Oldal: 1 / 1

Lehetek adószámos magánszemély?

HozzászólásElküldve: csüt. jan. 01, 1970 1:00 am
Szerző: ÁRÓ
Sziasztok!
Játékprogramot írtam, melyet szeretnék egy internetes felületen közzétenni, kipróbálni magam, hogy egyáltalán valaki letölti-e a programomat csekély térítés ellenében. Kérdésem: Tehetem-e ezt adószámos magánszemélyként? Egyetemista vagyok, egyszeri próbálkozásról lenne szó, ha bejön, akkor egyéni vállalkozást alapítanék rá. De nem tudom, hogy mely tevékenységek azok, amik önálló tevékenységként adószámos magánszemélyként végezhetők. Ugye ez a tevékenység nem tartozik a "kizárólag egyéni vállalkozásban végezhető tevékenységek" közé?
Ha valaki tudna rá válaszolni, akkor legyen szíves, mert a NAV ügyfélszolgálatát kérdeztem, de ott az okmányirodába irányítanak, onnan meg vissza.
Előre is köszönöm.

Lehetek adószámos magánszemély?

HozzászólásElküldve: csüt. aug. 29, 2013 8:15 am
Szerző: kati1012
Szia!

Nem egyszerű a kérdésed. Nincs olyan kézzel fogható jogszabály amely leírja tevékenységi körönként, hogy milyen formában kell végezni. Ha engedélyhez kötött a tevékenység akkor valamilyen vállalkozási forma. Én nem hinném, hogy az internetes játékhoz kellene valamelyik hatóság engedélye.
A szellemi tevékenységhez elég adószámra bejelentkezni. Én azt javaslom jelentkezz be adószámra, ha a NAV úgy ítéli meg, hogy ehhez a tevékenységhez nem elégséges csupán az adószámot kiváltani akkor lehet más vállalkozásban gondolkoznod.

Lehetek adószámos magánszemély?

HozzászólásElküldve: csüt. aug. 29, 2013 4:47 pm
Szerző: Tulipan69
Véleményem szerint ez egy szerzői jog alá tartozó tevékenység lehet, amelyet általában lehetséges az adószámos magánszemélyként folytatni. De mivel, ahogy Kati is írta, nincs egyértelmű szabályozás, sokszor az ügyintéző dönt. Őt pont arról kell meggyőzni, hogy szellemi tevékenységről van szó.
A letöltés felhasználói díjat (licencdíjat) jelent, mivel a szerző nem mond le a szerzői jogairól.
A NAV-nál kell egyébként adószámot kérni.

Lehetek adószámos magánszemély?

HozzászólásElküldve: pén. szept. 20, 2013 10:09 am
Szerző: bocsixxxx
.