Adófórum

Adózási és számviteli információk

Ingatlanértékesítési adó 2008-tól

SzJA

HozzászólásSzerző: marika1205 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

2003. szeptemberében megvásároltam volt férjemtól a lakás tulajdonrészét, államilag támogatott  4%-os kedvezményes OTP hitellel. Sajnos  két és fél éve munkanélküli vagyok és eljutottam arra a pillanatra, hogy nem tudom fizetni a törlesztő részletet. Szeretnék kisebb lakást vásárolni, amelyen nincs hitel. Ezt csak akkor tudnám megtenni, ha nem kell a 25% adót megfizetnem a különbözet után. Kérdésem, mikor adhatom el a lakást a jövő évi új törvények szerint? Már az ötödik évben, vagyis 2008. január 1 után, vagy csak az öt év lejárta után, vagyis 2008 szeptemberétől, hogy ne kelljen adót fizetnem? Jár-e hátránnyal, vagy vissza kell-e fizetnem a kedvezményes hitel miatt az államnak, mivel a hitel lejárta előtt felbontom a szerződést?        Köszi Maruszja

marika1205

HozzászólásSzerző: adotanacs » szer. nov. 28, 2007 11:16 am

Szia! 2008.szeptemberében telik le az öt év, akkor értékesitheted adófizetés nélkül. Azonban ebben az esetben is van kedvezmény,  pl. ha a szerzéstől számitva négy év telt el, akkor a jövedelem 30%-a adóköteles.  A hitellel kapcsolatos kérdéseidre szerintem a pénzintézet tud kielégitő választ adni. Üdv. Ani

adotanacs

HozzászólásSzerző: Rozalinda » szer. nov. 28, 2007 1:57 pm

Most   nem  osztom  a  véleményedet.   Az  szja  TV   62 §  (6)a.) szerint    2008.évi  szabály

lakóház  átruházása  esetén  a jövedelem  a  számitott  összeg   0   százaléka a  megszerzés  évét  követő  ötödik  és  további  években.

Marikának   2008.  szeptember  utáni  értékesités  esetén  nem  kell  adót  fizetnie.   A   kapott   vételárból  először   viszont  a  hitelt  kell  viszafizetnie.  Szerintem  másra nem kötelezhető.   Mármint  hogy  arra, hogy  a  hitel   futamidejének  végéig ne  adhatja  el  a  lakását.

Rozalinda

HozzászólásSzerző: adotanacs » szer. nov. 28, 2007 2:15 pm

Szerinted én nem ezt irtam? Adómentesen csak 2008.szept.után adhatja el, de ha előtte tenné akkor sem az egész jövedelem adóköteles. Ma egyébként elég rossz passzban vagyok, de akárhányszor olvasom a válaszom nem értem másként. Üdv. Ani

adotanacs

HozzászólásSzerző: madora100 » szer. nov. 28, 2007 5:24 pm

Ani!

Jól írtad a választ.

madora100

HozzászólásSzerző: hedgehog » szer. nov. 28, 2007 5:38 pm

Érdemes mindenképp megvárnod a jövő év szeptemberét az eladással...

A hitelt érintő kérdésedre egy személyes tapasztalatot tudok veled megosztani! Egyik ismerősöm ugyanígy Otp-s hitelellel terhelt házát adta el futamidő lejárta előtt. Semmi gond nem volt, ki kellett fizetni ennyi. De evileg a közjegyzős szerződésbe, amikor vetted fel a hitelt, abba benne van h. a hitelintézet tiltja- e a visszafizetést. Egyébként én azt is hallottam, hogy alkotmány ellenes ennek megtiltása...Arra viszont számítanod kell h. a bank végtörlesztési díjat fog felszámolni. Ez általában a fennálló tartozás valamennyi %-a szokott lenni.

Osztom Ani véleményét, hogy kérdezd meg a bankot! Tehát elvileg ezen a díjon kívül más hátrányod nem lehet!!

Üdv: Bettina 

hedgehog

HozzászólásSzerző: dezs » szer. nov. 28, 2007 7:37 pm

Szia!

A végtörlesztési díj a hiteltől függ. Minimum 35 000 Ft, legrosszabb esetben a fennálló tőkerész 3,6 %-a. Pontos informácókhoz látni kéne a hitelszerződést, de szerintem a bankban is információt adnak, csak olyan ügyintézőt találj akinek van fogalma a dolgokról. Egyébként az előtörlesztésnek semmi egyéb akadálya nincsen, mivel vásárlásra vetted fel.

Dezső 

dezs

HozzászólásSzerző: bobika » pén. nov. 30, 2007 12:43 pm

Kedves Mindenki,

Lehet, hogy rosszul értek valamit , de 2008. január 1-től változás, hogy megszűnik a lakásszerzési kedvezmény. Egy átmeneti szabály beiktatásával a 2008. január 1-je előtt megszerzett ingatlanátruházásból származó jövedelem után továbbra is jár a lakásszerzési kedvezmény, de utána nem. Hogyan tudja azt igénybe venni ha január 1-e után ad el?

Bocsánat ha félre értettem valamit.

bobika

HozzászólásSzerző: kohnmari » pén. nov. 30, 2007 2:00 pm

Szia Bobika!

Tényleg félreértettél valamit. Az átmeneti rendelkezés azokra vonatkozik, akik az ingatlant még 2007.december 31-ig eladják, vagyis lakásszerzési kedvezménnyel a korábbi feltételeknek megfelelően csak ők élhetnek.

Üdv. Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: bobika » pén. nov. 30, 2007 2:39 pm

Kedves Mari,

Na oké, de a kérdés feltevője nem eladni akar és venni egy kisebb lakást? S ha eladja a 2003.évben vásárolt lakást 2008. január 1-e után és ott keletkezik jövedelme akkor azzal szemben már nem vehet igénybe lakásszerzési kedvezményt.

Köszönöm észrevételed csak szeretném megérteni!

bobika

Következő

Vissza: SzJA