fizetni, így is eléggé megcsappan a felvett összeg....

Köszi nektek a válaszokat, mindenkinek jó hétvégét!

Üdv.: Magdus

larsen25

HozzászólásSzerző: M.Éva » pén. feb. 29, 2008 3:15 pm

Magdus! Neki az visszajár, csak nem lehet "levonatni a befizetendőből". Kitöltöd a 3-as lap 132. és 138-as sorát. A pénztárat nem adod meg, hanem a 144. sorba X-et teszel, ha igaz rá a 145- akkor abba is. Mivel ez igazi visszaigénylés, a C lapon meg kell adni, hova küldjék (bank-postacím) . A főlapon x-eled, hogy visszakér és nincsen tartozása. A befizetendőt befizeti, a 3.lapon lévőt kiküldik neki. Szerintem program hiba, hogy nem tudja beszámítani a tartozásba.De lehet, hogy még javítanak a programon.Próbáld így kitölteni!!!Nálam hibátlan lett egy próbakitöltés. Üdv:Éva
M.Éva

Következő

Vissza: SzJA