Adófórum

Adózási és számviteli információk

lakáscélú hitel törlesztése

SzJA

lakáscélú hitel törlesztése

HozzászólásSzerző: toth.zs » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

 Ismét kérdezi szeretnék, hátha valaki tud segíteni:

2001.-ben felvett lakáscélú hitelről az idei évben nem kaptuk meg az adóigazolást az FHB-nál. Személyes igénylésre válaszolva, azt mondták, hogy mivel szoc.pol-t is vettünk fel (2 gyermek van, a 2. 2008.-ban született) így már nem vagyunk jogosultak adókedvezményre. Nem igazán értem, mert a szoc.pol-t utólag kaptuk meg az első gyermek születésekor illetve, most igényeltük meg a 2. gyermek születése után 2008.02 hóban. Tudomásom szerint ha van a hitel igénylőjének a törlesztési időszakban családi pótlékra jogosult gyermeke, akkor továbbra is jár a kedvezmény. Szoc.pol.-ról mint kizáró okról nem láttam utalást a kitöltési útmutatóban, de lehet, hogy csak nem voltam elég figyelmes. Vagy a megelőlgező kölcsönre gondoltak? De mi nem kaptuk meg előre és nem is vállatunk be gyermeket előre magasabb hitelért, bár volt az igényklőn egy kis kocka amiben meg kellett jeölni a gyermek számot, de nem kaptunk érte semmivel sem többet...

Ha esetleg tud valaki kérem segítsen.

 

Köszönettel:  Heni

toth.zs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

lakáscélú hitel törlesztése

HozzászólásSzerző: Rubelia » szer. feb. 27, 2008 8:13 pm

Szia Heni!

 

A banknak teljesen igaza van sajnos, a lakáscélú hiteltörlesztés kedvezménye a hiteltörlesztés megkezdésének évében és az az követő négy adóévben érvényesíthető. További időszakra csak akkor van lehetőség visszaigényelni ha az adós nem jogosult szolpolra vagy megelőlegező kölcsönre.

Az hogy később vettétek fel mert később született a gyermek az mindegy így már nem jár az adókedvezmény.

 

SZJA kedvezmény 2008.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja. tv.) szerint több feltétel együttes fennállása esetén jogosult a magánszemély a lakáshitel törlesztés utáni személyi jövedelemadó kedvezmény igénybevételére.

A feltételrendszer egyik lényeges eleme az, hogy a törlesztés megkezdésének évében és az azt követő négy adóévben érvényesíthető a kedvezmény.

A már említett időbeli korlátozástól függetlenül, (azaz akik 2003. év előtt is már törlesztették hitelüket) - az Szja. tv. meghatározott élethelyzetekben, az előző szabálytól eltérően - további években is biztosítja a kedvezmény igénybe vételének lehetőségét.

A törvény szerint az időbeli korláton túl azok jogosultak a lakáshitelhez kapcsolódó adókedvezményre, akiknek

  • a felvett hitel (külön jogszabály szerinti) megelőlegező kölcsönnek minősül, vagy

  • a hitel igénylője a hitel igénylésekor nem volt jogosult (a külön jogszabály szerinti) lakásépítési kedvezményre, illetve megelőlegező kölcsönre

  • és az adott évben (jelen esetben 2007. évben) családi pótlékra jogosult (vagy jogosulttá váló) gyermeke van.


A Kormányrendelet 5/A. § (2) bekezdése szerint megelőlegező kölcsönt gyermektelen vagy egygyermekes fiatal házaspár, - azaz olyan házaspár, ahol a házastársak egyike sem töltötte be a 40. életévét - kérhetett a jövőben megszületendő gyermek(ek)re tekintettel. A megelőlegező kölcsönt csak új lakás felépítésére, vásárlására lehetett igénybe venni (családi ház és ikerház tetőterében épített, vásárolt lakás esetében nem).


Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden olyan - a törvényben előírt feltételeknek egyébként megfelelő nem megelőlegező kölcsönként felvett - lakáscélú hitel esetén is (ha annak törlesztése 2007. január 1-je előtt megkezdődött) érvényesíthető a törlesztési kedvezmény a hosszabb időtartamban, amely mellett a lakás megszerzéséhez a hitelt igénylő(k) a lakásépítési kedvezményt (ún. "szoc.pol" kedvezményt) nem kapták meg (mert arra nem voltak jogosultak, illetve azt nem is kérték, mert úgy ítélték meg, hogy nem jogosultak rá) és a törlesztés időszakában van (lett) családi pótlékra jogosult gyermekük.

Tehát mivel te felvetted a szocpolt így sajna nem jár.

Sok vita volt már erről nehéz értelmezni. 


 

Rubelia
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

lakáscélú hitel törlesztése

HozzászólásSzerző: toth.zs » csüt. feb. 28, 2008 8:11 am

Kedves Rubelia!

Köszönöm szépen a gyors és alapos válaszodat. Ezek szerint akkor 2008-ra tényleg nem jár az adókedvezmény, de akkor 2007-ben is jogosulatlanul vettük igénybe, vagy csak 2008-tól nem jár?

Előre is köszönöm   Heni

toth.zs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

lakáscélú hitel törlesztése

HozzászólásSzerző: pseniko » csüt. feb. 28, 2008 8:28 am

Szia Heni!

Rubelia-nak sajnos igaza van. A köztudatban terjengenek olyan hírek, hogy ha gyereked van akkor a lakáshitel tör.kedvezmény addig jár amig családi pótlékot kaptok, de sajnos a törvény nem így fogalmaz (bármennyire szeretnék leegyszerűsíteni).

