Adófórum

Adózási és számviteli információk

EV belföldi devizás költségszá

SzJA

EV belföldi devizás költségszá

HozzászólásSzerző: kriszta4 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Üdv mindenkinek!
SZJA Tv. 6. §-a 2015.01.01-től az alábbi (2a) ponttal egészült ki:
(2a)168 Ha az egyéni vállalkozó
a) bevételét olyan termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása ellenértékeként szerzi meg, amely esetében az általános forgalmi adó alapja külföldi pénznemben kifejezett, a bevétel forintra történő átszámításához az egyéni vállalkozó azt az árfolyamot alkalmazza, amelyet az adott ügyletben az általános forgalmi adó alapjának forintra történő átszámításához alkalmaz;
b) kiadását olyan termék beszerzése, szolgáltatás igénybevétele érdekében eszközli, amely esetében az általános forgalmi adó fizetésére maga kötelezett, és amelynek alapja külföldi pénznemben kifejezett, a kiadás forintra történő átszámításához az egyéni vállalkozó azt az árfolyamot alkalmazza, amelyet az adott ügyletben az általános forgalmi adó alapjának forintra történő átszámításához alkalmaz.
Kérdéseim:
a) pont vonatkozásában:
2014. november 30-án kiállítottam egy átutalásos számlát belföldi adóalanynak, EURóban. A számla áfa tartalmát megállapítottam a 2014.11.30-i MNB árfolyamon, mivel előzetesen be van jelentve a NAV-nál, ezt alkalmazom. A száma összegét jóváírták a bankszámlámon 2015. 01.05-én EURóban. Ez az összeg a 2015. évi SZJA alapomba fog beszámolódni a pénzügyi szemlélet miatt.
Mivel a számlának az áfa tartalmát még 2014-ben állapítottam meg, felmerült az a kérdés, hogy a 2015. évi SZJA alapomba a 2014. évben átszámított összeggel, vagy a 2015.01.05-i árfolyamon átszámított összeggel kell szerepeltetnem.

b) pont vonatkozásában:
Kézhez kaptam 2015.01.07-én egy belföldi, egyenes 27 % áfát tartalmazó számlát, mely EURóban van kiállítva. A számla kiállítója a saját maga által választott árfolyamon forintosította a számlát, és az áfa tartalmát felvezette a számlára.
A b) pont olyan kiadásokról rendelkezik, amely esetben az ÁFA fizetésére én vagyok kötelezett. Ebben az esetben az ÁFA fizetésére nem én, hanem a számla kiállítója kötelezett.
Én úgy értem a b) pontot, hogy azoknál a kiadásoknál, melyeknél én állapítom meg az ÁFÁ-t (pld. fordított áfás kiadás, közösségi termékbeszerzés) csak arra vonatkozik a b) pont, vagyis az ÁFA alapja lesz az SZJA alapja is.
Abban az esetben, ha nem én állapítom meg a kiadás áfáját, hanem a számla kiállítója, akkor megítélésem szerint továbbra is a régi szabályokat kell alkalmazni, vagyis amelyik napon kifizetem/megterhelik a számlámat, az az napi MNB árfolyamon kell forintra átszámítanom a kiadást, mivel ez az eset véleményem szerint nem került leszabályozásra. Ennél az esetnél továbbra is két árfolyam lesz. Egyik az ÁFA árfolyama, amit nem én állapítok meg, a másik a kiadás (SZJA alap) árfolyama.
Jól gondolom az a) és b) ponttal kapcsolatban irottakat?
kriszta4
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

EV belföldi devizás költségszá

HozzászólásSzerző: MonokiM » csüt. feb. 19, 2015 5:11 pm

Szia!
Jól gondolod:)
De nehogymá adjál pontot!
A pont a tied, meg te gondoltad jól:)
MonokiM
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am


Vissza: SzJA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég