Adófórum

Adózási és számviteli információk

Gépjármű tanfolyam

SzJA

Gépjármű tanfolyam

HozzászólásSzerző: patkaiilona » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Egyéni vállalkozó most jár gépjármű vezetői tanfolyamra. Tudom, hogy 2007-től nem lehet érvényesíteni ezt mint felnőttképzési adókedvezmény.

A vállalkozó ács, állványozó munkakörbe dolgozik. Napi szinten szüksége van (lenne)  a jogosítványra. Elszámolhatná-e  a vállalkozás ktg-ei között.

Sajnos sejtem a választ, de hátha tévedek.

Ica

patkaiilona

Gépjármű tanfolyam

HozzászólásSzerző: baloghnehajni » csüt. nov. 08, 2007 9:03 am

Szerintem nem. Élelmiszerre is napi szinten szüksége van, mégsem....
baloghnehajni

Gépjármű tanfolyam

HozzászólásSzerző: K.ZS. » csüt. nov. 08, 2007 10:51 am

Sziasztok!

És ha üzletkötő az egyéni vállalkozó és angol tanfolyamra jár, azt se számolhatja el?

Zsu 

K.ZS.

Gépjármű tanfolyam

HozzászólásSzerző: baloghnehajni » csüt. nov. 08, 2007 11:13 am

Azt már inkább el lehet számolni. Az a kérdés, hogy "munkaköre betöltéséhez" valóban szüksége van-e rá. Ha elszámolja, és egy ellenőrzés során nem tudja bizonyítani, hogy nem csak hobbiból tanulta, hanem hasznosította is, akkor bünti.
baloghnehajni

Gépjármű tanfolyam

HozzászólásSzerző: Rózsa72 » csüt. nov. 08, 2007 1:21 pm

Sziasztok!

Erre, nagyon jó példám van.

Motorboltot nyitott ügyfelem. Elment szerelői tanfolyamra, javítással is foglalkozik, elszámoltuk a tandíjat és apeh szépen megbüntette. Miért, nem tudni mivel NAGYON szüksége volt a tanfolyamra.

Másik ügyfelem boltos, angolra járt, elszámoltuk, apeh nem büntette me érte, jogosnak tartotta.Pedig ebbe még jobban bele tudott volna kötni, angol nélkül még tud boltot üzemeltetni, de szerelési tudás nélkül, hogy nyisson műhelyt?

Mi a különbség a kettő között?     

Ellenőre válogatja.

Sajnos mostanában sok olyan választ kapunk hivatalos szervektől, hogy csináljam ahogy gondolom, mondjam meg a cég nevét , kijönnek ellenőrizni és eldöntik jó-e az elgondolásunk vagy sem. Hát ilyenkor köszönöm meg a segítséget és gyorsan leteszem a telefont.

Én , Ica helyében nem számolnám el.

Üdv                      Ildikó

Rózsa72

Gépjármű tanfolyam

HozzászólásSzerző: mifer2 » pén. nov. 09, 2007 9:39 am

Hát igen, elég szubjektív ezeknek a költségeknek a megítélése. Az biztos, hogy én az ács-állványozó tevékenységhez kötődően nem számolnám el a jogosítvány megszerzésének költségét, - az eszközeit odaszállítathatja a megrendlővel is, vagy fuvarozóval - de ezek tényleg csak kákán is a csomót jellegűek. Ilyen esetben inkább nem szoktam elszámolni - ha nem egyértelmű a hozzárendelés -, ha később derül ki az apeh álláspontja, akkor sajnos sokkal többe fog kerülni a dolog.

Rózsa, szerintem érvelni lehetett volna azzal, - talán - , hogy a tevékenységi körében benne van ez a szolgáltatás és, ha a szakképesítésről szóló IKIM rendeletben benne van a tevékenység végzéséhez szükséges képesítés - akkor az apehnak ezt el kell fogadni, mint költségként elszámolt tanfolyam díja.

mifer2

Vissza: SzJA