Adófórum

Adózási és számviteli információk

Ajtó ingatlan nélkül

SzJA

Ajtó ingatlan nélkül

HozzászólásSzerző: kutacska » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!
Egyéni vállalkozónak külön műhelye van, amiben tevékenységét végzi, saját, nincs azonban benne a vállalkozásában. Most ablakot ill. bejárati ajtót készíttetett, elszámolhatom-e költségként szerintetek? Ténylegesen a műhelybe lett beépítve, a számla azonban a készítésről szól.
kutacska

Ajtó ingatlan nélkül

HozzászólásSzerző: adotanacs » kedd nov. 27, 2007 2:51 pm

Szia! Ahhoz, hogy a költsége elszámolható legyen, nem kell az ingatlannak a vállalkozás tulajdonában lenni, hisz egy régen meglévő épületet nem is tud "bevinni". Ettől függetlenül, ha kizárólag a vállalkozást szolgálja, elszámolható. Nekem konkrét esetem is volt, egy egyéni ügyvéd régebben meglévő ingatlanán, amelyből iroda lett,  ajtót,ablakot cserélt. Ezzel kapcsolatosan ellenőrzésem is volt, mivel elég nagy összegről volt szó, és az APEH irásos állásfoglalása alapján az ÁFÁ-t visszaigényeltük. Az ÁFÁ-val kapcsolatos állásfoglalásukat az ellenőrzés kapcsán visszavonták, de az SZJA szempontjából megállta a helyét. Üdv. Ani
adotanacs

Ajtó ingatlan nélkül

HozzászólásSzerző: kohnmari » kedd nov. 27, 2007 4:09 pm

Szia Ani!

Ez aranyos. Milyen indokkal vonták vissza az írásos állásfoglalásukat? Mi történt a jogosulatlanul visszaigényelt áfával, volt bírság, vagy nagylelkűen eltekintettek a bírság kiszabásától?

Üdv. Mari

kohnmari

Ajtó ingatlan nélkül

HozzászólásSzerző: adotanacs » kedd nov. 27, 2007 4:33 pm

Ez olyan eset volt, hogy konkrétan tudtam, nem lehet az ÁFÁ-t visszaigényelni, de ők ugy tájékoztattak, hogy mivel ebből kifejezetten iroda lett, az ÁFA levonható. A földhivatalnál lakásként volt bejegyezve, de ezt is tudták.  Ugy gondoltam -disznó módon- ha ezt leirják, én visszakérem. Igy is történt, majd kiutalás előtti ellenőrzésre mentem, ahol rájöttek a hibára. Visszavonták az állásfoglalást, nyilván büntetést nem szabhattak ki. A jegyzőkönyvben nagyon diplomatikusan fogalmaztak, ha nem tudtam volna, rá nem jövök hogy ők tájékoztattak rosszul. Az ingatlanra történő ráforditás ÁFÁ-ját természetesen levonták. Üdv. Ani
adotanacs

Vissza: SzJA