Adófórum

Adózási és számviteli információk

közös háztartás

SzJA

közös háztartás

HozzászólásSzerző: kissjohanna » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni! A NAV értelmezésében mit jelent a közös háztartásban élés? Az apuka élettársi kapcsolatban él az anyukával, életvitelszerűen egy háztartásban, viszont a lakcímük nem ugyanaz. Az apuka szeretné igénybe venni a családi kedvezményt. Jogosult-e rá ebben az esetben?
Találtam egy állásfoglalást, de nem NAV-os:
"Nincs konkrét törvényi előírás a közös háztartásban élők meghatározására. Statisztikai meghatározás szerint a közös háztartás azon személyek összessége, akik - függetlenül a rokoni kapcsolatoktól - egy jövedelmi, illetve fogyasztói közösséget képeznek, folyamatos életviteli költségeiket részben vagy egészében közösen viselik. A közös háztartás jogilag az egy lakásban vagy lakásrészben életvitelszerűen együtt lakó embe­reket jelenti. Ebből az következik, hogy a közös háztartásban élés egyik alapvető feltétele a közös lakcím. Ha azonban igazolni tudják, hogy folyamatos életviteli költségeiket részben vagy egészében közösen viselik, akkor is minősülhetnek közös háztartásban élőknek (bár ezt feltehetően nehéz igazolni)."
Köszönöm, J.
kissjohanna
 
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:29 am

közös háztartás

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd máj. 14, 2013 5:11 pm

Szia!
Hát ez elég érdekes! Ez a kérdés bennem eddig fel sem merült, mert számos esetben volt, hogy valamelyik félnek nem volt átírva hivatalosan a lakcíme, de együtt éltek, együtt nevelték a gyereket. Én elég nonszensznek tartom, ha egy ilyen adminisztratív dolog miatt bukik az egész...
Üdv. Kata
kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

közös háztartás

HozzászólásSzerző: sz.judit » kedd máj. 14, 2013 5:37 pm

Sziasztok
Én is találkoztam olyan esettel, ahol az élettársaknak nem egy a lakcímük. Az apa nevén szerepelnek a gyerekek, az anyának jövedelme nincs. Bennem fel sem merült, hogy ne kérjem az apa részére a gyerekkedvezményt. Igaz a nyilatkozatot minden évben aláíratom Judit
sz.judit
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

közös háztartás

HozzászólásSzerző: kissjohanna » kedd máj. 14, 2013 5:40 pm

Sziasztok!

Köszönöm a válaszotokat! Én is úgy gondolom, hogy az együttélés alapján jogosan venné igénybe, hiszen közösen nevelik a gyermeket. Viszont, általában az olvasható, hogy közös háztartás=közös lakcím.
Elég érdekes eseteket lehet tapasztalni. Tavaly például olyan esetem volt, hogy a szülők decemberben elváltak, az anya elköltözött a gyerekekkel, ezért mivel a bevallás benyújtásának időpontjában nem éltek közös háztartásban, így az apukának az éves családi kedvezményt vissza kellett fizetnie. Ezt sem tartom teljesen normálisnak, de idén változott, szerencsére. Ha esetleg még valaki hozzá tudna szólni, akkor csak nyugodtan!:)
J.
kissjohanna
 
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:29 am


Vissza: SzJA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég