Szia!
Nem olvastam sehol, hogy adóköteles lenne, különösen azért, mert kormányrendelet (278/2005.) alapján jár. A személyi jövedelemadóról szóló 1995.évi CXVII. törvény 25.§ (2) c) pont alapján nem kell bevételként figyelembe venni (azaz a bevallásba se kell beírni):
(2) A nem önálló tevékenységből származó jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni azt a bevételt, amelyet e törvény szerint a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni, továbbá azt a bevételt,
c) amelyet a munkáltatótól kiküldetési rendelvény alapján hivatali, üzleti utazás költségtérítése címén a teljesített kilométer-távolság (futásteljesítmény) figyelembevételével az utazásra, valamint élelmezési költségtérítésként kap a magánszemély, feltéve, hogy annak összege nem haladja meg a jogszabályban meghatározott, igazolás nélkül elszámolható mértéket;
Üdv: Böbe
Szia!
A napi 500 forint napidíj nem keletkeztet jövedelmet. Nem bevételnek minősülő költségtérítés mértéke
Nem kell adóelőleget levonni, adatot szolgáltatni akkor, ha a munkáltató a belföldi kiküldetésben lévő dolgozójának
- a rá vonatkozó jogszabályok szerinti napidíjat, valamint
- a kiküldetési rendelvényben meghatározott km-távolság szerint az üzemanyag fogyasztási normával,
- az APEH által közzétett üzemanyagárral,
- 3 Ft/km általános személygépkocsi-normaköltség alapulvételével számított összeget fizeti.
A napidíjat kétféleképpen lehet elszámolni:
- számla (egyszerűsített számla) alapján, vagy
- költségátalányban.
Költségátalány
Ha a munkáltató költségátalányt fizet, akkor napi 500 forintot lehet igazolás nélkül levonni a költségtérítésből. A napi 500 forint a minimumösszeg, ennél többet is adhat a munkáltató. Ha a dolgozó rendszeres kiküldetést teljesít, akkor havi átalány is megállapítható, melyet az egy napra megállapított napidíj és a havi átlagban kiküldetésben töltött naptári napok figyelembe vételével kell meghatározni.
Én úgy tudom, hogy csak e fölötti rész után kell szja-t vonni, és fizetni a tb-t és a munkaadói járulékot.
Üdv Etus
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég