Adófórum

Adózási és számviteli információk

Temetési segély adózás

SzJA

Temetési segély adózás

HozzászólásSzerző: Tí-Mea » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni temetési segély adózását illetően. Cégünk temetési segélyt nyújtana a tőlünk több éve nyugdíjba ment és most elhunyt, volt dolgozója után, a házastársának. A SZJA törvény 1. sz. mellékletének 1.3. pontjában ez áll: "A szociális és más ellátások közül adómentes: .... a munkáltatótól, az érdekvédelmi szervezettől az elhunyt házastársa vagy egyeneságbeli rokona részére folyósított temetési segély". Nem tudom eldönteni, hogy a nyugdíjas elhunyt volt dolgozóra is vonatkozik ez, vagy azt le kell adózni a társaságnak?

A segítséget előre is köszi!!!
Tí-Mea
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am

Temetési segély adózás

HozzászólásSzerző: hvanna » szomb. feb. 22, 2014 2:47 pm

Szia !
Az általad idézett tv.hely az Adómentes bevételekről.. nem mondja ki hogy
hogy nyugdijas volt munkavállalója hozzátartozó részére nem lehet kifizetni adómentesen. A cég minősitse az elhunytat saját halottjává.. erről készitsen dokumentumot, biztos ami fix.
Javaslom áttekinteni a cég belső szabályzatát, a szoc juttaások kérdésköre szabályozott e.. és ha igen abban mi szerepel.
Temetési segély:
Adókötelezettség: a) A munkáltató vagy az érdekvédelmi szervezet adja az elhunyt dolgozó házastársának, vagy egyenes ágbeli rokonának. Idetartozik az is, ha a munkáltató az elhunyt munkavállalót a saját halottjának tekinti, és vállalja a teljes temetési költséget.
SZJA tv
8.A nem pénzben kapott juttatások közül adómentes:
8.6.
e) a kegyeleti ellátás;
üdv: anna
hvanna
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am


Vissza: SzJA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég