Adófórum

Adózási és számviteli információk

napidíj-átalány

SzJA

napidíj-átalány

HozzászólásSzerző: gy66 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Új vagyok itt a fórumon, de segítségre lenne szükségem. A férjem gépkocsivezetőként napidíj-átalányt kap, 15 napra az 500 ft-ot. A január havi bérelszámolásánál hozzáadtaák a bruttó fizetéshez, és úgynúgy vontak belőle adót és járulékokat is. (eddig a nettó bére után volt feltüntetve, és megkapta a teljes összeget) Kérdésünkre azt válaszolták, hogy januártól adóköteles lett. Kérdésem, hogy tud-e valaki ezzel kapcsolatosan valamit, illetve hol tudnék utánézni? Köszönet előre is!
gy66

napidíj-átalány

HozzászólásSzerző: validitas » pén. feb. 08, 2008 11:23 pm

Szia!

Nem olvastam sehol, hogy adóköteles lenne, különösen azért, mert kormányrendelet (278/2005.) alapján jár. A személyi jövedelemadóról szóló 1995.évi CXVII. törvény 25.§ (2) c) pont alapján nem kell bevételként figyelembe venni (azaz a bevallásba se kell beírni):

(2) A nem önálló tevékenységből származó jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni azt a bevételt, amelyet e törvény szerint a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni, továbbá azt a bevételt,

c) amelyet a munkáltatótól kiküldetési rendelvény alapján hivatali, üzleti utazás költségtérítése címén a teljesített kilométer-távolság (futásteljesítmény) figyelembevételével az utazásra, valamint élelmezési költségtérítésként kap a magánszemély, feltéve, hogy annak összege nem haladja meg a jogszabályban meghatározott, igazolás nélkül elszámolható mértéket;

Üdv: Böbe

validitas

napidíj-átalány

HozzászólásSzerző: simke » kedd feb. 19, 2008 1:16 pm

Szia!

A napi 500 forint napidíj nem keletkeztet jövedelmet. Nem bevételnek minősülő költségtérítés mértéke
Nem kell adóelőleget levonni, adatot szolgáltatni akkor, ha a munkáltató a belföldi kiküldetésben lévő dolgozójának
- a rá vonatkozó jogszabályok szerinti napidíjat, valamint
- a kiküldetési rendelvényben meghatározott km-távolság szerint az üzemanyag fogyasztási normával,
- az APEH által közzétett üzemanyagárral,
- 3 Ft/km általános személygépkocsi-normaköltség alapulvételével számított összeget fizeti.

A napidíjat kétféleképpen lehet elszámolni:
- számla (egyszerűsített számla) alapján, vagy
- költségátalányban.

Költségátalány
Ha a munkáltató költségátalányt fizet, akkor napi 500 forintot lehet igazolás nélkül levonni a költségtérítésből. A napi 500 forint a minimumösszeg, ennél többet is adhat a munkáltató. Ha a dolgozó rendszeres kiküldetést teljesít, akkor havi átalány is megállapítható, melyet az egy napra megállapított napidíj és a havi átlagban kiküldetésben töltött naptári napok figyelembe vételével kell meghatározni.

Én úgy tudom, hogy csak e fölötti rész után kell szja-t vonni, és fizetni a tb-t és a munkaadói járulékot.

Üdv Etus 

simke

Vissza: SzJA