2001-ben vettétek fel a hitelt, gondolom akkor kezdtétek a törlesztést is. A ti esetetekben 2001-2005.év között voltatok jogosultak a kedvezményre. Sem a 2006-os sem a 2007-es (0753-as adóbevallás 2008.május 20-ig) évben a kedvezményt nem érvényesíthetitek.

Enci

pseniko
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

lakáscélú hitel törlesztése

HozzászólásSzerző: andulka » csüt. feb. 28, 2008 8:54 am

Kérdés az, hogy 2006. évre miért állított ki a bank igazolást?
andulka
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

lakáscélú hitel törlesztése

HozzászólásSzerző: andulka » csüt. feb. 28, 2008 9:07 am

Engem zavar az az és/vagy.

Megelőlegező kölcsön csak 40 év alatti, gyermektelen pároknak jár és csak új lakás vásárlására, építésére.

Szocpol szintén új lakás vásárlására, építésére jár, de itt az életkor már nem feltétel.

Félszocpol jár a lakásbővítésre, három vagy több gyerekes családoknak jár használt lakás vásárlásra.

 

Mi a helyes értelmezés?

1. Megelőlegező kölcsönre és szocpolra sem jogosult? (Mindkét feltétel érvényesül)

2. Megelőlegező kölcsönre vagy szocpolra nem jogosult?  (Elég, ha csak az egyik feltétel érvényesül)

 

Heniék esetében a 2. pont szerint járna a kedvezmény, hiszen szocpol jár nekik, de megelőlegező kölcsönre már nem jogosultak.

 

Andi

andulka
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

lakáscélú hitel törlesztése

HozzászólásSzerző: pseniko » csüt. feb. 28, 2008 9:26 am

  1. A szabály második fordulata alapján azok, akik úgy vettek fel lakáscélú hitelt, hogy az nem megelőlegező kölcsön volt, mivel arra nem voltak jogosultak és/vagy lakásépítési kedvezményre sem voltak jogosultak, érvényesíthetik a kedvezményt, ha a felvett hitel törlesztését 2007. január 1-je előtt megkezdték és a törlesztés időszakában van (lett) családi pótlékra jogosult gyermekük.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden olyan – a törvényben előírt feltételeknek egyébként megfelelő nem megelőlegező kölcsönként felvett – lakáscélú hitel esetén is (ha annak törlesztése 2007. január 1-je előtt megkezdődött) érvényesíthető a törlesztési kedvezmény a hosszabb időtartamban, amely mellett a lakás megszerzéséhez a hitelt igénylő(k) a lakásépítési kedvezményt (ún. „szoc.pol” kedvezményt) nem kapták meg (mert arra nem voltak jogosultak, illetve azt nem is kérték, mert úgy ítélték meg, hogy nem jogosultak rá) és a törlesztés időszakában van (lett) családi pótlékra jogosult gyermekük.

(PM Jövedelemadók főosztálya 11806/2007; APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási főosztály 1559376646)

Az APEH azt írja, hogyha nem megelőlegező kölcsönt vett fel és nem kapott szocpolt, akkor továbbra is jár a kedvezmény. De mivel jelen esetben felvette a szocpolt, csak 4+1 évig jár.

Enci

pseniko
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

lakáscélú hitel törlesztése

HozzászólásSzerző: pseniko » csüt. feb. 28, 2008 9:44 am

Az "és" arra vonatkozi, hogy megelőlegező kölcsönt vett fel és nem járt neki szocpol.

A "vagy" arra vonatkozhat, hogy megelőlegező kölcsönt nem vett fel, de szolcpolt sem kapott.

Szerintem. Enci

pseniko
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

lakáscélú hitel törlesztése

HozzászólásSzerző: andulka » csüt. feb. 28, 2008 10:36 am

Szia Enci!

Az APEH tájékozatóját elolvastam, de egy kicsit úgy érzem, hogy ez az ő saját értelmezésük, amit nem kell kötelezően figyelembe venni, mivel a törvény erősebb.

 

Ezért mondtam, hogy engem zavar az és/vagy. Több ügyvéd állítja, hogy ezt tényleg úgy kell értelmezni - persze leegyszerűsítve - hogy aki családi pótlékra jogosult, az továbbra is igénybe veheti a kedvezményt.

(aki szocpolra jogosult, az nem jogosult megelőlegező kölcsönre, és fordítva is)

Én olyan bizonytalan vagyok. (vagy mégsem? :) )

Üdv. Andi

 

 

andulka
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

lakáscélú hitel törlesztése

HozzászólásSzerző: pseniko » csüt. feb. 28, 2008 11:05 am

Én is jobban örülnék, ha neked lenne igazad.

A 2006-os adótörvényt idézem:

"Az adókedvezmény a törlesztés megkezdésének évében az az azt követő négy adóévben érvényesíthető. Ha azonban az adókedvezmény alapjául szolgáló lakáscélő felhasználásra felvett hitel részben avagy egészben a lakáscélú áll.támogatásról sz. krrendelet szerint meghatározott megelőlegező kölcsön, vagy ha az említett krrendelet szerint az igélylő gyermekek és más eltartottak után lakásépítési kedvezményre és/vagy megelőlegező kölcsönre nem jogosult, akkor az adókedv. minden olyan adóévben érvényesíthető, amikor az igénylőnek a törlesztési időszakban családi pótlékra jogosult gyermeke van."

A vastag betűs rész a kérdéses.  1. Lakásépítési kedv-re és megelőlegező kölcsönre nem jogosult

2. Lakásépítési kedv-re vagy megelőlegező kölcsönre nem jogosult.

......?

pseniko
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Következő

Vissza: SzJA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron