Adófórum

Adózási és számviteli információk

A házipénztárból 10%-os adóval kivett osztalék.

SzJA

HozzászólásSzerző: adsaman » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Van egy Kft amiben tulajdonos vagyok. Jelenleg főállásban dolgozom egy Rt-nél. A kérdésem, hogy ha a Kft-ben a házipénztárat csökkenteni szeretnénk osztalék kifizetéssel és az ott felmerülő jelenleg 10%-os adófizetési kötelezettségnek eleget téve,az ebből származó bevétel növeli e a  jövedelmem.?  Most jelenleg jogosult vagyok adójóváírásra szeptemberig  azt meg is kaptam már, de ha az osztalék növeli a jövedelmem akkor vissza kell fizetni az eddig megkapott adójóváírást, vagy az osztalékként kapott jövedelem külön adózásban van?

adsaman

HozzászólásSzerző: opika » pén. okt. 20, 2006 5:36 pm

Igen, az adójóváírás megállapításánál figyelembe kell venni.

Szja. tv. 3.§ 75. pontja: A magánszemély adóbevallásában bevallott, vagy az adóhatósági adómegállapítás során elszámolt éves összes jövedelme, az e fogalomra vonatkozó rendelkezések alkalmazásában: az említett összes (az osszevont adóalapba tartozó és különadózó) jövedelem, azzal, hogy

a.) a vállalkozói személyi jövedelemadózást alkalmazó egyéni vállalkozónál az e tevékenységéből származó jövedelemként a vállalkozói kivétet és a vállalkozói osztalékalapot kell együttesen figyelembe venni:

b.) nem kell beszámítani az ingatlan átruházásából származó, az összevont adóalapba nem tartozó jövedelmet.  

Szja. 33. §. Adójóváírás. .....feltéve, hogy a magánszemély adóbevallásában bevallott vagy az adóhatósági adómegállapítás során elszámolt éves összes jövedelme nem haladja meg a jogosultsági határt.  

opika

HozzászólásSzerző: madora100 » pén. okt. 20, 2006 10:20 pm

Adsaman!

A 1o% osztalékkal kivett jövedelem külön adózó jövedelemnek számít. De mint ahogyan Opika is írta, az adójóváírás megállapításánál a jövedelemhez hozzá kell számítani.

madora100

HozzászólásSzerző: sabina » szomb. okt. 21, 2006 12:40 pm

Kedves Adsaman !

Egyetértve az előttem nagyon helyesen választadó két kollégával, még kiegészíteném azzal, hogy a házipénztár csökkentése miatti 10%-os osztalékot csak 2007-ben kell majd jövedelemként figyelembe venned, mert előbb meg kell állapítani a 2006.év eredményét, majd az adózás utáni eredményt ki kell egészíteni a meglévő eredménytartalékból és ennek az a része ami a házi pt.csökkentésével kapcsolatos a 10 %-ak adózik. Gondolom, hogy 2006.-ban semmi esetre sem lehet megállapítani a 2006.évi eredményt, tehát az idei adó jóváírásod nem vész el, nem kell visszafizetni. 2007.-ben pedig ha ezt a módszert választjátok akkor már ne kérjél adó jóváírást.

Üdvözlettel

Kicsi

sabina

HozzászólásSzerző: adsaman » szomb. okt. 21, 2006 4:04 pm

Köszönöm szépen a válaszokat! Szerintem megtudtam ami számomra fontos volt!
adsaman

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » vas. okt. 22, 2006 8:56 am

Ha teheted bontsd szét az osztalék kifizetését több részletre. Ha ügyesen osztod el több év között, akkor megkaphatod az adójóváírást vagy annak egy részét és az osztalékot is fel tudod venni. Ha jól tudom az osztalékelőleg a kifizetés évében növeli az összes bevételt, úgyhogy elgondolkoznék ezen is.
gyergyoiistvan

HozzászólásSzerző: deric » kedd okt. 24, 2006 11:57 am

Szerintem a 10%-os részt mindenképpen egy összegben ki kell fizetni még 2007 -ben

azt nem nagyon tudja elosztani az évek között.

deric

Vissza: SzJA