Adófórum

Adózási és számviteli információk

Melyik dátum az irányadó az APEH-nél házeladáskor?

SzJA

HozzászólásSzerző: istvan.marsalko » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Az idén áprilisban volt egy családiház eladásom, amelyből bevételem származott. Amennyiben 6 éve a tulajdonomban lenne a lakás, akkor 10%-ot lelehetne írni a bevételből. Az lenne a kérdésem, hogy mely dátum az irányadó az APEH-nél, a szerződés és vételárkiegyenlítés dátuma vagy a Földhivatal tulajdonjogi bejegyzés dátuma?

A szerződés dátuma 1999.12.20.

A Földhivatali bejegyzés dátuma 2000.01.20. 

Amennyiben a szerződés dátuma az irányadó, akkor a 10%-ot leírhatom, ha nem, akkor buktam. Én eddig úgy tudtam, hogy a tulajdonjog a szerződés megkötésekor illetve a vételár kifizetés után azonnal életbe lép. Ez logikus is lenne, mivel a Földhivatal csak a tulajdonos nevére készíthet bejegyzést, és a tulajdonjogot az ügyvéd által ellenjegyzett adásvételi szerződés igazolja. Jól tudom, hogy így van-e?

A válaszokat előre is köszönöm.

Üdvözlettel

Marsy 

istvan.marsalko

Melyik dátum az írányadó az APEH-nél?

HozzászólásSzerző: kaloczy » szer. dec. 13, 2006 9:07 am

A kérdésre szerintem a helyes válasz egy harmadik: a Földhivatal érkeztető bélyegzőjének a dátuma. Tehát ha bizonyítani tudod, hogy még 1999-ben beadtad, akkor levonhatod a 10%-ot.
kaloczy

HozzászólásSzerző: ducheniko » szer. dec. 13, 2006 9:12 am

Szia!

Szerintem is a Földhivatal érkeztetőlyének a dátuma lesz a mérvadó. Az adásvételi szerződés dátumát nem valószínű, hogy elfogadják.

Üdv: ducheniko

ducheniko

HozzászólásSzerző: pp528 » szer. dec. 13, 2006 9:17 am

Szia!

Az előttem szólóknak a mérvadó dátummal kapcsolatos válasza szerintem is korrekt. De ha jól számolok, akkor ez a hetedik év és 20 % vonható le.

Üdv:

PP

pp528

HozzászólásSzerző: madora100 » szer. dec. 13, 2006 10:30 am

István!

Az Szja tv. 39. §-ban megtalálod az egyértelmű választ a kérdésedre. Az ingatlan átruházásából származó jövedelmet azon a napon kell megszerzettnek tekinteni, amikor az erről szóló érvényes szerződést a földhivatalhoz benyújtották.  Ha a szerződés benyújtása 1999 évben történt meg (érkeztetési bélyegző alapján ez könnyen eldönthető), akkor a jövedelem megszerzésének éve: 1999. év.

Ha az eladott  ingatlan 1993. évben került beszerzésre, akkor 10%-al, ha 1992-ben történt a beszerzés, akkor pedig 20%-al csökkenthető az ingatlan átruházásból származó jövedelem adója abban az esetben, ha a az ingatlan eredeti beszerzésének okmányai a földhivatalhoz 1999. évben benyújtásra kerültek.

madora100

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » szer. dec. 13, 2006 11:07 am

Szia Marsy!

Abban az esetben tudod csökkenteni 10%-al a bevételt, amennyiben  a szerződést még 1999 -ben a földhivatalhoz benyujtottátok, és ezt bizonyítani is lehet.

Üdv. Valterné

valterjozsefne

HozzászólásSzerző: madora100 » szer. dec. 13, 2006 11:16 am

A földhivatal átvételi bélyegzőjén szereplő és az okmányra rábelyegzett  dátum elgendő bizonyíték.
madora100

HozzászólásSzerző: istvan.marsalko » szer. dec. 13, 2006 3:01 pm

Sziasztok!

Köszi a válaszokat. Szomorúan konstatálom, hogy akkor elbuktam a leírás lehetőségét. Az ügyvéd csak 2000 január 20.-án adta be a Földhivatalhoz a szerződést. A dátum az érkeztető dátum. Legközelebb jobban oda kell figyelni az ügyvédekre.

Azért lenne még egy kérdésem.

Lehet az APEH-től részletfizetési kedvezményt kérni erre a befizetésre és ha igen akkor mikor? Még ebben az évben vagy elég csak jövőre?

Üdv mindenkinek.

Kellemes Karácsonyi ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánok.

Marsy

istvan.marsalko

HozzászólásSzerző: pp528 » szer. dec. 13, 2006 3:08 pm

Lehet részletfizetést kérni. Ráérsz jövőre, de úgy intézd, hogy a választ is megkapjad május 20-ig. Nézd azért meg, nincs-e valami lehetőség a családban lakáscélú felhasználásra. Ezzel együtt én most is úgy számolom, hogy 2006. a hatodik év és így a 10 % levonható.

pp528

HozzászólásSzerző: madora100 » szer. dec. 13, 2006 3:21 pm

István!

Írd meg pontosan, mikor vetted a lakást. Az eladás időpontját már tudjuk: 2ooo.o1.2o.

Szégyellheti magát az ügyvéd, ha nem figyelt az év végi időpontra. Javasolnám, hogy a családban tényleg nézzetek körül és az adófizetés elkerülhető akár egy családon belüli csereszerződéssel is. (még illetéket sem kell fizetni utána!!!) 

madora100

Vissza: SzJA